Στα Τίρανα ο Βρετανός Ειδικός Απεσταλμένος για τα Δ. Βαλκάνια

Στα Τίρανα ο Βρετανός Ειδικός Απεσταλμένος για τα Δ. Βαλκάνια

Ο Ειδικός Απεσταλμένος του Ηνωμένου Βασιλείου για τα Δυτικά Βαλκάνια, Sir Stuart Peach, δήλωσε χθες από τα Τίρανα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει την κοινοβουλευτική δημοκρατία και τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της Αλβανίας.

Όπως μεταδίδει το ΑΤΑ το μήνυμα που απηύθυνε στους Αλβανούς πολίτες κατά την επίσκεψή του στην Αλβανία, ο Peach τόνισε ότι «στα Τίρανα συναντήθηκα επίσης με βουλευτές και αρχηγούς της αντιπολίτευσης. Πολλοί από εσάς έχετε δει ανησυχητικές σκηνές στα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος το Σαββατοκύριακο. Έχουμε καταστήσει σαφές σε όλους τους ηγέτες ότι οποιαδήποτε διαφορά πρέπει να επιλυθεί μέσω ειρηνικού διαλόγου, πολιτικών και νομικών διαδικασιών προς το συμφέρον του αλβανικού λαού και όχι στενών ατομικών συμφερόντων.

Ο Peach είπε περαιτέρω: «Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μου ζήτησε να αναλάβω αυτόν τον ρόλο για να ηγηθεί της βρετανικής δέσμευσης στην περιοχή. Αυτό περιλαμβάνει τη συνεργασία με τους εταίρους μας για την προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας. Να στηρίξει ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς και ανοιχτές κοινωνίες, καθώς και να βοηθήσει στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος».

Συνάντησα με μεγάλη χαρά τον πρωθυπουργό και άλλους κυβερνητικούς ηγέτες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Συμφωνήσαμε για το πώς η Βρετανία και η Αλβανία θα επεκτείνουν τη διμερή συνεργασία, καθώς και για το ρόλο της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο η Αλβανία εντάχθηκε για πρώτη φορά αυτόν τον μήνα», δήλωσε ο Sir Stuart Peach.

«Συζητήσαμε επίσης πώς η Αλβανία και η Βρετανία συμβάλλουν σε ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας. Αυτό έρχεται σε μια στιγμή που άλλοι παράγοντες προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή.

Δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε περιφερειακές πρωτοβουλίες που βοηθούν τις βαλκανικές χώρες στην ευρωατλαντική τους πορεία.

Συζήτησα επίσης τις προκλήσεις στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης. Όπως και η θετική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Βρετανίας και Αλβανίας. Ωστόσο, αυτά τα θέματα δείχνουν ότι πολλοί νέοι εγκαταλείπουν την Αλβανία και εμπλέκονται στο έγκλημα. Θέλουμε να βοηθήσουμε όλους τους Αλβανούς και ιδιαίτερα τους νέους να εκπληρώσουν τις δυνατότητες και τις φιλοδοξίες τους. Βλέπουμε τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα μαζί».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου