Οι ΗΠΑ στηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία Αλβανίας και Σκοπίων

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία Αλβανίας και Σκοπίων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν ότι τόσο η Αλβανία όσο και τα Σκόπια αξίζουν να προχωρήσουν στην πορεία προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκπρόσωπος του State Department επιβεβαίωσε τη στάση των ΗΠΑ για την τα Σκόπια στη VOA, αφού η Βουλγαρία είπε ότι δεν θα αλλάξει την απόφασή της για εκείνα μέχρι το τέλος του έτους.

«Είναι κρίσιμο για την ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και αυτό σημαίνει το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων χωρίς καθυστέρηση τόσο με τη Βόρεια Μακεδονία όσο και με την Αλβανία. Η διαδικασία της διεύρυνσης της ΕΕ προωθεί την ειρήνη, τη σταθερότητα, τη δημοκρατία και την ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή και οι περιττές καθυστερήσεις είναι αποθαρρυντικές για ολόκληρη την περιοχή», είπε ο εκπρόσωπος.

Επίσης το State Department ζήτησε να επιλυθεί η κατάσταση το συντομότερο δυνατό προκειμένου να παγιωθεί η πρόοδος προς τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να συνεργάζονται στενά με την ΕΕ για αυτό το θέμα », πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Επιπλέον η Βουλγαρία δήλωσε ότι δεν θα εγκρίνει το πλαίσιο διαπραγματεύσεων σε όλη την ΕΕ για τα Σκόπια, αλλά είναι έτοιμη να το πράξει για την Αλβανία, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της μεταβατικής κυβέρνησης της Βουλγαρίας.

«Η Βουλγαρία πιστεύει ότι η Αλβανία είναι έτοιμη να προχωρήσει στην πορεία προς την ΕΕ και είναι έτοιμη να υποστηρίξει την έγκριση του διαπραγματευτικού πλαισίου για τη χώρα και τη διεξαγωγή της πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης», αναφέρει το δελτίο Τύπου της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Αν και η πρόσφατη έκθεση του State Department για την Αλβανία αναφέρει καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τώρα οι ΗΠΑ θεωρούν πως η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα προς την ευρωπαϊκή της ολοκλήρωση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου