Αλβανία: Αρνητικό ρεκόρ χρέους έως το 2023

Αλβανία: Αρνητικό ρεκόρ χρέους έως το 2023

Η Αλβανία κινείται με βραδύτερους ρυθμούς από τους γείτονές της όσον αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση, κάτι που σημαίνει αργή μείωση του δημόσιου χρέους μεσοπρόθεσμα.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις υποψήφιες χώρες, το 2023 η χώρα αναμένεται να έχει επίπεδο δημόσιου χρέους 73,9% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), το οποίο εκτιμάται ότι είναι το υψηλότερο στην περιοχή, ξεπερνώντας το Μαυροβούνιο, που κατείχε μέχρι στιγμής το ρεκόρ.

Το 2020, όταν η πανδημία έπληξε τον κόσμο, όλες οι χώρες αύξησαν το δημόσιο χρέος τους καθώς οι κυβερνήσεις αύξησαν τις δαπάνες για να αντισταθμίσουν τις απώλειες που υπέστη η οικονομία στα μέτρα λιτότητας που στοχεύουν στον περιορισμό του ιού.

Στην περιοχή, το υψηλότερο επίπεδο χρέους έφτασε το Μαυροβούνιο, με 105,3% του ΑΕΠ, ακολουθούμενο από την Αλβανία, με περίπου 76% του ΑΕΠ.

Αν και η Αλβανία είχε το δεύτερο υψηλότερο δημόσιο χρέος στην περιοχή και ανάπτυξη περίπου 10 ποσοστιαίων μονάδων το 2020, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, πάλι οι ενισχύσεις σε επιχειρήσεις και ιδιώτες σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας ήταν χαμηλότερες στην Ευρώπη, περίπου 1% του ΑΕΠ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Μετά τη φάση έκτακτης ανάγκης που προκλήθηκε από τον Covid-19, όλες οι χώρες κινούνται προς τη δημοσιονομική εξυγίανση, που σημαίνει περιορισμό των περιττών δαπανών και βελτίωση της απόδοσης των εσόδων.

Το Μαυροβούνιο προβλέπει χαμηλό δημόσιο χρέος το 2023, στο 71,7% του ΑΕΠ, μειώνοντάς το με ταχύτερους ρυθμούς από την Αλβανία. Άλλες χώρες της περιοχής εν τω μεταξύ βρίσκονται σε πιο άνετη θέση, καθώς έχουν χαμηλότερα χρέη, όπως το Κοσσυφοπέδιο 22% του ΑΕΠ, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη 35%, η Σερβία 54% και τα Σκόπια 58%, σύμφωνα με τις προσδοκίες για το 2023, που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ΔΝΤ συνιστά με συνέπεια την κυβέρνηση να είναι συνετή με τις δαπάνες και να επιταχύνει τη διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, βραχυπρόθεσμα, η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την ανάκαμψη μέσω ενδιάμεσων και καλά στοχευμένων μέτρων, τα οποία θα πρέπει να υπόκεινται σε διαφάνεια και λογοδοσία.

Σύμφωνα με το Ταμείο, θα ήταν σκόπιμο να μετριαστούν οι εξαιρετικά φιλόδοξες εγχώριες δημόσιες επενδύσεις για την προστασία των δαπανών προτεραιότητας για την κοινωνική προστασία, την υγειονομική περίθαλψη (ειδικά τον εμβολιασμό) και την ανοικοδόμηση από τους σεισμούς, καθώς και για την αύξηση της έκτακτης ανάγκης.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκτός από το ότι θεώρησε υπερβολικό το νέο χρέος, προέτρεψε την κυβέρνηση να εφαρμόσει μια υγιή μεσοπρόθεσμη στρατηγική εσόδων το συντομότερο δυνατό.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν επίσης ανησυχήσει για το κρυφό χρέος, το οποίο προέρχεται τόσο από συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), των οποίων οι υποχρεώσεις καταγράφονται μόνο για το τρέχον έτος, όσο και από ληξιπρόθεσμες οφειλές και γραμμάτια arbitrage (διαφορές κατά εταιρειών με τις οποίες έχουν υπάρξει συγκρούσεις).

Το 2021, το δημόσιο χρέος της Αλβανίας έσπασε το ιστορικό ρεκόρ, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, στο 78,1 τοις εκατό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Το απόθεμα σε αξία του χρέους έφτασε τα 1,38 τρισεκατομμύρια δολάρια με άνοδο 1,5 δισ. Λεκ (1,3 δισ. ευρώ) σε σχέση με πέρυσι. Πρόκειται για την υψηλότερη ετήσια επέκταση που έχουν πραγματοποιήσει οι αλβανικές κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια.

Στο τέλος του 2021 κάθε πολίτης της Αλβανίας είχε 3.850 ευρώ «χρέος» (δείκτης χρέους κατά κεφαλήν) .

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου