Με τι αντάλλαγμα έγινε η συμφωνία Δανίας - Κοσόβου για τους φυλακισμένους

Με τι αντάλλαγμα έγινε η συμφωνία Δανίας - Κοσόβου για τους φυλακισμένους

Υπάρχουν πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης που έχουν δώσει προσοχή στα σχέδια της Δανίας να στείλει πρόσφυγες που κρατούνται στο Κοσσυφοπέδιο. Όπως μεταδίδει η DW, τα σχέδια της δανέζικης κυβέρνησης έχουν πυροδοτήσει πολλές συζητήσεις και στη Δανία.

Η εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» σε άρθρο της αναφέρει ότι η Δανία σχεδιάζει να στείλει στο Κοσσυφοπέδιο ένα μέρος των κρατουμένων προσφύγων πριν από την απέλαση για να μειώσει την πίεση στις δανικές φυλακές.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης της Δανίας, Nick Haekkerop, η χώρα θα χρησιμοποιήσει 300 κελιά φυλακής για να στεγάσει τους κρατούμενους πριν από την απέλαση.

Ακόμη υπήρξε επιβεβαίωση από το Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με το δανικό ραδιόφωνο, DR. Επίσης η γερμανική εφημερίδα αναφέρει πως τα σχέδια έχουν ως εξής:

Η Δανία θα νοικιάζει τα κελιά για 10 χρόνια, ενώ το Κοσσυφοπέδιο θα λάβει αμοιβή 210 εκατ. Ευρώ.

«Δανέζικος κανόνας»

Από τη Δανία τονίζεται ότι στις φυλακές του Κοσόβου θα ισχύουν «δανικοί κανόνες». Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Haekkerup, διαβεβαίωσε ότι «θα πρέπει να το φανταστείτε, όπως σε φυλακή της Δανίας, αλλά σε άλλη χώρα», αναφέρει η Süddeutsche Zeitung.

Όμως τα σχέδια της Δανίας, που διαπραγματεύεται κρυφά εδώ και 1 χρόνο με το Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με τη «Süddeutsche Zeitung» επικρίνονται σφοδρά από ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αιτία είναι οι κακές συνθήκες στις φυλακές του Κοσσυφοπεδίου, όπου «Η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, CPT το 2020 τεκμηρίωσε καταγγελίες για διαφθορά και κακομεταχείριση. Ακόμη ρωτούν πώς το κράτος στη Δανία θα εγγυηθεί στους συγγενείς μια εβδομαδιαία επίσκεψη σύμφωνα με τη δανική νομοθεσία.

«Θα οργανώσει τότε η σωφρονιστική υπηρεσία πτήσεις προς το Κοσσυφοπέδιο για να δουν τα παιδιά τους γονείς τους;» ρώτησε ο επικεφαλής του Borns Vilkär, της Ένωσης για την Προστασία των Παιδιών Rasmus Kjedhal ", γράφει η Süddeutsche Zeitung.

Επιδείνωση για τις φυλακές του Κοσσυφοπεδίου;

Η γερμανόφωνη ελβετική εφημερίδα «Neue Zürcher Zeitung» δίνει ιδιαίτερη σημασία στη στέγαση των φυλακισμένων προσφύγων από τη Δανία στο Κόσοβο. Τα σχέδια της δανικής κυβέρνησης ανακοινώθηκαν ως μέρος ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων για τη διευκόλυνση των φυλακών της Δανίας.

Σύμφωνα με το NZZ, σε αντίθεση με τη συμφωνία με την Ουάσιγκτον για την υποδοχή Αφγανών προσφύγων στην Πρίστινα και την Αλβανία, η οποία ήταν μια ανθρωπιστική χειρονομία, η συμφωνία με τη Δανία είναι υπόθεση.

«Το Κοσσυφοπέδιο μπορεί να κάνει καλή χρήση των εσόδων που συνδέονται με αυτό, ειδικά σε περιόδους πανδημίας», γράφει το NZZ.

Ωστόσο, υπάρχουν φωνές πολιτικών παρατηρητών στο Κοσσυφοπέδιο που λένε ότι η Πρίστινα έχει λάβει πιθανώς την υποστήριξη της Κοπεγχάγης για την απελευθέρωση της βίζας.

Επίσης παραμένει η ανησυχία για το τι επιπτώσεις θα είχε μια τέτοια συμφωνία στις.

«Η μετεγκατάστασή τους σε άλλες φυλακές θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε συνωστισμό και επιδείνωση των συνθηκών στις φυλακές». Αλλά όπως φαίνεται η συμφωνία είναι έτοιμη. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, την επιβεβαίωση έκανε η υπουργός Δικαιοσύνης του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπουλένα Χάτζιου. Το NZZ μάλιστα γράφει ότι μια τέτοια συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί τη Δευτέρα παρουσία του υπουργού Haekkerup στην Πρίστινα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου