Αλβανία και Κόσοβο θέλουν να πολεμήσουν στο πλευρό των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας

08/12/21, 20:00
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Το Κόσοβο και η Αλβανία έχουν εκφράσει την ετοιμότητά τους να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε πιθανή αποστολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην Ουκρανία, καθώς οι φόβοι για ρωσική εισβολή αυξάνονται. Όσον αφορά το Μαυροβούνιο και τα Σκόπια, δεν έχουν λάβει ακόμη θέση για το ζήτημα.

Με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανησυχούν όλο και περισσότερο για τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ορισμένες βαλκανικές χώρες προσφέρουν ήδη τις υπηρεσίες τους καθώς οι ΗΠΑ οδηγούνται σε πιθανή ρωσική εισβολή.

Η Ursula Von der Leyen, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε ρωσική «επιθετικότητα» κατά της Ουκρανίας δεν θα μείνει αναπάντητη. «Θα απαντήσουμε σε οποιαδήποτε περαιτέρω επιθετικότητα αυξάνοντας και επεκτείνοντας τις υπάρχουσες κυρώσεις», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ενώ οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ φαίνεται απίθανο να έχουν μια σημαντική στρατιωτική απάντηση σε μια πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το υπουργείο Άμυνας του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε ότι είναι έτοιμο να βοηθήσει ούτως ή άλλως.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως ο κύριος και αναντικατάστατος στρατηγικός μας σύμμαχος, γνωρίζουν καλύτερα τις δυνατότητες και τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου και εάν θεωρούν ότι οι δυνατότητές μας μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όπως δεσμευόμασταν πάντα, θα είμαστε έτοιμοι να είμαστε στο πλευρό τους. σε οποιαδήποτε επιχείρηση στην υπηρεσία της περιφερειακής ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας»,είπε στο BIRN ο Συνταγματάρχης Σεφέρ Ισούφι, Επικεφαλής Στρατηγικών Επικοινωνιών στο Υπουργείο Άμυνας του Κοσσυφοπεδίου, σημειώνοντας ότι οι δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου «έλαβαν ενεργό μέρος» με το ΝΑΤΟ στην εκκένωση προσφύγων από το Αφγανιστάν.

«Όπου κι αν είναι οι ΗΠΑ, εκεί είναι το Κόσοβο!», είπε ο Ισούφι.

Το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, επειδή τέσσερα από τα 30 κράτη μέλη της δυτικής συμμαχίας, η Ρουμανία, η Ισπανία, η Σλοβακία και η Ελλάδα, δεν το αναγνωρίζουν ως ανεξάρτητο κράτος.

Η Αλβανία, η οποία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2009, έχει επίσης δηλώσει ότι είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε μελλοντική αποστολή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: