Σύγκρουση Κούρτι - Μπορέλ για την Ένωση Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο

Σύγκρουση Κούρτι - Μπορέλ για την Ένωση Σερβικών Δήμων  στο Κόσοβο

Σύγκρουση υπήρξε μεταξύ του Ζοζέπ Μπορέλ και του πρωθυπουργού του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι, καθώς ο τελευταίος δεν δέχεται την Ένωση Σερβικών Δήμων του Κοσόβου.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Κούρτι, είπε ότι ο Σύνδεσμος των Σερβικών Δήμων ταιριάζει μόνο στο Βελιγράδι αλλά όχι στους Σέρβους πολίτες στο Κοσσυφοπέδιο. Ακόμη πρόσθεσε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου έχει αξιολογήσει τη συμφωνία για την ένωσή τους ως αντισυνταγματική.

Ωστόσο, ο Μπορέλ από πλευράς του επέμεινε ότι αυτή ήταν μία από τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στις Βρυξέλλες μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας και ως εκ τούτου θα πρέπει να τηρηθεί.

«Συμφωνώ ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο (του Κοσσυφοπεδίου) επέβαλε εμπόδια στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας. Όμως, αυτή η (συμφωνία) επετεύχθη μεταξύ των εκπροσώπων των δύο κυβερνήσεων και εντός του διαλόγου. «Λυπάμαι λοιπόν, αλλά πρέπει να ζητήσουμε την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας», είπε ο Μπορέλ.

Από την άλλη, ο Άλμπιν Κούρτι είπε ότι υπάρχουν 33 συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί στις Βρυξέλλες αλλά το Βελιγράδι επιμένει στην εφαρμογή μόνο μιας, που είναι η Ένωση.

«Όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο κήρυξε αυτή τη συμφωνία αντισυνταγματική, κανένας Σέρβος στο Κοσσυφοπέδιο δεν διαμαρτυρήθηκε. Επομένως, πρέπει να κάνουμε έναν διάλογο που να ωφελεί τους πολίτες και όχι τους πολιτικούς» , είπε ο Κούρτι.

Ο Μπορέλ είπε ότι γνωρίζει ότι υπάρχουν και άλλες συμφωνίες, οι οποίες δεν εφαρμόζονται, αλλά η συμφωνία για την Ένωση Δήμων με Σερβική πλειοψηφία είναι η πιο σημαντική.

«Έχουμε ήδη πει ότι η ίδρυση του Συνδέσμου αποτελεί μέρος της συμφωνίας των Βρυξελλών. Η συμφωνία αυτή επιτεύχθηκε με τη συναίνεση των μερών και αναμένουμε να εφαρμοστεί και να γίνει σεβαστή από όλους. Αυτό οδηγεί στην εξομάλυνση των σχέσεων και σήμερα το είπα στον πρωθυπουργό Κούρτι», είπε ο Μπορέλ.

Τέλος ο Κούρτι είπε επίσης ότι η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου παραμένει προσηλωμένη στον διάλογο με τη Σερβία με στόχο και δέσμευση να επιτευχθεί μια τελική νομικά δεσμευτική συμφωνία και να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ Πρίστινα και Βελιγραδίου.

Η τέταρτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την Τρίτη.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κοσσυφοπεδίου είναι ο Πρωθυπουργός, Αλμπίν Κούρτι, ενώ η αντιπροσωπεία της ΕΕ θα έχει επικεφαλής τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ και τον Επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι.

Όπως όλα δείχνουν οι Αλβανοί του Κοσόβου θέλουν και «την πίτα ολόκληρη και το σκύλο» χορτάτο, καθώς συχνά πυκνά μιλάνε για ένωση με την Αλβανία, ενώ οι ίδιοι αρνούνται πεισματικά να δεχθούν την Ένωση Σερβικών Δήμων που αρχικά έχουν συμφωνήσει από κοινού με τη Σερβία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου