Η Βουλγαρία απέλασε Ρώσους διπλωμάτες για κατασκοπεία

Η Βουλγαρία απέλασε Ρώσους διπλωμάτες για κατασκοπεία

Η Βουλγαρία ανακοίνωσε χθες, μεσούσης της έντασης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μόσχας, την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών για κατασκοπεία και τους έδωσε διορία 48 ώρες για να εγκαταλείψουν τη χώρα, ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών Τεοντόρα Γκέντσοφσκα.

"Δύο Ρώσοι διπλωμάτες κηρύχθηκαν ανεπιθύμητα πρόσωπα, αφότου λάβαμε επιστολή από τον γενικό εισαγγελέα", δήλωσε η Γκεντόβσκα στους δημοσιογράφους.

Το υπουργείο Εξωτερικών εξήγησε ότι "έλαβε την απόδειξη κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων" εκ μέρους τους, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Μίτκο Ντιμιτρόφ.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, ένας από τους διπλωμάτες έχει λάβει από το 2016 απόρρητες πληροφορίες από Βούλγαρο αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας, στον οποίο απαγγέλθηκε κατηγορία σήμερα.

Οι δικαστές δεν έδωσαν περισσότερα στοιχεία για τον δεύτερο Ρώσο πολίτη.

Η Βουλγαρία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του ΝΑΤΟ, διατηρεί κατά παράδοση στενές οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά από τον Οκτώβριο του 2019, αρκετές υποθέσεις κατασκοπείας πυροδότησαν εντάσεις.

Με τη σημερινή ανακοίνωση, 10 Ρώσοι διπλωμάτες και ένας τεχνικός βοηθός στην πρεσβεία έχουν απελαθεί συνολικά κατά την περίοδο αυτή.

Η τελευταία απέλαση χρονολογείται από τα τέλη Απριλίου 2021, σε σχέση με μια έρευνα για έξι Ρώσους που θεωρούνταν ύποπτοι ότι εμπλέκονταν σε εκρήξεις που σημειώθηκαν μεταξύ 2011 και 2020 σε αποθήκες πυρομαχικών.

Ο στόχος ήταν να "σταματήσουν οι παραδόσεις" πυρομαχικών στην Ουκρανία και τη Γεωργία, είχε εξηγήσει τότε η εισαγγελία.

Επίσης, έξι Βούλγαροι, ανάμεσά τους αξιωματικοί των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού, κατηγορήθηκαν τον Νοέμβριο του 2021 ως ύποπτοι για κατασκοπεία για λογαριασμό της Ρωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

×
Ενημερώσεις

Μετά την εγγραφή σας, θα λαμβάνετε email για κάθε νέα δημοσίευση.

Η Σερβία υπέρ των κυρώσεων στην Ρωσία - Αντιδρά ο ...
Καταργείται η συμπλήρωση της φόρμας PLF για είσοδο...

Σχετικά άρθρα