Αυστηρή επιστολή του Αμερικανού ΥΠΕΞ στον Κοσοβάρο πρωθυπουργό

Αυστηρή επιστολή του Αμερικανού ΥΠΕΞ στον Κοσοβάρο πρωθυπουργό

Αυστηρή επιστολή στον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι, απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Η εφημερίδα Express αναφέρει ότι μαζί με την επιστολή ήρθαν και ορισμένα αιτήματα για τον Κούρτι, ειδικά για τον διάλογο Κοσόβου-Σερβίας που αναμένεται να εξομαλύνει τις σχέσεις μεταξύ των κρατών.

Εκτός από τον διάλογο, η επιστολή αναφέρει και άλλα θέματα όπως το κράτος δικαίου, η προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και η προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης. Ο Μπλίνκεν είπε επίσης ότι υπάρχει συντονισμός μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και των εταίρων της ΕΕ για το σκοπό αυτό.

«Πιστεύουμε ότι ο διάλογος με τη μεσολάβηση της ΕΕ παραμένει το καλύτερο φόρουμ για την ομαλοποίηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινα και συντονιζόμαστε στενά με τους εταίρους μας στην ΕΕ για τον σκοπό αυτό», γράφει ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Τέλος, προέτρεψε τον Κούρτι να συνεργαστεί στενά με τον νέο πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο, Jeff Hovenier, και τον Ειδικό Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Gabriel Escobar.

«Παρακαλώ συνεργαστείτε στενά με τον Πρέσβη Hovenier και τον Ειδικό Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Gabriel Escobar, γιατί και οι δύο έχουν την πλήρη εξουσία να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα μαζί σας. Και οι δύο είναι έτοιμοι να συζητήσουν τις λεπτομέρειες με εσάς και την ομάδα σας. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε το Κοσσυφοπέδιο να επιτύχει τους κοινούς του στόχους», κατέληξε ο Μπλίνκεν.

Ολόκληρη η επιστολή:

«Ως φίλος και εταίρος του Κοσσυφοπεδίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανυπομονούν να συνεργαστούν μαζί σας για την πλήρη εφαρμογή της ατζέντας του Προέδρου Μπάιντεν για τη σχέση μας, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του κράτους δικαίου, της προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, της προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης και της διασφάλισης της συμφωνίας που έχει καθυστερήσει πολύ. Κοσσυφοπέδιο και Σερβία, με επίκεντρο την αμοιβαία αναγνώριση.

Πιστεύουμε ότι ο διάλογος με τη μεσολάβηση της ΕΕ παραμένει το καλύτερο φόρουμ για την ομαλοποίηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα και συντονισόμαστε στενά με τους εταίρους μας στην ΕΕ για το σκοπό αυτό. Σας ενθαρρύνω να δώσετε προσοχή στην επίτευξη συμφωνίας για την ηλεκτρική ενέργεια στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και στην προώθηση κοινών στόχων σχετικά με τους αγνοούμενους. Είναι προς το συμφέρον του Κοσσυφοπεδίου να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα και να οδηγήσουν σε μια συμβιβαστική λύση βραχυπρόθεσμα, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση για περαιτέρω πρόοδο προς συνολική εξομάλυνση.

Συνεργαστείτε στενά με τον Πρέσβη Hovenier και τον Ειδικό Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια Gabriel Escobar, καθώς και οι δύο έχουν πλήρη εξουσία να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα μαζί σας. Και οι δύο είναι έτοιμοι να συζητήσουν τις λεπτομέρειες με εσάς και την ομάδα σας. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε το Κοσσυφοπέδιο να επιτύχει τους κοινούς του στόχους.»

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου