Η Λετονία υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων Αλβανίας - Σκοπίων με την ΕΕ

Η Λετονία υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων Αλβανίας - Σκοπίων με την ΕΕ

«Η Λετονία υποστηρίζει την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς στην ετήσια έκθεση εξωτερικής πολιτικής.

Όπως μεταδίδει το The Baltic Times οι διαδικασίες αλλαγής στην ΕΕ και η συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ ως απάντηση στις νέες προκλήσεις καθώς και η αναζήτηση ενός επιτυχημένου μοντέλου διακυβέρνησης δεν αλλάζουν τη θέση της Λετονίας ότι η ΕΕ πρέπει να παραμείνει ισχυρή, βασισμένη στην ένωση των εθνών, που κατέχουν υψηλά πρότυπα δημοκρατίας.

Ο Ρίνκεβιτς τονίζει ότι είναι προς το συμφέρον της Λετονίας να διατηρήσει την υπάρχουσα θεσμική ισορροπία προκειμένου να διασφαλίσει τη μοναδική ταυτότητα της ΕΕ ως ένωση εθνικών κρατών. Σύμφωνα με τον υπουργό, η αποτελεσματικότητα της λήψης αποφάσεων στην ΕΕ μπορεί να βελτιωθεί προκειμένου η ΕΕ να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και να αυξήσει την επιρροή της στον κόσμο.

«Η Λετονία είναι πεπεισμένη ότι η αποτελεσματικότητα και η βιωσιμότητα της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ διασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη διατήρηση της αρχής της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων εξωτερικής πολιτικής και η χρήση της ειδικής πλειοψηφίας στις εξωτερικές σχέσεις και ασφάλεια της ΕΕ δεν εφαρμόζεται», είπε ο Λετονός ΥΠΕΞ.

Επίσης κατά την άποψή του, θα συνεχίσει να είναι σημαντικό να διασφαλίζεται ότι κάθε κράτος μέλος έχει την ικανότητα να επηρεάζει τις αποφάσεις, καθώς αυτό διαδραματίζει βασικό ρόλο στην εφαρμογή και την ερμηνεία κοινών αποφάσεων σε εθνικό επίπεδο.

Επιπλέον σύμφωνα με τον Ρίνκεβιτς, μια ενωμένη και συντονισμένη θέση των κρατών μελών είναι απαραίτητη για την εφαρμογή της κοινής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, θέτοντας φιλόδοξους στόχους , ειδικά σε μια εποχή που η ΕΕ προσπαθεί να ενισχύσει τον παγκόσμιο ρόλο της και την κατανόηση των αξιών της στην κόσμος.

Σύμφωνα με τον υπουργό, είναι σημαντικό ότι η ΕΕ έχει αρχίσει να ενισχύει την ανθεκτικότητά της και να μειώνει την εξάρτησή της από αρνητικούς εξωτερικούς παράγοντες και προκλήσεις.

Τέλος, ο Ρίνκεβιτς επεσήμανε ότι η ενίσχυση του κράτους δικαίου και των αξιών παραμένει σημαντική.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου