Βούλγαρος πολιτικός προτείνει άρση του βέτο στα Σκόπια με αντάλλαγμα τις βίζες των ΗΠΑ

Βούλγαρος πολιτικός προτείνει άρση του βέτο στα Σκόπια με αντάλλαγμα τις βίζες των ΗΠΑ

Ένας από τους ηγέτες του κυβερνώντος συνασπισμού στη Βουλγαρία, ο Σλάβι Τριφούνοφ, του κόμματος "Υπάρχει τέτοιος λαός", δήλωσε ότι η Σόφια θα μπορούσε να άρει το βέτο της στα Σκόπια εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες άρουν τις βίζες για τους Βούλγαρους πολίτες.

«Αν οι Αμερικανοί θέλουν τόσο πολύ η Βόρεια Μακεδονία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πολίτες της Βουλγαρίας, όπως και οι πολίτες των περισσότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα πρέπει να χρειάζονται βίζα για να πάνε στην Αμερική», ενώ δήλωσε επίσης πως η άρση του βέτο να γίνει με το αίτημα η Βουλγαρία να γίνει άμεσα μέλος του χώρου Σένγκεν.

«Πρέπει να είμαστε και Ευρωπαίοι. Τώρα είμαστε λιγότερο Ευρωπαίοι από τους πραγματικούς Ευρωπαίους. Έτσι, απαιτώ να γίνουμε αμέσως μέρος του χώρου Σένγκεν και να μην έχουμε βίζα για την Αμερική», έγραψε ο Τριφόνοφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως μεταδίδει το REL, η εκπλήρωση αυτών των δύο όρων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, καθώς και η εκπλήρωση της Συμφωνίας Καλής Γειτονίας από τα Σκόπια σύμφωνα με τον Τριφόνοφ, θα είναι αρκετή για να επιτρέψει στη Βουλγαρία στα Σκόπια να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ. Επιπλέον ανακοίνωσε ότι στις 10 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί συμβουλευτική συνάντηση για τα Σκόπια με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ.

Δεν είπε ευθέως εάν το κόμμα του θα θέση επίσημα την πρόταση, αλλά είπε ότι «όλοι τους πιέζουν να παραδοθούν» για τη διαμάχη με τη Βόρεια Μακεδονία. Ακόμη εξέφρασε την έκπληξή του για το πώς είναι δυνατόν «εκατοντάδες χιλιάδες Σκοπιανοί να έχουν βουλγαρικά διαβατήρια» και ταυτόχρονα να έχουν «μίσος για τους Βούλγαρους στη Βόρεια Μακεδονία».

«Τα βιβλία της ιστορίας σας λένε ότι οι Βούλγαροι είναι φασίστες. «Λοιπόν, εσείς οι ίδιοι είστε φασίστες», είπε μεταξύ άλλων ο Τριφόνοφ.

Τέλος, τα Σκόπια ελπίζουν ότι το πρώτο εξάμηνο του 2022 μπορεί να επιτευχθεί λύση, βάσει σχεδίου του νέου Βούλγαρου πρωθυπουργού, Kiril Petkov, ώστε οι δύο χώρες να σχηματίσουν ομάδες εργασίας για να συζητήσουν θέματα όπως: οικονομία, υποδομές, υγεία κ.α.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου