Με συμφωνία συνάντηση των πρωθυπουργών Βουλγαρίας - Σκοπίων

Με συμφωνία συνάντηση των πρωθυπουργών Βουλγαρίας - Σκοπίων

Οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας και των Σκοπίων, Κίριλ Πέτκοφ και Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι συναντήθηκαν την Τρίτη στη Σόφια σε μια νέα προσπάθεια να εκτονώσουν τις εντάσεις μεταξύ των δύο γειτόνων.

Όπως μεταδίδει το EURACTIV.hr, ο Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι χαρακτήρισε επίσης τη συνάντηση ως επιτυχημένη. Επεσήμανε ότι εκτός από πολιτικούς υπάρχουν και ειδικοί στις ομάδες εργασίας.

«Ο Κίριλ και εγώ είμαστε άνθρωποι που μας αρέσουν τα διαγράμματα, οι προθεσμίες και τα επιτεύγματα του Excel. Θα είμαστε συνεχώς εδώ και θα συμμετέχουμε στις εργασίες των ομάδων, ζητώντας πρόοδο που θα κάνει χαρούμενους τους πολίτες της Βουλγαρίας και των Σκοπίων», είπε ο Κοβάτσεφσκι.

Ο Πέτκοφ χαιρέτισε τη δημιουργία κοινών ομάδων εργασίας που θα συνεδριάζουν κάθε μήνα για να συζητούν κοινά έργα για την οικονομία, τις υποδομές, τη συνεργασία της ΕΕ, τον πολιτισμό και την ιστορία.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν αεροπορικές ή σιδηροδρομικές συνδέσεις που να συνδέουν τους δύο βαλκανικούς γείτονες, επομένως έχει υπογραφεί ένα μνημόνιο για τη βελτίωση της κατάστασης του Διαδρόμου 8, της σύνδεσης υποδομής που θα πρέπει να συνδέει τις δύο χώρες.

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν επίσης μια δήλωση πρόθεσης για μείωση των τελών περιαγωγής μεταξύ των δύο χωρών και θα επιταχύνουν τις εργασίες για το άνοιγμα μιας νέας διάβασης.

«Πιστεύω ότι αυτός ο διάλογος, αυτή η εποικοδομητική δουλειά, θα αντικαταστήσει τον εθνικισμό, τη ρητορική μίσους και τις διακρίσεις», είπε ο Πέτκοφ.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ ζήτησε πρόοδο μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Κοβάτσεφσκι.

«Ας προσπαθήσουμε να εισαγάγουμε την ίδια προσέγγιση (όπως δείχνουν οι κυβερνήσεις) για την επίλυση ανοιχτών πολιτικών προβλημάτων. Ας ξεκαθαρίσουμε επιτέλους ποια είναι τα βραχυπρόθεσμα καθήκοντα που πρέπει να επιλύσουμε πριν ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις», είπε ο Ράντεφ.

Η πλειοψηφία του 60,8% των Βουλγάρων πιστεύει ότι η Σόφια πρέπει να υποστηρίξει την προσπάθεια ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ, αλλά μόνο αφού τα Σκόπια εφαρμόσουν τη συμφωνία που έχουν με τη Βουλγαρία, ανέφερε η Gallup International Balkan.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου