Η Συνέλευση του ΔΚ Αλβανίας και η στάση Μπερίσα

Η Συνέλευση του ΔΚ Αλβανίας και η στάση Μπερίσα

Σήμερα 11 Δεκεμβρίου συμπληρώνονται 31 χρόνια από το Φοιτητικό Κίνημα στην Αλβανία, που κορυφώθηκε με την ίδρυση του Δημοκρατικού Κόμματος στη χώρα.

Το κόμμα της αλβανικής αντιπολίτευσης βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα μεγάλο ρήγμα καθώς έπειτα από την κήρυξη του Σαλί Μπερίσα ως ''persona non grata'' από τις ΗΠΑ, ο νυν πρόεδρος Λουλζίμ Μπάσα, προχώρησε το Σεπτέμβριο στην οριστική αποπομπή του από τις τάξεις του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Μπερίσα ανταπαντώντας από πλευράς του, προχώρησε σε μαζικές συγκεντρώσεις μελών του ΔΚ, οι οποίες διεξήχθησαν σε όλες τις πόλεις της Αλβανίας και είχαν ως σκοπό τους την αποπομπή του Μπάσα και την επανεκλογή του ίδιου στην ηγεσία του ΔΚ.

Σε αυτό το πλαίσιο οι υποστηρικτές του Μπερίσα κινήθηκαν οργανωμένα και συγκέντρωσαν άνω από 4 χιλιάδες υπογραφές (μελών του ΔΚ) τις οποίες και σήμερα θα καταθέσουν στην μεγάλη Συνέλευση του ΔΚ που πραγματοποιείται στο στάδιο Air Albania των Τιράνων.

Η επίσημη «γαλάζια έδρα» της Αλβανίας, φυσικά και δεν αναγνωρίζει τις υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί, επισημαίνοντας πως ο Μπερίσα δεν πρόκειται να αναλάβει εκ νέου την ηγεσία του κόμματος.

Από πλευράς τους οι ΗΠΑ αντιδρούν επανειλημμένα στις κινήσεις Μπερίσα, με πιο πρόσφατη αντίδραση εκείνη του Γκαμπριέλ Εσκομπάρ, ο οποίος και προειδοποίησε πως σε περίπτωση επιστροφής Μπερίσα στην προεδρία του ΔΚ, στο κόμμα θα επιβληθούν κυρώσεις.

Ωστόσο σήμερα η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα, μέσω μηνύματός της, καλεί τον κόσμο να συμμετέχει στη μεγάλη Συνέλευση, καθώς αποτελεί μεγάλη γιορτή για την δημοκρατία σε μια χώρα που πέρασε μια περίοδο σκληρής δικτατορίας.

Φυσικά και η ανακοίνωση της πρεσβείας δεν αναφέρει αυτολεξεί την αντίδραση των δημοκρατικών (που επιθυμεί) εναντίον του Μπερίσα, εκείνο όμως που εννοεί είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς και των προσώπων που την εκπροσωπούν στην Αλβανία.

Η μεγάλη ρήξη που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Μπάσα και Μπερίσα, ο οποίος και χρήζει της θερμής υποστήριξης των ΗΠΑ, φαίνεται να ενισχύει όλο και πιο πολύ την κυβέρνηση Ράμα, η οποία αυξάνει όλο και πιο πολύ την παντοδυναμία της.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου