Δένδιας: Επιζήμια για την Τουρκία η αξιοποίηση της συγκυρίας του πολέμου

Δένδιας: Επιζήμια για την Τουρκία η αξιοποίηση της συγκυρίας του πολέμου

«Μόνο επιζήμιο θα είναι για την Τουρκία να επιχειρήσει να αξιοποιήσει καιροσκοπικά αυτή τη συγκυρία και ενώ η παγκόσμια κοινή γνώμη είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένη στο ζήτημα της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου και του απαραβίαστου των συνόρων» διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά». Σε κάθε περίπτωση, έστειλε ξεκάθαρα το μήνυμα, «"έχουν γνώση οι φύλακες"» και πως «η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι αποφασισμένη να προασπίσει την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία θα οδηγήσουν την Τουρκία να αναλογιστεί τη σημασία που έχει η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και η εδραίωση πραγματικών συμμαχικών σχέσεων στην περιοχή. «Από κάτι τέτοιο μόνο όφελος θα είχε ο τουρκικός λαός και η σημαντική μερίδα της τουρκική κοινωνίας που προσβλέπει και σήμερα στην ευρωπαϊκή της προοπτική» προσέθεσε.

Σε ό,τι αφορά τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, επανέλαβε πως αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των παγκοσμίων αξιών και υπονομεύει την Ευρωπαϊκή Ειρήνη και Ασφάλεια και τόνισε πως «ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών του κόσμου, όπως προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί για εμάς θεμελιώδη και απαράβατη αρχή».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στην ελληνική κοινότητα της Ανατολικής Ουκρανίας. «Τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και εγώ κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στη Μαριούπολη, τονίσαμε ότι η Ελλάδα θα σταθεί στο πλάι τους» κατέστησε σαφές. Υπογράμμισε πως στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ επισήμανε στους ομολόγους του ότι η Ελλάδα έχει ειδικό ενδιαφέρον για την Ουκρανία καθώς εκεί, και ιδιαίτερα στην Ανατολική Ουκρανία διαβιεί, από αιώνων, πολυάριθμη ελληνική κοινότητα, η οποία βρίσκεται κυριολεκτικά στην γραμμή του πυρός.

Ερωτηθείς αν ισχύει πως διαβεβαίωσε μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ότι η Ρωσία δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία, ο Νίκος Δένδιας απάντησε πως ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχει ο συγκεκριμένος ισχυρισμός. «Αυτό το οποίο δήλωσα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είναι ότι ο κ. Λαβρόφ μού έδωσε τη σχετική διαβεβαίωση. Δεν επρόκειτο, φυσικά, για τη δική μου εκτίμηση» αποσαφήνισε. Υπενθύμισε πως την ίδια διαβεβαίωση έδωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στη συνάντησή τους στη Μόσχα και επισήμανε: «Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι πείστηκα από τις διαβεβαιώσεις του Ρώσου ομολόγου μου. Άλλωστε, αν είχα πειστεί, ποιος θα ήταν ο λόγος να είχα δώσει εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να εκδώσει δύο ανακοινώσεις-οδηγίες προς τους Έλληνες πολίτες να αναχωρήσουν άμεσα από την Ουκρανία ή να μην ταξιδέψουν στη χώρα αυτή;».

Εν συνεχεία, ο υπουργός Εξωτερικών καυτηρίασε εκ νέου τις πρόσφατες δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, τονίζοντας πως όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά υπερβαίνουν και κάθε έννοια απλής λογικής. Μάλιστα, χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα θλιβερό και ως ίδιον μιας πάγιας πολιτικής άσκησης πίεσης εκ μέρους της Τουρκίας το γεγονός ότι η εν λόγω κλιμάκωση συμβαίνει σε μια κρίσιμη περίοδο για την αλληλεγγύη και τη συνοχή του ΝΑΤΟ και σε μια περίοδο που αυτή η αλληλεγγύη πρέπει να επιδεικνύεται με κάθε μορφή». Εξίσου, διαμήνυσε πως «η Ελλάδα απαντά πάντα και θα συνεχίσει να απαντά στις τουρκικές προκλήσεις, έχοντας ως βάση θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Σε αυτό το πλαίσιο, γνωστοποίησε πως θα υπάρξει λίαν συντόμως και σχετική επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Επίσης, υπογράμμισε πως «η χώρα μας έχει εκφράσει επανειλημμένα και δημόσια τη θέση της ως προς τις τουρκικές αιτιάσεις για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, τις οποίες απορρίπτουμε στο σύνολο τους» και σημείωσε πως δεν είναι απλώς απαράδεκτες για την Ελλάδα, «έχουν απορριφθεί επίσης, μέσω κατηγορηματικών δηλώσεων, από εταίρους και Συμμάχους, όπως η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο».

Εξίσου, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως η Τουρκία, παραβιάζοντας κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, συνεχίζει να λειτουργεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας με σοβαρό αντίκτυπο για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, ανέδειξε τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. «Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα ενίσχυσε περαιτέρω τις συμμαχίες και τις εταιρικές της σχέσεις, ασκώντας μια ενεργή εξωτερική πολιτική που εδράζεται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός είπε πως «για εμάς είναι ευκταία η έναρξη συνομιλιών μεταξύ της Τουρκίας και των χωρών εκείνων που συμφωνούν με την Ελλάδα ότι το Διεθνές Δίκαιο συνιστά τη μοναδική βάση επίλυσης διακρατικών διαφορών» και προσέθεσε: «Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας της Τουρκίας με χώρες που εφαρμόζουν θεμελιώδεις αρχές όπως το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και παράλληλα προωθούν τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Στο πλαίσιο αυτό, δεν προσβλέπουμε στον αποκλεισμό της Τουρκίας από την αρχιτεκτονική ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής μας. Αλλά είμαστε κατηγορηματικοί ως προς μία προϋπόθεση: η ένταξή της σ' αυτήν να επιτευχθεί αποκλειστικά υπό όρους Διεθνούς Δικαίου».

Ερωτηθείς αν έχει σημειωθεί πρόοδος στις διερευνητικές επαφές, απάντησε πως όσο δεν σταματούν οι προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει πρόοδος.

Αναφερόμενος στην παρουσία αμερικανικών δυνάμεων σε ελληνικό έδαφος, τόνισε πως «θωρακίζει περαιτέρω τη χώρα μας από εξωτερικές απειλές και ως προς αυτό είναι ενδεικτική η ρητή αναφορά, στο προοίμιο της συμφωνίας, σε αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας σε περίπτωση επίθεσης ή απειλής επίθεσης». Ειδική μνεία έκανε στην Αλεξανδρούπολη, επισημαίνοντας «τη μεγάλη συμβολή της συμφωνίας αυτής στην ανάδειξη της γεωπολιτικής σημασίας του λιμανιού της πόλης».

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη σημασία των χωρών της Υποσαχάριας Αφρικής, με αφορμή την επίσκεψή του την περασμένη εβδομάδα στη Σενεγάλη. «Η ελληνική παρουσία στην Αφρική, μέσω της ομογένειας ήταν και παραμένει σημαντική. Αλλά δυστυχώς η ελληνική πολιτεία δεν ήταν πάντα παρούσα. Το κενό αυτό προσπαθούμε να καλύψουμε. Έχω ήδη επισκεφθεί 7 χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής. Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει αποικιακό παρελθόν είναι αναμφισβήτητα ένα σημαντικό στοιχείο» σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου