Σιωπά η Κομισιόν στην αύξηση των αιτήσεων ασύλου των Αλβανών

Σιωπά η Κομισιόν στην αύξηση των αιτήσεων ασύλου των Αλβανών

Πολλοί κατηγορούν την Κομισιόν για υποκριτική στάση, καθώς έχει ταχθεί δημόσια υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ ενώ παράλληλα έχει επανειλημμένα αρνηθεί να ασχοληθεί με το ερώτημα γιατί οι Αλβανοί ζητούν άσυλο στην Ευρώπη. (Shutterstock / Ben Gingell)

Ο αριθμός των Αλβανών που ζήτησαν άσυλο στην Ευρώπη μειώθηκε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, αλλά αυξήθηκε σημαντικά συνολικά κατά το 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Οργανισμός Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 1.121 αιτήσεις ασύλου υποβλήθηκαν από Αλβανούς στα κράτη μέλη της ΕΕ τον Νοέμβριο. Πρόκειται σχεδόν για το ήμισυ αυτών του Σεπτεμβρίου, όταν περισσότεροι από 2.000 υπέβαλαν αίτηση.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, υποβλήθηκαν περισσότερες από 10.000 αιτήσεις ασύλου, αύξηση 66% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους με την Αλβανία να κατέχει το ρεκόρ με τους περισσότερους αιτούντες άσυλο στην περιοχή.

Σύμφωνα με την EUAA, το Νοέμβριο 1.001 Σκοπιανοί, 405 Σέρβοι, 349 Βόσνιοι, 77 Μαυροβούνιοι και πάνω από 200 Αλβανοί του Κοσόβου υπέβαλαν αίτηση ασύλου στην ΕΕ.

Την περασμένη εβδομάδα, οι συνοριοφύλακες της ΕΕ έστειλαν 50 Αλβανούς στα Τίρανα με την πρώτη πτήση που οργάνωσε ο οργανισμός.

«Ο οργανισμός ήταν υπεύθυνος για τον καθορισμό του χρονοδιαγράμματος, των επιχειρησιακών διαδικασιών και, μέσω της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αλβανία και του αξιωματικού συνδέσμου του Frontex, για την επαφή με τις αλβανικές αρχές. Παράλληλα, η άριστη συνεργασία με τις ισπανικές και ιταλικές αρχές εξασφάλισε την επιτυχία της πτήσης», σημειώνει ο οργανισμός.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex, Fabrice Leggeri, δήλωσε: «Η άριστη συνεργασία με τη Δημοκρατία της Αλβανίας, αλλά και με την Ισπανία και την Ιταλία συνέβαλε σημαντικά στην επιτυχία αυτής της επιχείρησης».

Από την Αλβανία έχει ζητηθεί επανειλημμένα να εντείνει τις προσπάθειές της κατά της «παράνομης μετανάστευσης και των αδικαιολόγητων αιτούντων άσυλο».

Η υποκρισία της Κομισιόν

Η τρίτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τα προενταξιακά κριτήρια, που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2020, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προσπαθήσει να κατανοήσει γιατί τόσοι πολλοί πολίτες προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Πολλοί κατηγορούν την Κομισιόν για υποκριτική στάση, καθώς έχει ταχθεί δημόσια υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ ενώ παράλληλα έχει επανειλημμένα αρνηθεί να ασχοληθεί με το ερώτημα γιατί οι Αλβανοί ζητούν άσυλο στην Ευρώπη.

Αρκετές εκατοντάδες αιτήσεις ασύλου γίνονται δεκτές σε Αλβανούς κάθε χρόνο στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Συνεπώς, προκύπτει το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να αναγνωρίζεται το καθεστώς πρόσφυγα σε Αλβανούς διότι κινδυνεύουν στη χώρα τους, και παράλληλα η Κομισιόν να αναγνωρίζει την Αλβανία ως ασφαλή χώρα και μάλιστα, να στηρίζει την ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ.

Γιατί θέλουν να εγκαταλείψουν την Αλβανία

Η «Exit», συνεργάτης της EURACTIV στα Τίρανα, μίλησε με έναν εμπειρογνώμονα μάρτυρα της χώρας, ο οποίος παρείχε πληροφορίες για την Αλβανία στο Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου και σε δικαστικές υποθέσεις για περισσότερα από 20 χρόνια.

Περιέγραψε τους αριθμούς και τους λόγους για τους οποίους οι Αλβανοί ζητούν άσυλο στο εξωτερικό.

«Βλέπω μετατοπίσεις στους αριθμούς και τους λόγους για τις αιτήσεις ασύλου. Τη δεκαετία του '90, ήταν όσοι έφευγαν από τις αιματηρές βεντέτες. Έχουν μειωθεί σταδιακά με την πάροδο των ετών, αλλά εξακολουθώ να βλέπω 10 τέτοιες περιπτώσεις το 2020. Η εμπορία γυναικών, όσες διαφεύγουν από προγραμματισμένους γάμους και όσες διακινούνται στην πορνεία είναι η κατηγορία με τις περισσότερες περιπτώσεις. Περίπου το ένα τρίτο από αυτούς κατάφερε να ζητήσει άσυλο».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου