Γιόχανσον: Προετοιμασία της ΕΕ για εκατ. Ουκρανών προσφύγων

Γιόχανσον: Προετοιμασία της ΕΕ για εκατ. Ουκρανών προσφύγων

Η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί για την άφιξη εκατομμυρίων προσφύγων που φεύγουν από την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, ενώ πρόσθεσε ότι εκτιμά πως οι κυβερνήσεις των 27 χωρών μελών θα συμφωνήσουν τις επόμενες ημέρες σε ένα σχέδιο προσωρινής προστασίας των προσφύγων αυτών.

«Ήδη σχεδόν ένα εκατομμύριο είναι εδώ», δήλωσε η Γιόχανσον, με γυναίκες και παιδιά να εισέρχονται στην ΕΕ μέσω της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας, χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες και αναμένεται να συμφωνήσουν επί της αρχής να προσφέρουν αυτόματα σε όσους φεύγουν από την Ουκρανία άδεια παραμονής, πρόσβαση στην αγορά εργασίας και προστασία για έως και τρία χρόνια.

«Ο φρικτός επιθετικός πόλεμος του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν έχει φοβερές επιπτώσεις για τους ανθρώπους στην Ουκρανία», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ προσερχόμενη στη συνάντηση.

«Σήμερα στόχος είναι οι χώρες μέλη της ΕΕ να συμφωνήσουν σε μια πολιτική ώστε να μπορέσουν να προσφέρουν βοήθεια χωρίς γραφειοκρατία», πρόσθεσε.

Τα προστατευτικά μέτρα, μόλις εγκριθούν επισήμως από τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, θα αφορούν τους Ουκρανούς πολίτες, όπως και όσους έχουν άδεια παραμονής στη χώρα ή καθεστώς πρόσφυγα χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από τη χρονοβόρα διαδικασία της υποβολής αίτησης για την παροχή ασύλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου