Νέα πρόταση ανταλλαγής εδαφών Κοσσυφοπεδίου - Σερβίας

Νέα πρόταση ανταλλαγής εδαφών Κοσσυφοπεδίου - Σερβίας

Με ένα άρθρο «βόμβα» για τα Βαλκάνια, αυστριακή εφημερίδα «Kozmo», αναφέρεται στην ιδέα της ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου η οποία όπως διατυπώνει δεν είναι νέα, αλλά έχει αναβιώσει και αυτή τη φορά οι προτάσεις έρχονται από την Πρίστινα.

«Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, ήρθαν δύο διακηρύξεις από το Κοσσυφοπέδιο, οι οποίες αφορούσαν και πάλι την ανταλλαγή εδαφών. Όπως ακούστηκε από την Πρίστινα, αυτή είναι μια καλύτερη λύση από το σχηματισμό μιας κοινότητας σερβικών κοινοτήτων και θα αποτρέψει μελλοντικές συγκρούσεις», γράφει το συγκεκριμένο άρθρο.

Την ιδέα αυτή αναβίωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου, Ραμ Μπούγια. Είπε ότι αν έπρεπε να επιλέξει μεταξύ της Ένωσης Δήμων με Σερβική Πλειοψηφία (ZSO) και της ανταλλαγής εδαφών, ήταν υπέρ της ανταλλαγής εδαφών. «Πριν από την ένωση με τις εκτελεστικές εξουσίες, είμαι υπέρ της ανταλλαγής εδαφών. Ότι η κοιλάδα του Πρέσεβο πηγαίνει στο Κοσσυφοπέδιο και το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου στη Σερβία», είπε ο Μπούγια.

Επίσης με την παραπάνω τοποθέτηση, συμφώνησε και ο πρώην διοικητής του UCK, Χαφίρ Χότζα, λέγοντας ότι ο μόνος σερβικός επίλογος εάν πρόκειται να αποφευχθεί ο πόλεμος είναι μια αλλαγή συνόρων που θα εξαλείψει την επιρροή της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο και αυτή του Κοσσυφοπεδίου στη Σερβία. Ακόμη, πρότεινε το Λεπόσαβιτς και τον Ζούμπιν Ποτόκ να παραχωρηθούν στη Σερβία. Ωστόσο, δεν είναι υπέρ της «ανταλλαγής» της Βόρειας Μιτρόβιτσα με Meveđa, Preševo και Bujanovic.

Ιδέα ήδη πολλών ετών

Η ιδέα της ανταλλαγής προέκυψε, αν και ανεπίσημα, κατά τη διάρκεια του διαλόγου υπό την ηγεσία της ΕΕ μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, όταν η Federica Mogherini μεσολάβησε ως Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας. Πολλά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιτάχθηκαν αμέσως σε αυτήν την πρόταση, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Σύμφωνα με την εθνοτική αρχή, η ανταλλαγή εδαφών δεν αποτελεί λύση και ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για περαιτέρω οριοθετήσεις συνόρων στα Βαλκάνια. 

×
Ενημερώσεις

Μετά την εγγραφή σας, θα λαμβάνετε email για κάθε νέα δημοσίευση.

Δολοφονία 19χρονου Άλκη - Στα δικαστήρια οι συλλη...
Βαρθολομαίος: Συνεχίζεται ο αγώνας για την Σχολή τ...

Σχετικά άρθρα 

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη
Επισκέπτης
Δευτέρα 26/09/22, 17:01

Εικόνα Captcha

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη