Επιστολή της Επιτρ. Συνταξιούχων Βορειοηπειρωτών στον Υπ. Εργασίας

Επιστολή της Επιτρ. Συνταξιούχων Βορειοηπειρωτών στον Υπ. Εργασίας

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣ

Πραγματικά θα θέλαμε να μεταφέρουμε στην Κυβέρνηση την ανησυχία όλης της κοινότητάς μας για αυτά που οι σκεπτόμενη του Υπ. Ερ . προσπαθούν να δήθεντροποποιήσουν το άρθρο 7 στον Ν. του Κατρούγκαλου. Αυτό δενσυνάδει με τα όσα ειπώθηκαν από τον Υπουργό Εργασίας, κ. ΚωστήΧατζηδάκη, στην συνάντηση με την ΟΜΌΝΟΙΑ και την Επιτροπή Συνταξιούχων Β-Ηπειρωτών, στις 15/11/2021.

Ενοχλημένος όπως όλοι μας, ο Αντιπρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ο κ. Γιώργος Τζομάκας επικοινώνησε με την διευθ. του γραφείου του κ. Χατζηδάκη εκφράζονταςτην δυσαρέσκιά του, της ΕπιτροπήςΣυνταξιούχων και όλης της Κοινότητάς μας.

Αμέσως μετά εστάλη Επιστολή Διαφωνίας στον κ. Χατζηδάκη.

Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι ούτε αυτά που υποστηρίζονται στον πίνακα του αρθρογράφου δεν είναι εφικτά.

Ας δώσουμε ένα παράδειγμά:

Απόφαση του ΕΦΚΑμε αριθμό συστήματος 099/2017/330 .

Τα πρώτα του ένσημα είναι το 1992, έτι ασφάλισης 15 που σημαίνει ότι παρόλο που ήταν εδώ , λόγο νομιμότητας χάνει τα έτι από 1992-2002 που έλαβε το ΕΔΤΟ.

Ποσό Εθνικής 141,25 ευρώ .

Αυτό αντιστοιχείμε τα 15 χρόνια νόμιμης και μόνιμης διαμονής .

Τώρα η Εθνική σύνταξή του θα υπολογιστή με 32 αντί για 40 ,

έχουμε 354:32 = 11,06

15(χρόνια) Χ 11,06 = 169,93

Η διαφορά είναι 169,93-141,25 = 28,68 ευρώ.

Δηλαδή ούτε καν 30 ευρώ δεν προστίθενται, λόγο Νομιμότητας.

Αυτό ισχύ για όλους που συνταξιοδοτήθηκαν από το 2016 .

Η διεκδίκησή μας είναι ξεκάθαρη και η ικανοποίηση του αίτημά μας θα επέλθει όταν:

1) – Να καταργηθεί από την παράγρ. 2 του άρθρου 7 η 40ετία η οποία ήταν διαχρονικά το αίτημά μας.

Εάν και εφόσον το υπουργείο επιμένει στην δική του απόφαση τότε τα 32 χρόνια δεν δικαιολογούνται.

Αποφασίζοντας για τα 30 χρόνια θα πρέπει να είναι σταθερά και όχι κλιμακούμενα.

2)- Από το 1991 να θεωρηθούμε Μόνιμοι και Νόμιμοιγιατί δεν είναι δική μας ευθύνη η κατάσταση ΑΝΟΧΉΣ των πρώτων χρόνων ώστε να μη ζητηθούν καιδικαιολογητικά.

3)- Διαχρονικά το αίτημά μας ήταν επαναυπολογισμός με αναδρομική ισχύ για όσους συνταξιοδοτήθηκαν από το 2016.

Σύντομα θα ξανά συνεδριάσει η Επιτροπή, για να λάβει τις περαιτέρω αποφάσεις που θα εξαρτηθούν από τις απαντήσεις και τις αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας στο θέμα αυτό.

Για την Επιτρ. Συντ. Β-ΗπειρωτώνΤΑΜΠΆΚΟΣ

Σας γνωστοποιούμε και την επιστολή που εστάλη στον Υπουργό:

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ

ΑΞΙΟΤΙΜΕ κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ !

Όπως είναι γνωστόο ΕΛΕΎΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΣ στις 29/1/2022 δημοσίευσε άρθρο στο οποίο προβλέπεται να ξανά καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής της εθνικής σύνταξης των Βορειοηπειρωτών.

Κατά εμάς α) νομίζουμε ότι έχουν παραποιηθεί τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση όπουθίγουνε υπέρμετρα τα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματακαι τα εθνικάσυμφέροντα.

Η αδυναμία και η αδιαφορία έως τώρα του κρατικού μηχανισμού, φαίνεται να έχεισυνέχεια αν εσείς κ. Χατζηδάκη το επιτρέψετε. Έχοντας υπόψη τα όσα ειπώθηκαν στην κοινή μας συνάντηση πριν 2,5 μήνες (15/11/2021), βρίσκομε διαφοροποίηση στα δυο από τα τρία θέματα όπου συζητηθήκαν , ακόμα και σε αυτό που εσείς μόνος το προτείνατε (τα 40 χρόνια να μειωθούν στα 30 χρόνια ):

-Πρώτον: Από το 1989 ξεκίνησε η πτώση στο πρώην ανατολικού μπλοκ, ενώ στην Αλβανία στα μέσα του 1991 όπου έως το τέλος της χρονιάς αυτής , ο κρατικός μηχανισμός ''συνέχιζε με το χέρι στην σκανδάλη''. Οπότε που σχετιζόμαστε εμείς με το 1990;

Το σωστό είναι από 1/1/1992 να ισχύ σαν αφετηρία των οιονδήποτε αποφάσεων. Άρα τα 32 χρόνια δεν ''χωράνε'' πουθενά.

-Δεύτερον: Είπαμε να γίνει η νομιμοποίηση μας, έως που παραλάβαμε το ΕΔΤΟ. Την καθυστερημένη έκδοση του ΕΔΤΟ καλούμαστε εμείς σήμερα να την πληρώσουμε. (Ότι μας ζητήθηκε την 7ετία αυτή εμείς το είχαμε. Δεν φταίμεκαθόλου γιατί βρεθήκαμε σε κατάσταση ανοχής. Ήμασταν εδώ και θα πρέπει να μας το αναγνωρίσουν).

(Στην πραγματικότητα η δήθεν τροποποίηση από 74 ευρώ που λέει ο αρθρογράφος, δεν θα είναι ούτε 20 ευρώ αν δεν γίνει η νομιμοποίηση της πρώτης 7ετίας.)

-Τρίτον: Στο μόνο σημείοπου συμφωνούμε είναι ο επανα – υπολογισμός των συντάξεων της 5ετίας που πέρασε.

Τα τρία χρόνια της λειτουργίας της Επιτροπής Συνταξιούχων Β-Η επανειλημμένοςζητάμε την κατάργηση της 40ετίας, αλλά στάθηκε αδύνατον.

Κ. Χατζηδάκη: Θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε, από τη στιγμή που ο κ. Πρωθυπουργός το υποσχέθηκε: Πλήρη Εθνική Σύνταξη στους Βορειοηπειρώτες και Εσείς το επιθυμείτε, μη επιτρέπετε κανέναν να διαμορφώσει την εικόνα της Ν.Δ., της Κυβέρνησης, την Δική σας, της οργάνωσης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και της Επιτροπής Συνταξιούχων, στο πρόσωποτης πραγματικά ηρωικής κοινότητας των Βορειοηπειρωτών.

Ακόμα θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι, με αυτά που γράφει ο αρθρογράφος είναι πραγματικά σαν να μη έχουμε κάνει τίποτα, γιατίαπλά δεν μιλάμε για κάποια λύση.

Ζητάμε :

1) Έστω την 30ετία να είναι σταθερή (μη κυλιόμενη) και όχι τα 32 χρόνια

2) Τη νομιμότητα έως την παραλαβή του ΕΔΤΟ

Για την ΕΠΙΤΡ. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Β-Η ΤΑΜΠΑΚΟΣ

Αθήνα 31/1/2022

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου