Η Ρωσία άσκησε βέτο στο ΣΑ του ΟΗΕ

Η Ρωσία άσκησε βέτο στο ΣΑ του ΟΗΕ

Η Ρωσία άσκησε βέτο σε ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε από τη Μόσχα να σταματήσει την επίθεσή της στην Ουκρανία.

Στην ψηφοφορία που διεξήχθη σήμερα, 11 από τα 115 μέλη του συμβουλίου ψήφισαν υπέρ του κειμένου, ενώ η Κίνα, η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απείχαν. Ένα «όχι» από οποιοδήποτε μόνιμο μέτρο από το Συμβούλιο σημαίνει ότι δεν μπορεί να περάσει, επομένως το βέτο της Ρωσίας απέτρεψε περαιτέρω πρόοδο.

Το κείμενο προετοιμάστηκε από τις ΗΠΑ και την Αλβανία και ζητούσε «δράση από αέρα, θάλασσα ή χερσαία δύναμη για την επιβολή της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες, είπε ότι ενώ τα Ηνωμένα Έθνη δεν πέτυχαν σήμερα τον πρωταρχικό τους στόχο για τον τερματισμό του πολέμου, «δεν πρέπει ποτέ να τα παρατήσουμε».

«Πρέπει να δώσουμε στην ειρήνη άλλη μια ευκαιρία. Οι στρατιώτες πρέπει να επιστρέψουν στους στρατώνες τους. Οι ηγέτες πρέπει να στραφούν στον δρόμο του διαλόγου και της ειρήνης», είπε.

Παρά τις αυξανόμενες επιχειρησιακές προκλήσεις, επανέλαβε ότι ο ΟΗΕ κλιμακώνει την παροχή σωτήριας υποστήριξης και στις δύο πλευρές των συνόρων.

«Κατά καιρούς, όταν η διεθνής κοινότητα έχει συσπειρωθεί με αλληλεγγύη, αυτές οι αξίες έχουν επικρατήσει. Θα επικρατήσουν, ανεξάρτητα από αυτό που συνέβη σήμερα», είπε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Η πρέσβης των ΗΠΑ Linda Thomas-Greenfield χαρακτήρισε την εισβολή της Ρωσίας τολμηρή, θρασύτατη προσθέτοντας «Μπορείτε να ασκήσετε βέτο σε αυτό το ψήφισμα, αλλά δεν μπορείτε να ασκήσετε βέτο στις φωνές μας. Δεν μπορεί να ασκήσει βέτο στην αλήθεια. δεν μπορούμε να ασκήσουμε βέτο στις αρχές μας. δεν μπορεί να ασκήσει βέτο στον ουκρανικό λαό. δεν μπορείτε να ασκήσετε βέτο στον Χάρτη του ΟΗΕ…και δεν θα ασκήσετε βέτο στην ευθύνη».

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ είπε ότι παρά τις ενέργειες ενός «απερίσκεπτου, ανεύθυνου», οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας.

Από πλευράς του ο Ρώσος πρεσβευτής Vasily Nebenzy κατηγόρησε τους χορηγούς του σχεδίου για «περιστροφικές ιστορίες» σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών των δυτικών συμμάχων να συγκαλύψουν το γεγονός ότι είχαν πλημμυρίσει το Ντονμπάς με όπλα.

«Κάνατε την Ουκρανία πιόνι στο δικό σας παιχνίδι… αυτό το ψήφισμα δεν είναι τίποτα άλλο από μια ακόμη βάναυση, απάνθρωπη κίνηση σε αυτήν την ουκρανική σκακιέρα», είπε.

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για το θάνατο Ουκρανών αμάχων ότι οι φωτογραφίες του υποτιθέμενου ρωσικού πυροβολικού «είναι πλαστές» και ότι οι αναφορές για επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές ήταν αναληθείς.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου