Οι ηλικιωμένοι ομογενείς δεν είναι πολίτες Β’ κατηγορίας

Βροντερό όχι των ομογενών στη διακοπή των συντάξεων στη συγκέντρωση στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Έγινε λόγος για αντισυνταγματική διάταξη του νόμου 4093/2012 που στερεί από τους ανασφάλιστους ηλικιωμένους την πενιχρή σύνταξη του ΟΓΑ και το στοιχειώδες δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Κατέκριναν την ελληνική Πολιτεία ότι αντιμετωπίζει τους ηλικιωμένους ομογενείς σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας και είπαν ένα βροντερό όχι στη διακοπή των συντάξεων.

Ομογενείς κάθε ηλικίας αντιδρώντας στη διακοπή της σύνταξης του ΟΓΑ των 340 ευρώ συγκεντρώθηκαν χθες μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στην Κομοτηνή. Η συμμετοχή στο πανθρακικό συλλαλητήριο ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού ηλικιωμένοι και νέοι ένωσαν τη φωνή τους για ένα ζήτημα, όχι ποντιακό, αλλά εθνικό, όπως το χαρακτηρίζουν.

Στη συγκέντρωση η δημοτική σύμβουλος Κομοτηνής Αφροδίτη Καρελιάδου έκανε λόγο για αντισυνταγματική διάταξη του νόμου 4093/2012 που στερεί από τους ανασφάλιστους ηλικιωμένους την πενιχρή σύνταξη του ΟΓΑ και το στοιχειώδες δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αντιμετωπίζουν τους ηλικιωμένους μας σαν πολίτες Β΄ κατηγορίας», είπαν οι νεότεροι συμπαραστεκόμενοι στους υπερήλικες γονείς, θείους και συγγενείς τους.


Θέλουμε να δείξουμε το ενδιαφέρον μας και τον σεβασμό στους ηλικιωμένους μας, που πολλές φορές έχουν υπάρξει θύματα στην πολύπαθη ζωή τους, είπαν οι διοργανωτές εκφράζοντας παράλληλα ένα μεγάλο όχι στις νέες γενοκτονίες. «Πρέπει να σκοτώσουμε τους γονείς μας για να σωθεί η Ελλάδα;», τόνιζαν χαρακτηριστικά οι συγκεντρωμένοι. Ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, οι δήμαρχοι Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, Μαρώνειας Σαπών Ηλίας Ιωαννάκης, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γαβριήλ Αβραμίδης και άλλοι βρέθηκαν στο πλευρό των ομογενών δηλώνοντας τη στήριξή τους. Να σημειωθεί ότι ήδη η διακοπή του οικονομικού βοηθήματος (ύψους 340 ευρώ) έγινε σε 14.143 Βορειοηπειρώτες, με το σκεπτικό πως «συνέτρεχαν αθροιστικά προφανείς αιτίες αποκλεισμού τους».

Οι ομογενείς υποστηρίζουν ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πατρίδα, δεν θα λυθεί με τη διακοπή του βοηθήματος, προς τους ανασφάλιστους, υπερήλικες ομογενείς.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Το ψήφισμα που κατατέθηκε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον υπουργό Εργασίας, Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση και τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη έχει ως εξής «Με το Νόμο 4093/2012 τέθηκαν νέες αυστηρότατες προϋποθέσεις για τη χορήγηση συντάξεων ΟΓΑ σε ανασφάλιστους υπερήλικες. Με τις προϋποθέσεις αυτές η συντριπτική πλειοψηφία των ανασφάλιστων υπερηλίκων που προέρχονται από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στερείται της στοιχειώδους αυτής σύνταξης, ύψους 345 ευρώ το μήνα, και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τον ΟΓΑ και οδηγείται στην ανέχεια, την εξαθλίωση και τη φυσική εξόντωση.

Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία και την αντίθεσή μας στην εφαρμογή αυτού του Νόμου και ζητούμε
- Να συνεχισθεί η συνταξιοδότηση με τις δίκαιες και λογικές προϋποθέσεις που ίσχυαν πριν την ψήφιση του Νόμου 4093/2012.
- Να καταργηθεί η προϋπόθεση της ελάχιστης εικοσαετούς παραμονής στην Ελλάδα, η οποία συνιστά αυθαίρετη διάκριση μεταξύ των Ελλήνων Πολιτών και παραβιάζει κατάφωρα τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχής της ισότητας.
- Να λαμβάνεται υπόψη για τη συνταξιοδότηση το πραγματικό εισόδημα του ανασφάλιστου υπερήλικα και όχι το πλασματικό τεκμαρτό εισόδημά του.
- Να μην αποτελεί κώλυμα για τη συνταξιοδότηση η πενιχρή σύνταξη, που ενδεχομένως λαμβάνουν ή δικαιούνται να λαμβάνουν ορισμένοι ανασφάλιστοι υπερήλικες από τις χώρες προέλευσής τους, η οποία σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους.
- Να μην αποτελεί κώλυμα για τη συνταξιοδότηση το προνοιακό ή αναπηρικό επίδομα που ενδεχομένως λαμβάνουν ορισμένοι ανασφάλιστοι υπερήλικες, το οποίο αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση έκτακτων και ειδικών αναγκών.
- Τέλος, να διασφαλιστεί η επιβίωση και η αξιοπρεπής διαβίωση των ανασφάλιστων αυτών υπερηλίκων, οι οποίοι πολλές φορές ταλαιπωρήθηκαν και βασανίστηκαν στη δύσκολη ζωή τους.

xronos.gr

Δ. Αβραμόπουλος: Η Αλβανία να υποστείλει τη σημαία...
Αλβανικά πρωτοσέλιδα Κυριακής
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη