Αλβανία: Ραγδαία αύξηση της πρόσθετης θνησιμότητας λόγω του Covid-19

Αλβανία: Ραγδαία αύξηση της πρόσθετης θνησιμότητας λόγω του Covid-19

Η έναρξη του εμβολιασμού στην Αλβανία τον Απρίλιο του 2021, λίγο νωρίτερα από ό,τι στο Κοσσυφοπέδιο και στα Σκόπια, φαίνεται ότι ήταν ο κύριος παράγοντας που περιόρισε τα θνησιμότητα στην Αλβανία σε σχέση με τις γειτονικές χώρες.

Όπως αναφέρει η αλβανική ιστοσελίδα ερευνών Monitor επικαλούμενη πρόσφατες έρευνες, ήδη και οι δύο αυτές χώρες έχουν υψηλότερα ποσοστά ή τον ίδιο εμβολιασμό με την Αλβανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Worldindata, έως τις 26 Δεκεμβρίου 2021, τα Σκόπια είχαν εμβολιάσει το 40% του πληθυσμού.

Το Κοσσυφοπέδιο, μέχρι τις 9 Ιανουαρίου 2022 είχε χορηγήσει δόσεις στο 50% του πληθυσμού και η Αλβανία μέχρι τις 9 Ιανουαρίου είχε εμβολιάσει το 41% του πληθυσμού. Και οι τρεις χώρες υστερούν πολύ πίσω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στις αρχές Ιανουαρίου είχε χορηγήσει τουλάχιστον μία δόση στο 73% του πληθυσμού και το 70% είχε λάβει και τις δύο δόσεις.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι όσο πιο φτωχή είναι μια χώρα τόσο χαμηλότερη είναι η προσοχή στην υγεία και η ικανότητα αντιμετώπισης των κρίσεων πανδημίας. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το Μαυροβούνιο, το οποίο μέχρι τις 4 Ιουλίου 2021 είχε επιπλέον αύξηση θνησιμότητας 24%.

Η Σερβία αντιμετώπισε καλύτερα την κατάσταση στην περιοχή, με τους πρόσθετους θανάτους να αυξάνονται κατά 12,2% έως τις 19 Σεπτεμβρίου.

Μετά το Μαυροβούνιο, είναι η Βουλγαρία που είχε τις πιο σοβαρές συνέπειες της πανδημίας, με αύξηση 22,4% στην πρόσθετη θνησιμότητα για την εν λόγω περίοδο, ακολουθούμενη από την Πολωνία (20,8%), τη Σλοβακία (20,3%), την Τσεχία.

Η κατάταξη συνεχίζεται με την Ιταλία, τη χώρα που αντιμετώπισε το πρώτο κύμα πανδημίας στην Ευρώπη και που μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου 2021 είχε σημειώσει σωρευτική αύξηση των επιπλέον θανάτων σχεδόν 16%.

Οι σκανδιναβικές χώρες έχουν καταγράψει λιγότερους θανάτους στην Ευρώπη. Η Νορβηγία είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει δει αύξηση της πρόσθετης θνησιμότητας (-1,2%) από την έναρξη της πανδημίας. Στη Δανία, την Ισλανδία, τη Φινλανδία, η ανάπτυξη ήταν ελάχιστη μεταξύ 1 και 3%. Η Γερμανία, η χώρα που είναι αυστηρή με τα περιοριστικά μέτρα, έχει σημειώσει αύξηση των πρόσθετων θανάτων από τον Μάρτιο του 2020 κατά 4,2%. Η Σουηδία, η χώρα που αρχικά αρνήθηκε να λάβει περιοριστικά μέτρα για να μην παραβιάσει την ελευθερία των κατοίκων της, είχε ως αποτέλεσμα πρόσθετο ποσοστό θνησιμότητας σχεδόν 6%, υψηλότερο από τους γείτονές της, αλλά χαμηλότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα στοιχεία της Eurostat (που δεν περιλαμβάνουν το Κοσσυφοπέδιο και τα Σκόπια) δείχνουν ότι η Αλβανία έχει πάρει το «πρωταγωνιστικό» της πρόσθετης θνησιμότητας από τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου 2020, όταν η προοδευτική ανάπτυξη ήταν 25%, κορυφώθηκε στα μέσα Μαρτίου 2021 με +41 %. και μειώθηκε ελαφρά στο 35% έως τις 19 Σεπτεμβρίου

Οι χειμερινοί μήνες αναμένεται να έχουν επιδεινώσει την τάση, ενώ σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις παρατηρείται αύξηση των θανάτων, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο.

Άλλα εθνικά στοιχεία της INSTAT δείχνουν ότι στη χώρα. Από τον Απρίλιο του 2020, όταν το κύμα της πανδημίας άρχισε να δίνει τις πρώτες του συνέπειες στην Αλβανία έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021, έχουν σημειωθεί περίπου 11 χιλιάδες επιπλέον θάνατοι στη χώρα σε σύγκριση με τον μέσο όρο των αντίστοιχων περιόδων 2016-2019.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου