ΕΕ: Επενδύσεις 3,2 δισ. ευρώ στα Δυτικά Βαλκάνια

ΕΕ: Επενδύσεις 3,2 δισ. ευρώ στα Δυτικά Βαλκάνια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ένα σημαντικό επενδυτικό πακέτο ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη 21 έργων διασύνδεσης μεταφορών, ψηφιοποίησης, κλίματος και ενέργειας στα Δυτικά Βαλκάνια. Το νέο έγινε γνωστό από την η αντιπροσωπεία της ΕΕ στα Τίρανα.

Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο πακέτο έργων στο πλαίσιο του φιλόδοξου Οικονομικού και Επενδυτικού Σχεδίου της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, το οποίο ενέκρινε η Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2020. Τα έργα έχουν σχεδιαστεί για να αποφέρουν απτά οφέλη και στους έξι εταίρους στην περιοχή.

Ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης της ΕΕ Olivér Várhelyi δήλωσε: «Με αυτό το μεγάλο επενδυτικό πακέτο επιταχύνουμε την εφαρμογή του Οικονομικού και Επενδυτικού Σχεδίου για τα Δυτικά Βαλκάνια επί τόπου. Έχουμε εντοπίσει αυτά τα μεγάλα έργα σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας. Οι καλύτερες και πιο βιώσιμες διασυνδέσεις στις μεταφορές, τις ψηφιακές υποδομές και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα τονώσουν την οικονομία, θα προωθήσουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της περιοχής και θα φέρουν μια σειρά από ευκαιρίες για ανθρώπους και επιχειρήσεις στα Βαλκάνια. Δυτική και ΕΕ.

«Αυτές οι επενδύσεις θα επιταχύνουν επίσης την ολοκλήρωση της περιοχής, σύμφωνα με τη σαφή ευρωπαϊκή της προοπτική».

Τα επόμενα χρόνια, το Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο θα κινητοποιήσει έως και 30 δισ. ευρώ σε επενδύσεις, ως συνδυασμός επιχορηγήσεων, προνομιακών δανείων και εγγυήσεων.

Το σχέδιο θα συμβάλει στην κάλυψη του αναπτυξιακού χάσματος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της περιοχής, καθώς και στη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία. Και όπως μεταδίδουν τα αλβανικά ΜΜΕ, θα βοηθήσει επίσης στην εφαρμογή της ευρύτερης στρατηγικής της ΕΕ για την Παγκόσμια Πύλη, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2021.

Το σημερινό χρηματοδοτικό πακέτο περιλαμβάνει 1,1 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις της ΕΕ από το Μέσο Προενταξιακής Βοήθειας 2021-2027 (IPA III), πρόσθετες διμερείς συνεισφορές από τα κράτη μέλη της ΕΕ και τη Νορβηγία, καθώς και δάνεια με ευνοϊκούς όρους από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Το επενδυτικό πακέτο ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ διοχετεύεται μέσω του Επενδυτικού Πλαισίου Δυτικών Βαλκανίων (WBIF) - μια επενδυτική πλατφόρμα πολλών δωρητών υπό την ηγεσία της ΕΕ και βασικό χρηματοδοτικό μηχανισμό για την εφαρμογή του Οικονομικού και Επενδυτικού Σχεδίου στους τομείς της δημόσιας υποδομής και του ανταγωνισμού του ιδιωτικού τομέα .

Τα έργα σε αυτό το πρώτο πακέτο καλύπτουν τους τομείς προτεραιότητας του Σχεδίου:

Βιώσιμες μεταφορές: Κατασκευή μεγάλων οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων [1] στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των διαδρόμων Μεσογείου-Ανατολής-Δύσης και Ρήνου-Δούναβη, καθώς και του σιδηροδρομικού διαδρόμου μεταξύ των Σκοπίων και των βουλγαρικών συνόρων. Αυτά τα έργα θα διευκολύνουν το περιφερειακό εμπόριο, θα μειώσουν τον χρόνο ταξιδιού και θα ενισχύσουν τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, αποφέροντας μεγάλα οφέλη στους ντόπιους πολίτες και τις επιχειρήσεις της περιοχής.

Καθαρή ενέργεια: Ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την κατασκευή ηλιακών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και του Διαβαλκανικού Διαδρόμου Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, που θα είναι χρήσιμο για την επιτυχή μετάβαση της καθαρής ενέργειας στην περιοχή, καθώς και στη σταδιακή εξάλειψη χρήση άνθρακα.

Περιβάλλον και Κλίμα: Κατασκευή σταθμών επεξεργασίας λυμάτων, οι οποίες είναι απαραίτητες για τις πράσινες προοπτικές της περιοχής και θα συμβάλουν στη διατήρηση της υγείας και της ευημερίας του πληθυσμού στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ψηφιοποίηση: Ανάπτυξη ευρυζωνικής αγροτικής υποδομής για την εξασφάλιση καθολικής πρόσβασης σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ανθρώπινη Ανάπτυξη: Κατασκευή νέου κτιρίου πανεπιστημιακού νοσοκομείου παίδων για την αύξηση των δυνατοτήτων του και την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών διάγνωσης και θεραπείας.

Η εφαρμογή θα ξεκινήσει αμέσως μετά την υπογραφή συμφωνιών με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που προβλέπονται το 2022 και το 2023.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου