Ισχυρό το αλβανικό οργανωμένο έγκλημα στον Ισημερινό

Ισχυρό το αλβανικό οργανωμένο έγκλημα στον Ισημερινό

Η άνοδος της βίας και της διακίνησης ναρκωτικών στη χώρα του Ισημερινού έχει αναγνωρίσει μια αυξανόμενη τροχιά που παράγει περισσότερα χρήματα και την ανάγκη για περισσότερα όπλα από την πλευρά του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο Ισημερινός είναι επίσης γνωστός για τις συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από Αλβανούς που εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών.

Σύμφωνα με το InSight Crime, ένα δίκτυο δημοσιογράφων που καταγγέλλει το οργανωμένο έγκλημα στη Λατινική Αμερική, το αλβανικό οργανωμένο έγκλημα έχει ισχυρά ίχνη και δεσμούς με τη βία στον Ισημερινό, μαζί με διακινητές ναρκωτικών από άλλες βαλκανικές χώρες, όπως τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο.

«Η βία στον Ισημερινό είναι άνευ προηγουμένου. Η κορύφωση της βίας ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 […] όταν το ποσοστό ανθρωποκτονιών ήταν παρόμοιο με αυτό του Μεξικού. Εκείνη την εποχή, μιλούσαμε πολύ για συμμορίες όπως οι Latin Kings και οι Chetas σε πόλεις όπως το Guayaquil», είπε η Carla vlvarez, εμπειρογνώμονας για το έγκλημα και την ασφάλεια στο Ινστιτούτο Εθνικών Μελετών (IAEN) του Ισημερινού.

Οι διεθνείς συνδέσεις εκτείνονται πέρα από το Μεξικό. Το αλβανικό οργανωμένο έγκλημα έχει ίχνη και διασυνδέσεις με τη βία στον Ισημερινό, όπως και οι έμποροι ναρκωτικών από άλλες βαλκανικές χώρες, όπως η Σερβία, το Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο.

Τον Οκτώβριο, ο Ισημερινός ανέπτυξε χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικούς στον αγώνα κατά της διακίνησης ναρκωτικών και των δολοφονιών. Αυτή η στρατηγική είχε δοκιμαστεί στο παρελθόν: το 2019 οι στρατιώτες έπρεπε να προστατεύουν το εξωτερικό των φυλακών, ενώ η αστυνομία παρείχε ασφάλεια από μέσα. Ωστόσο αυτή η στρατηγική δεν λειτούργησε και οι θεμελιώδεις κρίσεις παραμένουν.

Ο υπερπληθυσμός των φυλακών είναι πάνω από 30% καθιστώντας εύκολη τη στρατολόγηση νέων μελών. Οι φυλακές έχουν ανεπαρκές προσωπικό και οι φύλακες αμείβονται ελάχιστα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, το 2019 υπήρχαν μόνο 1.500 φρουροί που εξυπηρετούσαν 40.000 κρατούμενους σε όλη τη χώρα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου