Ο Ράμα καλεί τους πολίτες να απαντήσουν για διαχωρισμό της Αλβανίας από τα Σκόπια στην ένταξη στην ΕΕ

Ο Ράμα καλεί τους πολίτες να απαντήσουν για διαχωρισμό της Αλβανίας από τα Σκόπια στην ένταξη στην ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα δημοσίευσε χθες την 11η ερώτηση του Εθνικού Συμβουλίου, απευθυνόμενος προς τους πολίτες της χώρας, με την συγκεκριμένη ερώτηση να αφορά την αίτηση ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετίζεται με την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας. Υπάρχουν άνθρωποι που λένε ότι η αίτηση ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ πρέπει να διαχωριστεί από αυτή της Βόρειας Μακεδονίας, ώστε η χώρα μας να εκτιμηθεί για τα πλεονεκτήματά της. Άλλοι λένε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να περιμένουμε τη Βόρεια Μακεδονία. Τι πιστεύετε;», αναφέρεται στην ερώτηση που απευθύνεται στους πολίτες.

Επιπλέον η ερώτηση έχει και επεξηγηματικό σκέλος όπου τονίζεται ότι, «κράτος μέλος της ΕΕ έχει άλυτα διμερή ζητήματα με τη Βόρεια Μακεδονία, επομένως μπλοκάρει με βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη του στην ΕΕ, μπλοκάροντας και την Αλβανία. Δεδομένου ότι οι αιτήσεις και για τις δύο χώρες αντιμετωπίζονται ως ένας ενιαίος φάκελος στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αν ακόμη και στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022 δεν αρθεί το βέτο στη Βόρεια Μακεδονία, η Αλβανία θα πρέπει να ζητήσει διαχωρισμό του φακέλου και χωριστή αντιμετώπιση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Οι πολίτες της Αλβανίας έχουν τρεις επιλογές για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα.

«Πρέπει να απαιτήσουμε να αξιολογηθεί χωριστά η Αλβανία από τη Βόρεια Μακεδονία. Πρέπει να συνεχίσουμε να περιμένουμε την άρση του βέτο στη Βόρεια Μακεδονία. Δεν ξέρω πώς να κρίνω για αυτό το θέμα», είναι οι πιθανότητες της απάντησης για τους πολίτες.

Τέλος, ο Ράμα που, όπως αναφέρει «η Αλβανία θα πρέπει αν αξιολογηθεί για τα πλεονεκτήματά της», είπε ότι όλοι θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτή τη λαϊκή διαδικασία που λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά και είναι ανοιχτή σε κάθε Αλβανό, όπου κι αν ζει και κατοικεί, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις και συμπάθειες, μπορεί να πει τις απόψεις του ακολουθώντας το σύνδεσμό https://keshillimikombetar.al/, ενώ φαίνεται πως είναι σίγουρος για την πρόοδο της Αλβανίας, τόσο ώστε να ζητά από τους πολίτες και την γνώμη τους για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου