Σημαντική αύξηση των αλβανικών εξαγωγών προς την Ελλάδα

Σημαντική αύξηση των αλβανικών εξαγωγών προς την Ελλάδα

Σημαντική αύξηση έχουν σημειώσει οι εξαγωγές από την Αλβανία στην Ελλάδα κατά τους 11 μήνες του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με την έκθεση εξωτερικού εμπορίου που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Στατιστικής της Αλβανίας, οι εξαγωγές υπολογίζονται σε πάνω από 19,6 δισ. λεκ, από περίπου 12,1 δισ. λεκ που ήταν την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Πιο συγκεκριμένα, την υψηλότερη αξία εξαγωγών κατέγραψαν τα ορυκτά, τα καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια, η αξία των οποίων υπολογίζεται σχεδόν στα 7 δισ. λεκ και ακολουθούν τα υφάσματα και τα υποδήματα των οποίων η αξία υπολογίζεται στα 4,4 δισ. λεκ.

Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές αγαθών από την Ελλάδα στην Αλβανία, την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου ανήλθαν σε περίπου 55,8 δισ. λεκ, όταν πριν από ένα χρόνο (2020) είχαν εισαχθεί περίπου 48,8 δισ.

Στην αξία των εμπορευμάτων που εισάγονται από τη Ελλάδα στην Αλβανία, την κύρια θέση κατέχουν τα τρόφιμα, τα ποτά και ο καπνό, με αξία ύψους 14,7 δισ. λεκ και ακολουθεί τα ορυκτά, τα καύσιμα και η ηλεκτρική ενέργεια σε αξία 10,9 δισ. λεκ και τα οικοδομικά υλικά και μέταλλα αξίας σχεδόν 10 δις λεκ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εμπορικές συναλλαγές της Αλβανίας με την Ελλάδα κατά το 11μηνο αντιπροσώπευαν το 7% του συνόλου των συναλλαγών.

Ειδικά η πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από την Αλβανία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που απασχολούν τους πολίτες της χώρας, ειδικά κατά την περίοδο όπου τα οι συχνές διακοπές ρεύματος ταλανίζουν τον τόπο και ιδιαίτερα τις περιοχές της ΕΕΜ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου