Εθνικό Πάρκο Αώου - Σε αδιέξοδο η αλβανική κυβέρνηση

Εθνικό Πάρκο Αώου - Σε αδιέξοδο η αλβανική κυβέρνηση

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Αλβανίας Mirela Kumbaro ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση και επίσης τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις συμφώνησαν σε ένα «μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης» για τον ποταμό Αώο (Vjosa) πριν αυτός χαρακτηριστεί Εθνικό Πάρκο. Οι περιβαλλοντικές ομάδες, όμως, μας τα λένε διαφορετικά…

Περιβαλλοντικές ΜΚΟ, ακόμη και ο Λεονάρντο ντι Κάπριο, έχουν συμμετάσχει σε μια μακρά εκστρατεία για τον χαρακτηρισμό του «τελευταίου άγριου ποταμού» της Ευρώπης ως Εθνικού Πάρκου. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση έχει αρνηθεί, χαρακτηρίζοντάς τον ως προστατευόμενη περιοχή και, επομένως, δεν προστατεύεται.

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η Κουμπάρο γράφει:

«Ένα μήνα μετά τη συνέργεια που είχαμε με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο, πραγματοποιήσαμε συζητήσεις με τρεις μεγάλες οργανώσεις σχετικά με τον Vjosa… συμφωνήσαμε ότι χρειαζόμαστε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης πριν προχωρήσουμε στην υψηλότερη κλίμακα προστασίας που παρέχει το καθεστώς του Εθνικού Πάρκου».

Όπως μεταδίδει το euractiv, o Όλσι Νίκα, επικεφαλής της EcoAlbania που συμμετείχε στη συζήτηση, προχώρησε σε μια δήλωση σχετικά με τις συζητήσεις. «Από τον περασμένο Φεβρουάριο έχουμε υποβάλει επίσημη πρόταση στο Υπουργείο Τουρισμού και Περιβάλλοντος, και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το όραμα για την ανακήρυξη του Vjosa ως Εθνικού Πάρκου – συμπεριλαμβανομένων των παραποτάμων του».

Και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι το εθνικό πάρκο είναι η καταλληλότερη κατηγορία που μπορεί να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη διατήρηση των φυσικών αξιών, των οικολογικών διεργασιών, και τη διατήρηση των ειδών και των οικοτόπων».

Οι ομάδες θα συνεχίσουν να πιέζουν για το καθεστώς του εθνικού πάρκου ώστε να προστατευτεί από έργα – όπως τα πολυτελή ξενοδοχεία, το αεροδρόμιο του Αυλώνα και τις έρευνες για πετρέλαιο που διεξάγει η Shell.

Μια δημοσκόπηση της Patagonia Europe έδειξε ότι το 94% των Αλβανών υποστηρίζει τον χαρακτηρισμό του Αώου ως Εθνικού Πάρκου και συνεπώς την προστασία του από την κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών, οι οποίοι και κρίνονται ως επιβλαβείς για το περιβάλλον.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου