Η ΕΕ σε επιφυλακή για τον φόβο απόσχισης της Δημοκρατίας Σέρπσκα

Η ΕΕ σε επιφυλακή για τον φόβο απόσχισης της Δημοκρατίας Σέρπσκα

Η Δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (EUFOR) θα διπλασιάσει σχεδόν το στρατιωτικό της προσωπικό λόγω του κινδύνου αστάθειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σχεδόν 500 άτομα νέο προσωπικό, θα αναπτυχθούν στην χώρα τις επόμενες δύο εβδομάδες από την Αυστρία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία και θα ενταχθούν στο ήδη υπάρχον δυναμικό των 600 EUFOR που βρίσκονται στην Βοσνία - Ερζεγοβίνη από το 2014.

«Η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας διεθνώς έχει τη δυνατότητα να εξαπλώσει την αστάθεια στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη… Η αποστολή τους θα είναι να δείξουν την αποφασιστικότητα της ΕΕ να διατηρήσει την σταθερότητα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Είναι ένα συνετό και αναλογικό μέτρο που αντικατοπτρίζει την ξεκάθαρη δέσμευση της ΕΕ και της EUFOR για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης», δήλωσε η EUFOR .

Επίσης η Βοσνία-Ερζεγοβίνη βρίσκεται υπό την απειλή διάλυσης της σερβικής οντότητας εδώ και χρόνια και ο Σέρβος ηγέτης της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ εργάζεται για να σχηματίσει ένα ανεξάρτητο κράτος, το οποίο υποστηρίζεται από τη Σερβία και τη Ρωσία.

Τέλος η Σερβία, υποψήφια για μέλος της ΕΕ, είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η EUFOR που έχει αναπτυχθεί στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη από το 2004. Η EUFOR αποτελείται από συνολικά περίπου 3.500 άτομα, εκ των οποίων τα 600 βρίσκονται επί του παρόντος στη χώρα.

Όπως αναφέρει το Eurobih, η αξιολόγηση της EUFOR είναι ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει απειλή για την ασφάλεια, πράγμα που θα απαιτούσε την υποστήριξη της EUFOR. Ωστόσο η κατάσταση παρακολουθείται διαρκώς και μπορεί να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση σε περίπτωση που κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου