Αισιόδοξα τα Σκόπια για την άρση του βέτο από την Βουλγαρία

Αισιόδοξα τα Σκόπια για την άρση του βέτο από την Βουλγαρία

«Σε λίγους μήνες, η Βουλγαρία θα άρει το βέτο της και η Βόρεια Μακεδονία θα ξεκινήσει τη διαδικασία διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ, δήλωσε ο Βλάντο Μπουτσκόφσκι», ο ειδικός απεσταλμένος για την επίλυση της διαμάχης Σκοπίων-Σόφιας της κυβέρνησης των Σκοπίων.

«Η Βουλγαρία δεν είχε τακτική κυβέρνηση για οκτώ μήνες πέρυσι. Έγιναν τρεις κοινοβουλευτικές εκλογές και μία εκλογή προέδρου. Αυτό επηρέασε σοβαρά τις προσπάθειές μας να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση και να άρουμε τον αποκλεισμό στην πορεία μας προς την ΕΕ», είπε ο Μπουτσκόφσκι, σύμφωνα με το μακεδονικό site «Local» και το BGNES.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει πρόοδος στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Πριν από δύο εβδομάδες, ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ ανακοίνωσε προθεσμία έξι μηνών για την επίλυση των διαφορών της Σόφιας με τα Σκόπια. Ο Βούλγαρος Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ ανακοίνωσε αργότερα ότι η Βουλγαρία δεν έθεσε προθεσμίες, αλλά ήθελε να δει πρόοδο από τα Σκόπια.

Σε αποκλειστική συνέντευξη για την EURACTIV, ο Πρόεδρος Ράντεφ είπε ότι η Σόφια πιέζει για μια αλλαγή στο σύνταγμα της των Σκοπίων ώστε οι Βούλγαροι των Σκοπίων να έχουν ίση μεταχείριση στη χώρα. «Η κατάσταση θα είναι πιο ξεκάθαρη μετά τη συνάντηση του νέου πρωθυπουργού των Σκοπίων Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι με τον Βούλγαρο ομόλογό του Κίριλ Πέτκοφ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Ιανουαρίου», πρόσθεσε ο Μπουκόφσκι.

«Το 2022, αναμένω να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση με τη Βουλγαρία. Μια λύση που θα βασίζεται στον αλληλοσεβασμό και θα είναι βιώσιμη. Ο βουλγαρικός αποκλεισμός θα αρθεί. Η έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ θα είναι επιτέλους πραγματικότητα», πρόσθεσε ο Μπουτσκόφσκι.

Σχετικά με τις διαφωνίες για την κοινή ιστορία και την επιμονή της Βουλγαρίας να αλλάξει τα σχολικά βιβλία στα Σκόπια, ο Μπουκόφσκι λέει ότι αυτό είναι έργο της κοινής ιστορικής επιτροπής. Ο Μπουτσκόφσκι «πιστεύει ότι οι Σκοπιανοί έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους από τη συνταγματική διαμάχη για το όνομα με την Ελλάδα».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου