Χωρίς πρόοδο οι συνομιλίες ΝΑΤΟ - Ρωσίας

Χωρίς πρόοδο οι συνομιλίες ΝΑΤΟ - Ρωσίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ απέρριψαν την Τετάρτη βασικά αιτήματα ασφαλείας της Ρωσίας για χαλάρωση των εντάσεων σχετικά με την Ουκρανία, αλλά άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικών συνομιλιών με τη Μόσχα για να συζητηθούν άλλα θέματα, όπως ο έλεγχος των όπλων, η ανάπτυξη πυραύλων και οι τρόποι αποτροπής στρατιωτικών επεισοδίων.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε από τη στρατιωτική συμμαχία των 30 χωρών να σταματήσει την επέκτασή της και να αποσύρει στρατεύματα ή στρατιωτικό εξοπλισμό από χώρες γειτονικές με τη Ρωσία, όπως η Ουκρανία, αλλά και συμμάχους του ΝΑΤΟ, όπως η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία.

Μιλώντας μετά από μια συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν (Wendy Sherman) επιβεβαίωσε εκ νέου ότι ορισμένες από τις απαιτήσεις ασφαλείας του Πούτιν «απλώς δεν είναι αποδεκτές».

«Δεν θα κλείσουμε την πόρτα στην πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ», είπε στους δημοσιογράφους μετά από σχεδόν τέσσερις ώρες συνομιλιών στο αρχηγείο του στρατιωτικού οργανισμού στις Βρυξέλλες. «Δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω».

Η συνάντηση, η πρώτη του είδους της εδώ και δύο χρόνια, πραγματοποιήθηκε εν μέσω βαθιών ανησυχιών στη Δύση ότι η Ρωσία σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία, με περίπου 100.000 ετοιμοπόλεμους στρατιώτες, τανκς και βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό που συγκεντρώνονται τώρα κοντά στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.

«Η κλιμάκωση δεν δημιουργεί τις βέλτιστες συνθήκες για τη διπλωματία, τουλάχιστον», είπε η Σέρμαν.

Η Ρωσία αρνείται ότι έχει νέα σχέδια να επιτεθεί στον γείτονά της.

Ωστόσο, το 2014, η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία και υποστήριξε μια αυτονομιστική εξέγερση στην Aνατολική Ουκρανία. Οι μάχες εκεί έχουν σκοτώσει περισσότερους από 14.000 ανθρώπους σε επτά χρόνια και κατέστρεψαν τη βιομηχανική καρδιά της Ουκρανίας, γνωστή ως Donbas. Τόσο η Ευρωπαϊκή Eνωση όσο και οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για τις ενέργειές της κατά της Ουκρανίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg), ο οποίος προήδρευσε της συνάντησης, την Τετάρτη, είπε ότι τα έθνη του ΝΑΤΟ και οι Ρώσοι απεσταλμένοι «εξέφρασαν την ανάγκη να ξαναρχίσει ο διάλογος και να διερευνήσουν ένα πρόγραμμα μελλοντικών συναντήσεων». Ο Σέρμαν εξέφρασε επίσης αισιοδοξία, δεδομένου ότι η Μόσχα δεν έχει απορρίψει την ιδέα των συνομιλιών.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι το ΝΑΤΟ είναι πρόθυμο να συζητήσει τρόπους για την πρόληψη επικίνδυνων στρατιωτικών συμβάντων ή ατυχημάτων και τη μείωση των διαστημικών και κυβερνοαπειλών, καθώς και για τον έλεγχο των όπλων και τον αφοπλισμό, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού συμφωνηθέντων ορίων στην ανάπτυξη πυραύλων.

Ωστόσο, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι οι όποιες συνομιλίες για την Ουκρανία δεν θα ήταν εύκολες.

«Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας σε αυτό το θέμα», είπε στους δημοσιογράφους, μετά από μια «πολύ σοβαρή και άμεση ανταλλαγή απόψεων», όπως είπε, με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο (Alexander Grushko) και τον υφυπουργό Αμυνας, Αλεξάντερ Φόμιν (Alexander Fomin).

Εθνικός Κήρυκας

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου