Η Αλβανία εισάγει τη μισή ποσότητα σιταριού από την Ρωσία

Η Αλβανία εισάγει τη μισή ποσότητα σιταριού από την Ρωσία

Νέο κύμα ανατιμήσεων από τις ξένες αγορές αναμένεται να πλήξει την αλβανική οικονομία, εάν διαρκέσει ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, αναφέρουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης και φυσικά η συγκεκριμένη κατάσταση θα επηρεάσει άμεσα και τους Έλληνες της μειονότητας.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής πρώτων υλών στον κόσμο, κυρίως σίτου, πετρελαίου και μετάλλων. Οι διμερείς κυρώσεις αναμένεται να επιφέρουν άνοδο στις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων, καθιστώντας τα πάντα ακόμη πιο ακριβά, προβλέπουν διεθνείς ειδικοί.

Στην Αλβανία, η πρόσφατη κρίση αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τη χώρα, κυρίως στις τιμές του πετρελαίου και των σιτηρών. Οι εισαγωγείς σιταριού εξήγησαν ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούσαν τις εξαγωγές σιταριού για γεωπολιτική πολιτική ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σχεδόν το ήμισυ των σιτηρών προέρχεται από τη Ρωσία, είναι σημαντικό να παρέχεται η ποσότητα

Η Ρωσία το 2020 επέβαλε ποσοτικούς περιορισμούς, οι οποίοι οδήγησαν σε ταχεία άνοδο των τιμών στις διεθνείς αγορές.

Η τιμή ενός τόνου σιταριού σημείωσε άνοδο χθες κατά 5% κατά τη διάρκεια της νύχτας στις διεθνείς αγορές. Ο Gëzim Pëshkëpia από τον Σύνδεσμο Παραγωγών Ψωμιού και Ζύμης της Αλβανίας είπε ότι η αύξηση των τιμών στο αλεύρι και τα υποπροϊόντα του θα είναι αναπόφευκτη. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αυτή την περίπτωση είναι πιο σημαντικό να παρέχονται οι απαραίτητες ποσότητες σιτηρών, ενώ η τιμή παραμένει ακόμη στο παρασκήνιο.

Επίσης οι εισαγωγείς υποστήριξαν χθες ότι οι σύνδεσμοι ανεφοδιασμού με τη Ρωσία μπλοκαρίστηκαν μόλις ξεκίνησε ο πόλεμος, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τη δυναμική των γεγονότων τις επόμενες ημέρες και το πώς θα συνεχιστεί η σύγκρουση.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής σιτηρών στον κόσμο και μαζί με την Ουκρανία, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τέταρτο των συνολικών παγκόσμιων εξαγωγών. Σύμφωνα με το INSTAT, περίπου οι μισές ετήσιες ποσότητες σιταριού (46%) που εισάγει η Αλβανία, προέρχονται από τη Ρωσία, ενώ από την Ουκρανία το 4% για το 2021.

Το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει και τα 250 Λεκ

Η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές σημείωσε χθες το επίπεδο των 105 δολαρίων το βαρέλι με άνοδο 8 τοις εκατό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις είναι ότι η τιμή θα φτάσει τα 135 δολάρια μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Οι εισαγωγείς υποστηρίζουν ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, η άνοδός του στα 250 Λεκ στη χώρα μας είναι αναπόφευκτη.

Ακόμη και χωρίς αυτή τη σύγκρουση, η χώρα αντιμετώπιζε τις υψηλότερες τιμές της δεκαετίας που δημιουργήθηκαν από τις δυσκολίες που έφερε η πανδημία του Covid-19. Τον Ιανουάριο, οι εισαγωγές πετρελαίου σε αξία αυξήθηκαν κατά 21 τοις εκατό, αλλά αυτή η αύξηση οφειλόταν εξ ολοκλήρου στην αύξηση των τιμών καθώς οι εισαγωγές σε ποσότητες παρουσίασαν πολύ μέτρια αύξηση.

Αναλυτές διεθνών αγορών υποστηρίζουν ότι η ένοπλη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας θα επηρεάσει αρνητικά τις τιμές των εμπορευμάτων στις διεθνείς αγορές και θα κρατήσει τους επενδυτές υπό πίεση, αλλά οι επιπτώσεις της θα είναι πιο ήπιες από εκείνες της πανδημίας Covid-19.

Εκτός αυτού το θέμα που αφορά την αλβανική οικονομία είναι περίπλοκο, καθώς οι αυθαίρετες ανατιμήσεις των προϊόντων, αυξάνουν την αισχροκέρδεια και πλήττουν σκληρά την τσέπη των πολιτών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια