Συνάντηση Εσκομπάρ - Μπάσα στα Τίρανα

Συνάντηση Εσκομπάρ - Μπάσα στα Τίρανα

Ο Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις και Ειδικός Απεσταλμένος για τα Δυτικά Βαλκάνια, Γκαμπριέλ Εσκομπάρ ξεκίνησε σήμερα τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, Λουλζίμ Μπάσα.

Όπως μεταδίδει το ΑΤΑ, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Μπάσα, ο ανώτερος αμερικανός αξιωματούχοςσε δήλωσή του στα ΜΜΕ είπε ότι είναι χαρούμενος που βρίσκεται στα Τίρανα. «Είναι η πρώτη μου επίσκεψη στην Αλβανία και μου επιφύλαξαν μια πολύ ζεστή φιλοξενία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Χάρηκα επίσης που είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με την αντιπολίτευση και εξέφρασα τη δέσμευσή τους στο ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση καθώς και στον αγώνα κατά της διαφθοράς. Είμαστε επίσης στην ευχάριστη θέση να συμμετέχουμε σε αυτό, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρών προσπαθειών μας κατά της διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων. Αλλά για να γίνει πραγματικότητα θα ζητήσω ισχυρή δέσμευση από τους αλβανικούς θεσμούς», είπε ο Εσκομπάρ.

Επίσης, πρόσθεσε ότι «θα ανυπομονώ να πραγματοποιήσω άλλες συνομιλίες σήμερα το απόγευμα και επίσης ανυπομονώ να συνεχίσω τις σχέσεις με το ΔΚ. Και ανυπομονώ να συναντήσω τον Μπάσα στην Ουάσιγκτον το συντομότερο δυνατό».

Μετά τη συνάντηση, ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα είπε ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς ορίζεται ως εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και είναι προς το εθνικό συμφέρον της Αλβανίας.

«Ήταν ιδιαίτερη χαρά να καλωσορίσω σήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, τον Ύπατο Εκπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Εσκομπάρ. Η καταπολέμηση της διαφθοράς ορίζεται ως εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, είναι ακόμη περισσότερο το εθνικό συμφέρον της Αλβανίας. Είναι αυτό για το οποίο το Δημοκρατικό Κόμμα πάλεψε και προσπάθησε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο σε αυτά τα 8 χρόνια. Από τις πρωτοβουλίες μας για αποποινικοποίηση της πολιτικής, μέχρι την υιοθέτηση συνταγματικών αλλαγών για τη Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης σύμφωνα με τους ορισμούς της Βενετίας, με επιμονή του Δημοκρατικού Κόμματος, μέχρι το νόμο για τη SPAK…

Με τον Εσκομπάρ συζητήσαμε όλα τα θέματα της αλβανικής πολιτικής επικαιρότητας, φυσικά και την κατάσταση στην περιοχή, με ιδιαίτερη έμφαση, οπωσδήποτε σε εκείνα τα θέματα που έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα των Αλβανών και ειδικότερα με το Κοσσυφοπέδιο. Όπου ξεκαθάρισα στον κ. Εσκομπάρ τη θέση του Δημοκρατικού Κόμματος για το απαραβίαστο της εδαφικής ακεραιότητας του Κοσσυφοπεδίου. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο του πακέτου Αχτισάαρι που οδηγεί στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν όλα τα κράτη που έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο σε σχέση με την εδαφική του ακεραιότητα. Είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι σε αυτή τη θέση που παρουσίασα έλαβα την πλήρη υποστήριξη και κατανόηση του κ. Εσκομπάρ», είπε ο Μπάσα.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν συζήτησαν τη διακήρυξη του πρώην πρωθυπουργού Μπερίσα non grata στις ΗΠΑ, ο Μπάσα είπε ότι είναι αδιαμφισβήτητο ότι το θέμα της ατιμωρησίας καθώς και οι πολιτικές των "non grata" κυρώσεων ήταν μέρος της συζήτησης στο βαθμό που τα θέματα αυτά ανήκουν απευθείας από τον Εσκομπάρ.

Αναφορικά με την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο ηγέτης του ΔΚ είπε ότι «είναι μια επαναλαμβανόμενη πρόσκληση και την καλωσορίζω με χαρά και αδιαμφισβήτητα σχεδιάζω μια επίσκεψη στην Ουάσιγκτον για να προωθήσω όχι μόνο τους πολιτικούς στόχους του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και αυτούς που σήμερα η ατζέντα κάθε αλβανικής οικογένειας, η έξοδος από αυτήν την κατάσταση αγωνίας, απόγνωσης, νωθρότητας που προκάλεσε η 25η Απριλίου και η πρόοδος της Αλβανίας με πολιτικές μεταρρυθμίσεις, ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Αλβανίας, που εγγυάται είναι άγκυρες οικονομικής ευημερίας και απασχόλησης. Οι δύο βασικοί στόχοι των Αλβανών, οι δύο βασικοί στόχοι του Δημοκρατικού Κόμματος».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου