Βούτσιτς: Το Κοσσυφοπέδιο θα γίνει δεκτό στον ΟΗΕ - Δεχόμαστε πιέσεις

Βούτσιτς: Το Κοσσυφοπέδιο θα γίνει δεκτό στον ΟΗΕ - Δεχόμαστε πιέσεις

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, απευθύνθηκε στη Σερβία για να σχολιάσει τις τελευταίες παγκόσμιες εξελίξεις μετά την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είπε ότι η χώρα τους βρίσκεται πλέον σε δύσκολη θέση, γιατί σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπάρχει «κατανόηση» της θέσης των Σέρβων στον κόσμο.

«Έχουν γίνει τεκτονικές αλλαγές στην παγκόσμια σκηνή και η Σερβία βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και υπάρχει λιγότερη κατανόηση από ποτέ για τη θέση της Σερβίας και του λαού μας οπουδήποτε στον κόσμο. Δεν υπάρχει σχεδόν κανένας εκπρόσωπος των μεγάλων χωρών με τον οποίο να μην έχουμε συνομιλήσει», είπε, σύμφωνα με το B92.

«Έχω μιλήσει προσωπικά με τους εκπροσώπους των ΗΠΑ και της ΕΕ, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τους προέδρους της Γαλλίας και της Γερμανίας. Αντάλλαξα μηνύματα με τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τις ψήφους μας και οτιδήποτε άλλο. Η Σερβία αντιμετωπίζει μεγάλη πίεση και το γεγονός ότι λίγοι θέλουν να ακούσουν τα επιχειρήματά σας, τότε καταλαβαίνετε πόσο δύσκολη είναι η θέση μας. Νομίζω ότι αυτό είναι μόνο η αρχή, η πίεση στη χώρα μας θα είναι μεγάλη το επόμενο διάστημα. Αναμένω ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν κάποιες παγίδες για τη Σερβία. Είδατε ότι οι Αλβανοί έκαναν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, είδατε ότι έλαβαν την υποστήριξη μιας δύναμης όπως η Τουρκία», είπε.

Επίσης μίλησε και για το κράτος του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο όπως λέει θα γίνει δεκτό στον ΟΗΕ μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

«Ορισμένες από τις επόμενες πρωτοβουλίες θα είναι ο αποκλεισμός της Ρωσίας από τον ΟΗΕ. Σχεδιάζουν να ξεκινήσουν μια διαφωνία με βάση το άρθρο 6. Στη συνέχεια ανοίγει την πόρτα για τροποποίηση της απόφασης 1244, μετά την οποία δεν έχουμε πλέον νομική βάση και θα ακολουθήσει η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου», είπε.

«Το δεύτερο σκέλος του προβλήματος συνεχίζει να θέτει σε περαιτέρω κίνδυνο τα οικονομικά συμφέροντα της Σερβίας. Η Σερβία διατήρησε τη θέση της τις τελευταίες ημέρες. Από το σύνολο των 13 πράξεων που ψηφίσαμε τις 4, δεν ψηφίσαμε τις εννέα. Πρόκειται για δηλώσεις που συνεπάγονται με την επιβολή διαφόρων κυρώσεων στη Ρωσία. Πάντα συμφωνούσαμε με την καταδίκη της ακεραιότητας της Ουκρανίας, πιστεύουμε ότι αυτή είναι η υπεύθυνη θέση της Σερβίας.

Η θέση μας θα είναι ακόμη πιο δύσκολη γιατί η οικονομία μας αναπτύσσεται ταχύτερα στην περιοχή και στην Ευρώπη», κατέληξε ο Σέρβος Πρόεδρος.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου