«Ένωση Κοσόβου - Αλβανίας» - Επιστολή Βούτσιτς στους αρχηγούς των κρατών

«Ένωση Κοσόβου - Αλβανίας» - Επιστολή Βούτσιτς στους αρχηγούς των κρατών

Πόλεμο διακηρύξεων έχει πυροδοτήσει το θέμα μιας πιθανή ενοποίηση Αλβανίας-Κοσόβου, με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον Κοσοβάρ πρωθυπουργού Αλμπίν Κούρτι να βρίσκονται σε σφοδρή αντιπαλότητα.

Όλα ξεκίνησαν από μια συνέντευξη του Κοσοβάρου πρωθυπουργού που δόθηκε στον κροατικό Τύπο. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας, η οποία θεωρήθηκε από τους Αλβανούς επικριτές του Κούρτι ως απόσυρση από τις προηγούμενες ριζοσπαστικές θέσεις του, είπε ότι θα ψήφιζε υπέρ μιας πιθανής ενοποίησης εάν διοργανωθεί ένα ειρηνικό και δημοκρατικό δημοψήφισμα για το συγκεκριμένο θέμα. Αλλά αυτό που για κάποιους θα μπορούσε να ονομαστεί οπισθοδρόμηση για τον Βούτσιτς είναι μια ακόμη επίθεση.

Χθες ο Σέρβος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα στείλει επιστολή σε όλους τους αρχηγούς κρατών ρωτώντας τους αν έχουν ακούσει αυτές τις δηλώσεις. Και αν ναι, ποια είναι η αντίδρασή τους, και γιατί κανείς δεν αντιδρά κατά των Αλβανών.

«Η επιστολή μου θα περιέχει μια απλή ερώτηση: Αυτό σημαίνει ότι θα σιωπήσετε και δεν θα αντιδράσετε αν κάποιος από εδώ μιλήσει για ένωση με κάποιον άλλο; Ερωτώ, λοιπόν, με ποια αρχή θα επιτρέπεται στους Αλβανούς να το κάνουν αυτό και το απαγορεύεται στους Σέρβους;

Θα ζητήσω μια εξήγηση και θα ρωτήσω: Τι θα λέγατε αν κάποιος από τη Σερβία το έλεγε αυτό; Ή μπορούν να κάνουν τα πάντα; Θα τολμούσα να ρωτήσω πώς θα αντιδρούσαν αν προέρχονταν τέτοιες ανεύθυνες δηλώσεις από το Βελιγράδι; Τι σημαίνει ότι έχεις δικαίωμα στην ανευθυνότητα αν είσαι Αλβανός, αν ανήκεις σε κάποια άλλα έθνη και ότι δεν δικαιούσαι τα ίδια πρότυπα αν είσαι Σέρβος; Αυτό είναι το μόνο που θέλουμε να ακούσουμε», είπε ο Βούτσιτς.

Επίσης, αυτή την Τετάρτη, ο Κούρτι είχε συνομιλία στο αυστριακό Ινστιτούτο Karl-Renner στη Βιέννη, όπου απάντησε επίσης στην ιδέα της ένωσης με την Αλβανία, τονίζοντας ότι η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου δεν έχει ποτέ εκληφθεί ως ανεξαρτησία από τη μητέρα χώρα.

«Στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας, δεν θα φανταζόμουν ποτέ την ένωσή μας να προκαλεί πόλεμο για να το κάνει ή να προκαλεί αντιδημοκρατικές συγκρούσεις οποιουδήποτε είδους. Σε αυτό το θέμα, θα ήθελα να τονίσω το γεγονός ότι η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου δεν προοριζόταν ποτέ ως ανεξαρτησία από την Αλβανία, αλλά ως απελευθέρωση από τη Σερβία και αυτό δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ. Έτσι, όλοι οι Αλβανοί που θα ήθελαν αυτή την ένωση, δεν είναι ποτέ εναντίον κανενός άλλου και ποτέ δεν έχει σκοπό να μας μεγαλώσει, αλλά να συμβάλει στην ευημερία και την ελευθερία, δηλαδή ως έκφραση ελευθερίας, όχι ως έκφραση της επιθετικότητας. Ως πρωθυπουργός, σε αυτή τη θητεία, όπως έχετε επισημάνει, κέρδισα το «εισιτήριο» για τη δουλειά και τη δικαιοσύνη και αυτές είναι οι πρώτες και πιο σημαντικές προτεραιότητές μου», είπε ο Κούρτι.

Από πλευράς του ο Σέρβος πρόεδρος τονίζει πως η Σερβία υφίσταται διακρίσεις, ενώ το Κόσοβο και οι Αλβανοί συνεχίζουν την ρητορική περί ένωσης, πράγμα που θα σημάνει νέες περιπέτειες για την περιοχή των Βαλκανίων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου