Ελλάδα και Βουλγαρία θα δημιουργήσουν κοινό πυρηνικό σταθμό ενέργειας

Ελλάδα και Βουλγαρία θα δημιουργήσουν κοινό πυρηνικό σταθμό ενέργειας

Την αποκάλυψη ότι Ελλάδα και Βουλγαρία συνομιλούν διερευνώντας μια πιθανή συμφωνία με βάση την οποία η χώρα μας θα απορροφά μέσω μακροχρόνιου συμβολαίου το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ρεύματος ενός νέου πυρηνικού σταθμού που θα κατασκευάσει η Βουλγαρία, έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών της γειτονικής χώρας Ασέν Βασίλεφ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Nova TV.

Ελληνικές κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν, μιλώντας στο energypress, ότι πράγματι έχει ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση η οποία είναι σε αρχικό στάδιο, σε μια προσπάθεια περαιτέρω ενεργειακής θωράκισης της χώρας μας, υπο το φως μάλιστα των αναταράξεων που προκαλεί η ανάφλεξη στην Ουκρανία.

Σε αδρές γραμμές η συζήτηση αφορά την πιθανή υπογραφή ενός διακρατικού μνημονίου που θα καλύπτει το εγχείρημα και θα ανοίξει το δρόμο ώστε να υπάρξουν εμπορικές συμφωνίες και μακροχρόνια συμβόλαια ανάμεσα στην Βουλγαρική εταιρεία παραγωγής ρεύματος από πυρηνικά και σε ελληνική ή ελληνικές εταιρείας ηλεκτρισμού.

Ας σημειωθεί ότι στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας βρέθηκε στην Αθήνα κλιμάκιο υπουργών της Βουλγαρίας οι οποίοι μάλιστα συναντήθηκαν και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τα θέματα της διμερούς συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα.

Κεντρικό θέμα στη Βουλγαρία

Το θέμα της επέκτασης των πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εγκαταστάσεων (πέραν των υφιστάμενων στο Μπέλενε) αποτελεί σημαντικό οικονομικό και πολιτικό θέμα στη Βουλγαρία, βρίσκεται δε στη συμφωνία του συνασπισμού κομμάτων που συγκροτούν τη Βουλγαρική κυβέρνηση.

Μια πιθανή συμφωνία για μακροχρόνιο συμβόλαιο απορρόφησης από τη χώρα μας της παραγωγής ενός νέου πυρηνικού εργοστασίου θα ωθήσει το ίδιο το έργο, καθώς θα εδραιώσει τη βιωσιμότητά του. «Θα δράσουμε γρήγορα, δεδομένου ότι υπάρχει αγοραστής ρεύματος, γεγονός που εξαλείφει τον επιχειρηματικό κίνδυνο» ανέφερε ο κ. Βασίλεφ, που θεωρείται το νούμερο δύο της Βουλγαρικής κυβερνητικής «επετηρίδας».

Ο ίδιος, όπως προαναφέρθηκε, σημείωσε ότι «ξεκινήσαμε συνομιλίες με την Ελλάδα για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού σταθμού που θα χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα στο πλαίσιο μακροπρόθεσμης 20ετούς σύμβασης».

Στην ίδια συνέντευξη ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι η Βουλγαρία, είναι πλέον μέτοχος στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης, ενώ πρόκειται να εισέλθει στη μετοχική σύνθεση του Λιμένος της Αλεξανδρούπολης, «και έτσι θα αποκτήσει πρόσβαση στο Αιγαίο Πέλαγος».

Επέκταση της διασύνδεσης

Πρέπει να σημειωθεί ότι και σήμερα η χώρα μας έχει σημαντικές συναλλαγές με τη Βουλγαρία σε εισαγωγές και εξαγωγές ρεύματος, μέσω της υφιστάμενης καλωδιακής διασύνδεσης, ενώ υπάρχουν επίσης και συμβόλαια που υπογράφουν traders με παραγωγικές μονάδες στη γειτονική χώρα.

Προφανώς, ωστόσο, η συζήτηση για συβολαιοποιήσεις ρεύματος από ένα νέο πυρηνικό σταθμό αφορά πολύ μεγαλύτερη δυναμικότητα και πολύ μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.

Προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στο τρίτο τρίμηνο του 2022 αναμένεται να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Σύστημα η νέα διασυνδετική γραμμή 400 kV Ελλάδας – Βουλγαρίας(μεταξύ του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Ν. Σάντας και του σταθμού Maritsa East 1 της γειτονικής χώρας) που κατασκευάζει ο ΑΔΜΗΕ.

Δύσκολο εγχείρημα

Πηγές, πάντως, με τις οποίες συνομίλησε το energypress, και οι οποίες έχουν άμεσο ενδιαφέρον για την εξέλιξη των συνομιλιών Ελλάδας – Βουλγαρίας, σημείωναν με έμφαση, αφενός μεν ότι ένας πυρηνικός σταθμός χρειάζεται πολλά χρόνια για να κατασκευαστεί (οπότε είναι δύσκολο να υπάρχουν διμερείς δεσμεύσεις με τόσο μεγάλη διάρκεια), αφετέρου δε ότι αντίστοιχα διεθνή παραδείγματα δείχνουν ότι τα συμβόλαια αυτά δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.

Παρόλα αυτά, σε κυβερνητικό επίπεδο υπάρχει αισιοδοξία, σημειώνεται μάλιστα ότι θα μπορούσε να γίνει άμεσα η αρχή μιας τέτοιας μακροχρόνιας σχέσης με ρεύμα παραγόμενο από τις υφιστάμενες πυρηνικές μονάδες της Βουλγαρίας και να συνεχιστεί το συμβόλαιο με πλήρη δυναμικότητα από το 2026 και μετά, όταν οι Βούλγαροι εκτιμούν ότι μπορεί να είναι έτοιμο το νέο εργοστάσιο.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι το θέμα της παραγωγής ηλεκτρισμού από πυρηνικές μονάδες στην Ευρώπη έχει έρθει εκ νέου στο προσκήνιο μετά την εναρξη της ενεργειακής κρίσης, όπως αποτυπώθηκε άλλωστε στις επίσημες προτάσεις της Κομισιόν για την Ευρωπαϊκή Ταξινομία, όπου η πυρηνική ενέργεια καταλέγεται στις πράσινες μορφές παραγωγής και συνεπώς ευνοείται η χρηματοδότηση σχετικών υποδομών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου