Σκληρή «επίθεση» του Κοσοβάρου πρωθυπουργού στον Πούτιν

Σκληρή «επίθεση» του Κοσοβάρου πρωθυπουργού στον Πούτιν

Για τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και την πιθανότητα ο Πούτιν να αποσταθεροποιήσει τα Βαλκάνια μίλησε σε συνέντευξή του στο βρετανικό μέσο SkyNews ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι.

Ο Κούρτι ανέφερε τους ισχυρούς δεσμούς της Ρωσίας με τη Σερβία και την τελευταία συνάντηση του Πούτιν τον Νοέμβριο του περασμένου έτους με τον Βούτσιτς στη Ρωσία, ενώ αποκάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο δεσποτικό πρόεδρο που μισεί το ΝΑΤΟ.

«Τα Βαλκάνια δεν είναι απρόσβλητα από τις επιπτώσεις της κατάστασης στην Ουκρανία, γιατί στα Βαλκάνια έχουμε μια χώρα που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και δεν έχει παραταχθεί με την ΕΕ για να καταδικάσει τη ρωσική επιθετικότητα και αυτή είναι η Σερβία, που δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο.

Η Ρωσία και η Σερβία έχουν ισχυρούς δεσμούς και αυτοί οι δεσμοί είναι πολιτιστικοί, στρατιωτικοί και οικονομικοί.

Η Σερβία διαθέτει 14 μαχητικά αεροσκάφη Mig29, δωρεές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία», είπε ο Κούρτι.

«Όλες οι ρωσικές εταιρείες έχουν υποκαταστήματα στη Σερβία και οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου ανησυχούν ότι ο δεσποτικός πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα προσπαθήσει να μεταφέρει τον πόλεμο και στα Δυτικά Βαλκάνια, μετατρέποντάς τον σε μάχη του με τις δυτικές δημοκρατίες», πρόσθεσε.

Ακόμη εξέφρασε για άλλη μια φορά την επιθυμία να ενταχθεί το Κοσσυφοπέδιο στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

«Παραμένουμε αποφασισμένοι και σε επαγρύπνηση και δεν φοβόμαστε, θέλουμε να ενταχθούμε στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, έχουμε ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο αλλά μόλις μπούμε στο ΝΑΤΟ θα έχουμε μεγαλύτερη σταθερότητα στην περιοχή. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Πρόεδρος Πούτιν δέχθηκε τον Πρόεδρο της Σερβίας, Βούτσιτς, στο Σότσι και του έδειξε έναν χάρτη του Κοσσυφοπεδίου με κέντρο το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, επειδή εκεί λειτουργούν παράνομες δομές, οι οποίες πρακτικά βρίσκονται σε στενό συντονισμό με τις πρωτεύουσες της ΕΕ και ζήτησα από το Βελιγράδι να καταδικάσει την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ και το ΝΑΤΟ πρέπει να εμπλακούν περισσότερο στα Δυτικά Βαλκάνια. Ως εκ τούτου, καλώ τα 5 κράτη της ΕΕ (που δεν αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο) να αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο και με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλουν στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια», είπε.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Πούτιν ότι οι Κοσοβάροι συμμετείχαν στον πόλεμο μαζί με τους Ουκρανούς στις ανατολικές περιοχές, ο Κούρτι είπε ότι αυτό δείχνει την τάση του Πούτιν να μετατρέψει τον υβριδικό πόλεμο σε κλασικό πόλεμο.

«Αυτό δείχνει την πρόθεσή του, δεν υπάρχουν Κοσοβάροι που έχουν πάει να πολεμήσουν στο Ντονμπάς, είναι η Ρωσία που έχει προσαρτήσει το Ντονμπάς και την Κριμαία. Το ανέφερε μια φορά το μήνα και τώρα ο Πούτιν αναφέρει το Κοσσυφοπέδιο κάθε εβδομάδα επειδή μισεί το ΝΑΤΟ, μισεί τη Δύση, είναι ένας δεσποτικός ηγέτης που είναι πικραμένος και νοσταλγός που θα μετατρέψει τον υβριδικό πόλεμο σε κλασικό πόλεμο, και στα Βαλκάνια, και το Sputnik έχει την έδρα του στο Βελιγράδι για όλη την περιοχή», δήλωσε ο Κούρτι στα βρετανικά ΜΜΕ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου