Ισπανία - Ο νέος «παράδεισος» των Αλβανών ναρκοκαλλιεργητών

Ισπανία - Ο νέος «παράδεισος» των Αλβανών ναρκοκαλλιεργητών

Η Ισπανία είναι ο νέος «παράδεισος» των Αλβανών για την κάνναβη, καθώς χιλιάδες άνθρωποι μετακομίζουν στην ιβηρική χώρα

Αποθαρρημένοι από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία στην Αλβανία και παρασυρμένοι από την υπόσχεση για χρήματα χωρίς ιδρώτα, χιλιάδες Αλβανοί εμπλέκονται στην εγκληματική οικονομία στην Ισπανία, αγνοώντας το κόστος που μπορούν να πληρώσουν. Τον Απρίλιο ο Shkëlqimi -το όνομά του άλλαξε από τη σύνταξη- ετοίμαζε βαλίτσες στην πατρίδα του την Αυλώνα για να ταξιδέψει στην περιοχή της Καταλονίας στην Ισπανία. Οι φίλοι του του είχαν υποσχεθεί μια δουλειά με «χόρτο» και 15.000 ευρώ για τη φροντίδα των φυτών κάνναβης για τέσσερις μήνες – ο κύκλος της ανάπτυξης από σπορόφυτο σε συσκευασία.

Ο 39χρονος, ο οποίος έχει ένα μικρό κατάστημα, είπε στο BIRN ότι η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην Αλβανία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 τον ώθησε να λάβει σοβαρά την προσφορά.

«Κατά τη διάρκεια του 2020 και στις αρχές του 2021, η πανδημία επηρέασε άσχημα την επιχείρησή μου.

«Το εισόδημα μειώθηκε κατά 80 τοις εκατό και βρέθηκα σε άσχημη κατάσταση», είπε.

Ο Shkëlqimi είναι ένας από τους χιλιάδες νέους Αλβανούς και μεσήλικες που έφυγαν ή σκέφτονται το ενδεχόμενο να φύγουν για την Ισπανία για να εργαστούν σε φυτώρια κάνναβης.

Αυτοί οι άνδρες, που προέρχονται κυρίως από τους δήμους Αυλώνας, Σελένιτσας, Φιέρι, Μαλακάστρας, Τεοελενίου και Αγ. Σαράντα, όπου η καλλιέργεια κάνναβης είναι παρούσα εδώ και δεκαετίες, βρήκαν νέο χώρο καλλιέργειας στην Ισπανία.

Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, οι κινητήριοι παράγοντες για τη μετεγκατάσταση στην Ισπανία είναι η μείωση της ποσότητας κάνναβης που παράγεται στην Αλβανία και οι αυξανόμενες δυσκολίες διακίνησής της στο εξωτερικό, που σχετίζονται με τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στην αλβανική οικονομία.

Η τάση έχει επίσης επιταχυνθεί από την αντίληψη ότι η Ισπανία έχει φιλελεύθερες πολιτικές για την καλλιέργεια κάνναβης. Οι εργαζόμενοι με εμπειρία στην καλλιέργεια κάνναβης έχουν μεγάλη ζήτηση. Ωστόσο, το κύμα απομακρύνει άπειρους εργάτες, άνεργους και χωρίς μέλλον - ανθρώπους που αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Κάποιοι θεωρούν τους εαυτούς τους επενδυτή και αναλαμβάνουν τον ρόλο της προετοιμασίας των υποδομών για την καλλιέργεια κάνναβης.

Οι περισσότεροι είναι καλλιεργητές και περνούν χρόνο μέσα στα «σπίτια με χόρτο» όπου καλλιεργείται κάνναβη, ή στα βουνά, καλλιεργώντας υπαίθρια κτήματα. Άλλοι ασχολούνται με τη διακίνηση κάνναβης από την Ισπανία σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

«Είναι σαν τη σειρά «Squid Game». Αυτοί που διευθύνουν αυτήν την επιχείρηση βρίσκουν ανθρώπους σαν εμένα, που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, με χρέη και ανησυχίες», είπε ο Shkëlqimi.

Όμως ο Splendor δεν έχει κόψει ακόμα το εισιτήριό του για την Ισπανία. Τα σχέδιά του άρχισαν να χαλάνε όταν είπε στη μητέρα και στον αδερφό του την απόφαση να μετακομίσει στην Ισπανία. Ανησύχησαν πολύ και του ζήτησαν να το σκεφτεί δύο φορές, προσφέροντάς του χρήματα ως βοήθεια για να ξεπεράσει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση όσο μένει στην Αλβανία.

«Αναστέλλω την απόφαση αυτή τη στιγμή. Δίνω λίγο περισσότερο χρόνο στο μαγαζί μου για να δω αν θα περπατήσει», είπε.

Ωστόσο, εξακολουθεί να διατηρεί επαφή με τους φίλους του στην Ισπανία, συμπεριλαμβανομένου ενός 27χρονου από το Τεπελένι, που τώρα εργάζεται σε ένα μπαρ στα περίχωρα της Βαρκελώνης. Οι δύο άνδρες ανταλλάσσουν μηνύματα στα δίκτυα «Signal» και «Facebook Messenger».

«Πάντα θα ανταλλάσσει μηνύματα γιατί είναι απομονωμένος μέσα σε ένα μικρό διαμέρισμα όλη μέρα. Μου στέλνει φωτογραφίες φυτών (κάνναβης) που αναπτύσσονται, αλλά και «μιμίδια» και βίντεο για να γελάσω», είπε ο Shkëlqimi.

Η νέα πανδημία

Η Αλκέτα Λαμάνη, υπεύθυνη έργου στο Κέντρο Νεότητας στην Αυλώνα, συγκρίνει την έξοδο των νέων από την Αυλώνα στην Ισπανία με μια νέα πανδημία που έχει επηρεάσει την περιοχή. Ο Λαμάνι εργάζεται με προγράμματα που στοχεύουν στη μείωση του κινδύνου των νέων από το οργανωμένο έγκλημα και φοβάται ότι η τρέχουσα τάση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή τους.

«Οι νέοι από αστικές και αγροτικές περιοχές συμμετέχουν λιγότερο στα προγράμματά μας. Βρίσκονται ήδη στην Ισπανία ή ονειρεύονται να πάνε εκεί. Στους δρόμους και τα καφέ της Αυλώνας βλέπουμε λιγότερους νέους από πριν. Δημιουργήθηκε μια αλυσίδα παράνομης μετανάστευσης, η οποία είναι επικίνδυνη», είπε.

Η ισπανική αστυνομία έχει παρατηρήσει επίσης την τάση. Στις 19 Νοεμβρίου, πραγματοποίησε έφοδο σε 42 διευθύνσεις στην Καταλονία, αποκαλύπτοντας 51 «φάρμες κάνναβης» και συλλαμβάνοντας 107 υπόπτους. Οι περισσότεροι ήταν Αλβανοί. Ωστόσο, η ισπανική αστυνομία δεν είναι το κύριο μέλημα των Αλβανών καλλιεργητών. Ο Ιλίρι, 27 ετών -το όνομά του άλλαξε- πέρασε 5 μήνες στην Ισπανία το 2021. Τώρα εργάζεται ως σερβιτόρος σε καφέ-μπαρ στα περίχωρα της Αυλώνας, παρόλο που οι φίλοι του του είχαν υποσχεθεί 3.000 ευρώ το μήνα για να μείνει στην Ισπανία.

«Μου είπαν ότι ακόμα κι αν η αστυνομία έκανε έφοδο στο διαμέρισμα, ως καλλιεργητής για πρώτη φορά, οι αρχές θα μου έδιναν μια ελαφριά ποινή. Το μπόνους είναι η υπόσχεση ότι τα αφεντικά της κάνναβης θα μας δώσουν τα χρήματα όταν βγούμε από τη φυλακή, αν μας συλλάβουν», είπε στο BIRN.

Πιο δύσκολη η καλλιέργεια κάνναβης στην Αλβανία

Για σχεδόν τρεις δεκαετίες, η Αλβανία ήταν ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς παράνομης κάνναβης που καλλιεργούνταν στο εξωτερικό. Αρκετές γενιές Αλβανών έχουν ήδη εμπειρία, όχι μόνο στην καλλιέργεια του φυτού, αλλά και στη διακίνησή του στην Ευρώπη και όχι μόνο. Το 2016, όταν η καλλιέργεια κάνναβης έφτασε στο αποκορύφωμά της στην Αλβανία, άνθρωποι από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα ασχολήθηκαν με αυτή τη δραστηριότητα, θεωρώντας την ως μια ευκαιρία να βγάλουν κάποια επιπλέον χρήματα. Ωστόσο, μετά το 2017 και μετά, οι αλβανικές αρχές και η αστυνομία ενέτειναν τον αγώνα κατά της καλλιέργειας ναρκωτικών, μειώνοντας σημαντικά το επίπεδο παραγωγής.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 10 Δεκεμβρίου, μαζί με την Guardia di Finanza, ο γενικός διευθυντής της αλβανικής αστυνομίας, Gledis Nano, σάλπισε την κοινή επιτυχία στη μείωση του επιπέδου της καλλιέργειας κάνναβης στη χώρα. Υπογράμμισε επίσης τη μείωση των κατασχέσεων αλβανικής κάνναβης στην Ιταλία. Το 2021 δεν υπήρξαν περιπτώσεις διακίνησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει εκλείψει η κουλτούρα της καλλιέργειας κάνναβης από τους Αλβανούς.

Κάποιοι εξακολουθούν να υπάρχουν στη χώρα όταν οι υπόλοιποι έχουν μετεγκατασταθεί σε άλλες χώρες, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ. Ενώ η διακίνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται ακριβή και ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπως το Βέλγιο και η Ολλανδία, έχουν επιβάλει αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις για την παράνομη κάνναβη, η Ισπανία θεωρείται καλύτερη επιλογή και πολλοί συρρέουν σε αυτήν.

Η δύσκολη ζωή ενός καλλιεργητή στην Ισπανία

Δεν γνωρίζουν όλοι τις θυσίες που πρέπει να κάνει ένας καλλιεργητής κάνναβης. Ο Ιλίρ έφτασε στην Καταλονία τον Μάρτιο για να καλλιεργήσει κάνναβη στο χωράφι, αφού οι φίλοι του, του είχαν εξασφαλίσει μια θέση σε μια λοφώδη περιοχή κοντά στη Χιρόνα. Εκεί βρήκε 10 νεαρά αγόρια από το Τεπελένι την Αυλώνα και τη Μαλακάστρα, τα περισσότερα με εμπειρία στην καλλιέργεια κάνναβης στην Αλβανία.

«Στην αρχή έπρεπε να προετοιμάσουμε τα σπορόφυτα και το έδαφος για καλλιέργεια, ανοίγοντας ρυάκια και κάνοντας άλλες βαριές εργασίες. Ήταν δύσκολο γιατί κοιμόμασταν σε σκηνές, σε δύσκολο λασπώδες έδαφος», θυμάται.

Μετά από τρεις μήνες, είπε σε φίλους που ήταν επενδυτές φυτειών να τον μετεγκαταστήσουν, καθώς δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να εργαστεί στο εξωτερικό και του πρότειναν δουλειά σε ένα «bar house» στη Βαρκελώνη. Αλλά και το τελευταίο δεν ήταν εύκολη υπόθεση.

«Τη στιγμή που έφτασα εκεί, τα φυτά χρειάστηκαν άλλον έναν μήνα για τη συγκομιδή και ο αέρας που φυσούσε ήταν αφόρητος», είπε.

«Δεν μας επέτρεπαν να βγαίνουμε έξω για περισσότερες από δύο ή τρεις ώρες την ημέρα. Ήμουν ένα ασταμάτητο ξύλο και άρχισα να αγχώνομαι», πρόσθεσε ο Ιλίρ.

Επίσης τόνισε ότι είχε όπλα και στα δύο μέρη όπου είχε δουλέψει. Όχι για να επιτεθεί σε κανέναν, αλλά για να προστατεύσει την κάνναβη από ομάδες Αλβανών, ή Μαροκινούς και Αλγερινούς εγκληματίες που έκλεβαν. Επέστρεψε στην Αυλώνα έχοντας στο διαβατήριό του 5ετή αποβολή από τον χώρο της «Σένγκεν», καθώς είχε μείνει περισσότερο από την επιτρεπόμενη προθεσμία. Ο Ιλίρ αισθάνεται απογοητευμένος από την όλη εμπειρία. Σύμφωνα με την Αλκέτα Λαμάνι, από το Κέντρο Νεότητας της Αυλώνας, η εμπειρία ήταν τραυματική για πολλούς νέους που έχουν πάει στην Ισπανία.

«Μόλις επιστρέψουν, χρειάζονται μήνες αποκατάστασης, καθώς εθίζονται στην κάνναβη και αποξενώνονται από την κοινωνία», είπε.

Πιστεύει ότι οι περισσότεροι μετανάστες, ειδικά οι νέοι, δεν είναι προετοιμασμένοι για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν στην Ισπανία ή τις συνέπειες που θα έχει αυτή η εμπειρία στη ζωή τους.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Οι θεσμοί πρέπει να ξυπνήσουν από τη χειμερία νάρκη και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στην Αλβανία, για τους νέους που κινδυνεύουν να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου