Ισπανία: Σύλληψη Αλβανών για καλλιέργεια κάνναβης σε δασικές εκτάσεις

Ισπανία: Σύλληψη Αλβανών για καλλιέργεια κάνναβης σε δασικές εκτάσεις

33 άτομα, στην πλειονότητά τους Αλβανοί, συνελήφθησαν στην Ισπανία, καθώς κατηγορήθηκαν για καλλιέργεια μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης.

Η επιχείρηση της ισπανικής αστυνομίας είχε την κωδική ονομασία «Albacos» και κατάφερε να εξαρθρώσει ένα πολύπλοκο εγκληματικό δίκτυο αφιερωμένο στην καλλιέργεια, παραγωγή και διανομή μαριχουάνας διεθνώς.

33 άτομα (11 στη Σεγκόβια, 11 στην Ανδαλουσία, 5 στην Καστίλλη-Λα Μάντσα, 4 στην Αραγονία και 2 στη Μαδρίτη) συνελήφθησαν ως ύποπτοι δράστες ενώ 21 από αυτούς οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Η έρευνα ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους, αποκαλύπτοντας, χάρη στη συνεργασία με τους πολίτες, τέσσερα άτομα αλλοδαπής υπηκοότητας, παράτυπα και χωρίς εργασιακή δραστηριότητα, τα οποία μετακινούνταν σε διαφορετικές τοποθεσίες στην επαρχία Σεγκόβια. Τα άτομα αυτά πραγματοποιούσαν τακτικές συναντήσεις, τηρώντας πολυάριθμα μέτρα ασφαλείας.

Η έρευνα κατέστησε δυνατό να διαπιστωθεί ότι ήταν ένας οργανισμός αφιερωμένος στην καλλιέργεια και την παραγωγή μαριχουάνας προς πώληση σε ευρωπαϊκές χώρες και ότι είχε την ικανότητα να καλλιεργεί και να μεταποιεί προς πώληση περισσότερα από 50.000 φυτά μαριχουάνας ετησίως, με άλλα λόγια μια ποσότητα άνω των 1500 κιλών ναρκωτικών που θα εξάγονταν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ισπανική αστυνομία κατάφερε να εισβάλει σε μεγάλους καταυλισμούς σε δασώδεις περιοχές όπου και καλλιεργούνταν μεγάλες ποσότητες φυτών μαριχουάνας, γνωστές ως φυτείες ανταρτών, μερικές από τις οποίες είχαν περισσότερα από 5.000 φυτά.

Σε αυτά τα «στρατόπεδα», τα μέλη της οργάνωσης παρέμειναν κρυμμένα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ άλλα μέλη τους υποστήριζαν κατά καιρούς με υλικοτεχνική υποστήριξη.

Οι φυτείες βρίσκονται στις ακόλουθες επαρχίες:

Σεγκόβια, στις πόλεις La Mata, Rosuero, Gallegos, Fresno de Cantespino, Cerezo de Arriba και Arevalillo de Cega.

Σαραγόσα, στο Villamayor de Gállego.

Jaén, στο Andújar.

Μάλαγα, σε Riogordo, Sedella, Comares και Ardales.

Cádiz, στο Jimena de la Frontera.

Γρανάδα, στο Durcal.

Αλμερία, στο Níjar.

Ιεραρχική οργάνωση με παραστρατιωτικές τεχνικές

Η οργάνωση είχε μια πολύ ιεραρχική δομή, χρησιμοποιώντας παραστρατιωτικές τεχνικές για να μείνει κρυμμένη στο δάσος. Χρησιμοποιήθηκαν γυαλιά για νυχτερινή όραση και τοποθετήθηκε φύλακας. Επιπλέον, η παραστρατιωτική τους εκπαίδευση τους επέτρεπε να επιβιώνουν σε αντίξοες συνθήκες ανάμεσα σε απομονωμένα δάση για μήνες με λίγες προμήθειες, εκτός από αυτές που παρείχαν σποραδικά άλλα μέλη της οργάνωσης για να μην ανακαλυφθούν.

Η οργάνωση δεν δίστασε καν να επιλέξει μέρη στα οποία η πρόσβαση γινόταν μόνο με σκάφος, όπως έκαναν στην επαρχία Jaén, όπου για να μπουν σε μια φυτεία ήταν απαραίτητο να διασχίσουν τη λίμνη El Encinarejo, χρησιμοποιώντας ένα σκάφος με το οποίο λάμβαναν προμήθειες στο σποραδική σειρά και μέσω της οποίας μετέφεραν τη συγκομιδή μαριχουάνας στα σπίτια που είχαν νοικιάσει σε διάφορες επαρχίες. Αυτό το σκάφος παρέμεινε κρυμμένο στη βλάστηση. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της οργάνωσης που παρέμεναν κρυμμένα στις φυτείες, μερικές φορές μετακινούνταν σέρνοντας στις πλαγιές για να μην φαίνονται όταν σε κάθε περίπτωση μπορούσαν να αντιληφθούν κάποιο είδος κινδύνου, όπως π.χ. πετώντας ελικόπτερο. από πάνω ή ένα όχημα μπορούσε να περάσει σε οποιονδήποτε δρόμο ή λόφο όχι μακριά από αυτά.

Τα μέλη της οργάνωσης μεταμόρφωσαν πλήρως τον φυσικό χώρο, κόβοντας τα πεύκα και μετατρέποντας τη γη σε καλλιέργειες μαριχουάνας. Για να ποτίσουν αυτά τα φυτά, άλλαζαν τη ροή του νερού στα φαράγγια και το οδηγούσαν στις ναρκοκαλλιέργειες κάνναβης με σωλήνες, αντλίες νερού και κινητήρες θαμμένους υπόγεια. Επίσης είχαν καθιερώσει μια μέθοδο καλλιέργειας και ένα σύστημα στάγδην άρδευσης για να εξασφαλίσουν τη μέγιστη παραγωγή αυτών των καλλιεργειών. Η κατασκευή κάποιων από αυτούς τους λάκκους ανήλθε σε δεκάδες τετραγωνικά μέτρα, σκαμμένα με το χέρι, κόβοντας ακόμη και τις κοίτες των ρεμάτων. Αποθήκευαν επίσης όλα τα πλαστικά που χρειάζονταν για τις φυτείες (σωλήνες, γλάστρες, καλύμματα.).

Αποτελέσματα έρευνας:

20.000 φυτά μαριχουάνας

150.000 γραμμάρια κάνναβης σε κενό αέρος έτοιμη για εξαγωγή.

Εξαρθρώθηκαν 12 «εσωτερικές» και «εξωτερικές» φυτείες.

7 οχήματα

1 μηχανοκίνητο σκάφος έξω

1 κοντό πυροβόλο όπλο Εκτενή

τεκμηρίωση σε διαδικασία εγκληματικής ανάλυσης.

Πληθώρα μηχανημάτων καλλιέργειας, παραγωγής και διακίνησης μαριχουάνας αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου