Οι Αλβανοί που εμπλέκονται στα καρτέλ κοκαΐνης μεταξύ Κολομβίας και Βαλκανίων

Οι Αλβανοί που εμπλέκονται στα καρτέλ κοκαΐνης μεταξύ Κολομβίας και Βαλκανίων

Ο Πρόεδρος Ιβάν Ντούκε το χαρακτήρισε ως το «βαρύτερο πλήγμα» στη διακίνηση ναρκωτικών στην Κολομβία αυτόν τον αιώνα, συγκρίσιμο μόνο με τη σύλληψη του αφεντικού των ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ πριν από τρεις δεκαετίες.

Ο Dairo Antonio Usuga, πιο γνωστός στην Κολομβία ως "Otoniel", ήταν ο πιο καταζητούμενος διακινητής ναρκωτικών στη χώρα, ένας πρώην αντάρτης που μετατράπηκε σε αρχηγό της "El Clan del Golfo", της μεγαλύτερης εγκληματικής συμμορίας της Κολομβίας.

Συνελήφθη στα τέλη Οκτωβρίου. 500 στρατιώτες και 22 ελικόπτερα προσγειώθηκαν στο αγροτικό του καταφύγιο στη βορειοδυτική Κολομβία.

Ωστόσο, η επίδραση της πτώσης του Otoniel θα γίνει αισθητή πολύ ευρύτερα από την πατρίδα του στη Νότια Αμερική. Οι αρχές λένε ότι το El Clan del Golfo είχε συμμαχίες με διεθνή καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό, την Ιταλία και τα Βαλκάνια.

Η τελευταία σύνδεση δεν είναι τυχαία. Οι δεσμοί μεταξύ ομάδων οργανωμένου εγκλήματος στην Κολομβία και τα Βαλκάνια χρονολογούνται από χρόνια, βασισμένοι όχι μόνο σε αμοιβαίο συμφέρον, αλλά σε παρόμοια υπόβαθρα και μερικές φορές, σε στρατιωτική ή παραστρατιωτική εμπειρία.

Οι δεσμοί ήταν τόσο στενοί που οι απεσταλμένοι των βαλκανίων διακινητών θα επισκέπτονταν προσωπικά τον Οτονιέλ για να διαπραγματευτούν τους όρους πρόσωπο με πρόσωπο, λένε οι κολομβιανές αρχές.

«Πολλοί εγκληματίες των Βαλκανίων είχαν στρατιωτική εκπαίδευση στις χώρες τους και θα μπορούσαν επίσης να ανήκουν σε παραστρατιωτικές ομάδες ή υπηρεσίες πληροφοριών», είπε ένας ερευνητής της αστυνομίας της Κολομβίας, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας του επειδή δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.

«Τα βαλκανικά καρτέλ χρησιμοποιούν ξενοδοχεία πέντε αστέρων για συναντήσεις και μετά περνούν αρκετές μέρες κρυμμένα στη ζούγκλα για να συναντηθούν με αρχηγούς εγκληματικών ομάδων της Κολομβίας», είπε ο ερευνητής στο El Espectador.

Με τον τρόπο που λειτουργεί ο υπόκοσμος, οι δεσμοί μεταξύ των εμπόρων ναρκωτικών μπορεί μερικές φορές να επιδεινωθούν.

Τον Μάρτιο του 2020, ένας Σέρβος πολίτης ονόματι Dejan Stanimirovic πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στην επαρχία Meta της Κολομβίας κατά τη διάρκεια ενός καβγά σε κατάσταση μέθης με έναν άνδρα ονόματι Jose Vicente Rivera Mendoza. Ο Στανιμίροβιτς, γνωστός στην Κολομβία ως «Μάρκος», φέρεται να ήταν μέλος μιας εγκληματικής συμμορίας στα Βαλκάνια που ονομαζόταν «Keka». Ο Mendoza, γνωστός ως "Soldado" ή "Soldier", είχε σχέση με το "El Clan Del Golfo" του Otoniel.

Όμως ο Στανιμίροβιτς δεν ήταν ο πρώτος εγκληματικός σύνδεσμος μεταξύ της Κολομβίας και των βαλκανικών χωρών. Και είναι απίθανο να είναι το τελευταίο.

Στην πραγματικότητα, οι δεσμοί με τη διακίνηση ναρκωτικών χρονολογούνται τουλάχιστον δύο δεκαετίες, στην περίοδο μετά την αιματηρή διάλυση της σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας και την ταραχώδη μετάβαση της Αλβανίας στον καπιταλισμό, μια περίοδο που οδήγησε στη δημιουργία ισχυρών τοπικών μαφιών που συχνά είχαν τις ρίζες τους σε συγκρούσεις.

Οι δεσμοί αποκαλύφθηκαν επίσημα για πρώτη φορά το 2001, όταν πέντε Αλβανοί υπήκοοι - συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού - συνελήφθησαν στην Αλβανία σε μια κοινή επιχείρηση μεταξύ της αστυνομίας της Κολομβίας και της Αλβανίας που δημιούργησε μία σύνδεση μεταξύ του καρτέλ Medelin (που ίδρυσε ο Εσκομπάρ) και προσωπικοτήτων από τη Βαλκανική μαφία.

Δεκαέξι χρόνια αργότερα, δύο Κολομβιανοί άνδρες και ο εγγονός του πρώην Αλβανού κομμουνιστή δικτάτορα Ενβέρ Χότζα, Ερμάλ Χότζα, κρίθηκαν ένοχοι για διακίνηση ναρκωτικών από το αλβανικό δικαστήριο.

Στη Σερβία, αυτό που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 με τον Σρέτεν Γιότσιτς, συνεχίστηκε με τον Ντάρκο Σάριτς, ο οποίος καταδικάστηκε από το σερβικό δικαστήριο το 2018 για λαθρεμπόριο 5,7 τόνων κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική στην Ευρώπη, μια ετυμηγορία που ανατράπηκε τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους από το Ανώτατο Δικαστήριο για διαδικαστικούς λόγους.

Ο Σάριτς συνδέεται με το κολομβιανό καρτέλ ναρκωτικών και την παραστρατιωτική ομάδα Los Rastrojos, που δημιουργήθηκε από τον ηγέτη του Cartel del Norte del Valle, Wílber Varela, γνωστό ως Jabón.

Στη συνέχεια, το 2019, ο Σέρβος πολίτης Βλαντιμίρ Βιντάκοβιτς πέθανε από άγνωστα αίτια σε νοσοκομείο στο Μεντελίν, την γενέτειρα του Εσκομπάρ. Ο Βιντάκοβιτς, ο οποίος αρχικά αναγνωρίστηκε από τις κολομβιανές αρχές ως «Σέρβος τουρίστας», πιστεύεται ότι τακτοποιούσε αποστολές ναρκωτικών από την Κολομβία στην Ευρώπη και σκοτώθηκε από αντιπάλους του.

Μπανάνες στην Ευρώπη

Η Κολομβία δεν είναι η μόνη σύνδεση με τη Νότια Αμερική. Η αστυνομία του Ισημερινού πιστεύει ότι τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών - ειδικά μεταξύ των επαρχιών Putumayo και Sucumbíos - είναι η κύρια οδός που ακολουθούν οι βαλκανικές ομάδες οργανωμένου εγκλήματος που διακινούν λαθραία κοκαΐνη.

Η περιοχή ελέγχεται από πρώην αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, ή FARC, και μέλη της La Constru, μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης που συνδέεται με μεξικανικές ομάδες οργανωμένου εγκλήματος και ένας από τους κύριους προμηθευτές κοκαΐνης στη βαλκανική μαφία.

Τα φορτία αποστέλλονται στα λιμάνια του Ισημερινού Γκουαγιακίλ και Ελ Όρο, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης του Εκουαδόρ, και φορτώνονται σε πλοία, συχνά με μπανάνες, που προορίζονται για την Ευρώπη.

Μεταξύ 2014 και 2020, ο Ισημερινός συνέλαβε 24 άτομα ύποπτα για συμμετοχή σε ομάδες οργανωμένου εγκλήματος στα Βαλκάνια.

Τον Νοέμβριο του 2020, ο Αλβανός υπήκοος Adriatik Tresa πυροβολήθηκε στο σαλόνι του σπιτιού του από έναν πληρωμένο δολοφόνο μεταμφιεσμένο σε αστυνομικό.

Οι αρχές του Ισημερινού πιστεύουν ότι ο Cesar Emilio Montenegro, μέλος του Cartel del Norte del Valle του Varela, είναι ο κύριος σύνδεσμος με αλβανικά πρόσωπα του εγκλήματος που δρουν στη Νότια Αμερική. Μεταξύ αυτών των προσώπων ήταν και ο Agim Çerma (Τσέρμα).

Ο Τσέρμα, Αλβανός υπήκοος, συνελήφθη τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους στη Μοντερία, στη βόρεια Κολομβία, ως ύποπτος ότι έστελνε κοκαΐνη στην Ευρώπη με ιδιωτικό αεροπλάνο. Ο Τσέρμα, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες στις ΗΠΑ, είχε περάσει τα προηγούμενα επτά χρόνια ζώντας στο λιμάνι της Barranquilla.

Λίγες εβδομάδες μετά τη σύλληψή του, αστυνομική επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν η Europol και η κολομβιανή αστυνομία εξάλειψε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών με περισσότερα από 60 άτομα που συνδέονται με τα Βαλκάνια.

Πριν από λίγους μήνες, ένας Μαυροβούνιος πολίτης ονόματι Ivan Armus συνελήφθη μετά την κατάσχεση μισού τόνου κοκαΐνης σε ιστιοφόρο στην πόλη-λιμάνι της Κολομβίας, την Καρθαγένη. Ο Άρμους πιστεύεται ότι ζούσε στην Κολομβία για τρία χρόνια πριν τη σύλληψή του. Κολομβιανοί ερευνητές ναρκωτικών είπαν στο El Espectador ότι είχε εγκαταλείψει την Ισπανία το 2018 αφού είχε εμπλακεί σε φόνο που σχετίζεται με ναρκωτικά.

Οι αρχές είπαν ότι εκτός από την παροχή κοκαΐνης από το El Clan del Golfo του Otoniel, ο Armus είχε επίσης δεσμούς με αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού στην υποπεριοχή Catatumbo.

"Chiquito Malo" και "Tito"

Σύμφωνα με τον στρατηγό Χόρχε Λουίς Βάργκας, διευθυντή της Εθνικής Αστυνομίας της Κολομβίας, οι απεσταλμένοι των ομάδων της Βαλκανικής Μαφίας θα ταξίδευαν στην οροσειρά Paramillo και Urabá Massif για να διαπραγματευτούν με τον Otoniel και το δεξί του χέρι, τον Chiquito Malo.

Ο Malo είναι ύποπτος ότι έπαιξε βασικό ρόλο στη λαθρεμπόριο 96 τόνων κοκαΐνης στις ΗΠΑ μεταξύ 2003 και 2021, για την οποία ο Otoniel και η σύντροφός του Ávila Villadiego έχουν κατηγορηθεί στη Νέα Υόρκη.

Ο Malo ήρθε στην προσοχή των ευρωπαϊκών αρχών πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια, λένε πηγές της κολομβιανής αστυνομίας, κατά τη διάρκεια έρευνας εναντίον του Βόσνιου υπηκόου Έντιν Γκατσάνιν, γνωστός αλλιώς με το παρατσούκλι «Τίτο».

Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα, ο Gacanin πιστεύεται ότι ζει στο Ντουμπάι, από όπου πιστεύεται ότι κατευθύνει τη διακίνηση ναρκωτικών μεταξύ της Νότιας Αμερικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

Ο θείος του Gacanin, Mirza Gacanin, συνελήφθη στην ολλανδική πόλη Breda τον Μάιο του 2020 ως ύποπτος για ξέπλυμα χρήματος. Η αστυνομία πιστεύει ότι συμμετείχε σε διακίνηση κοκαΐνης κρυμμένη ανάμεσα σε μπανάνες που αναχώρησαν από την Antioquia, βορειοδυτική Κολομβία, και πιάστηκαν στο βελγικό λιμάνι της Αμβέρσας.

Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου υποπτεύονται ότι ο Malo είναι ο κύριος σύνδεσμος μεταξύ του "El Clan del Golfo" και της βαλκανικής μαφίας, και όχι μόνο μέσω του Gacanin.

Οι κολομβιανές αρχές διερευνούν επίσης ποιες επαφές είχε ο Μαυροβούνιος Τόμισλαβ Πάβλοβιτς πριν από τη σύλληψή του τον Ιανουάριο του 2019 σε μια επιχείρηση της βραζιλιάνικης αστυνομίας που ονομάζεται «Χαμηλό Κόστος». Αναφορές στη Βραζιλία αναφέρουν ότι ο Πάβλοβιτς συναντήθηκε πολλές φορές με απεσταλμένους του καρτέλ της Κολομβίας.

Όπως αναφέρει το BIRN, πηγές της αστυνομίας της Κολομβίας ανέφεραν στο El Espectador ότι οι διαπραγματεύσεις ναρκωτικών πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια συναντήσεων πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ ενός ή δύο απεσταλμένων ενός βαλκανικού καρτέλ και των Κολομβιανών ομολόγων τους σε μια απομακρυσμένη περιοχή.

Οι αποστολές κοκαΐνης γίνονται συνήθως με φορτηγό ή ιδιωτικό τζετ. Στην πρώτη περίπτωση, οι ερευνητές λένε ότι τα πλοία συνήθως κάνουν επιπλέον στάσεις καθώς φεύγουν από τα εθνικά λιμάνια για να «καθαρίσουν» την προέλευσή τους, κρύβοντας εν μέρει το γεγονός ότι το φορτίο προέρχεται από την Κολομβία.

Τον Ιούνιο του 2019, περισσότεροι από 15 τόνοι κοκαΐνης κατασχέθηκαν σε πλοίο από τη Χιλή που έφτασε στο λιμάνι της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικών που έχει κατασχεθεί ποτέ στις ΗΠΑ. Δεν έγινε δημόσια σύνδεση μεταξύ του πλοίου και της Κολομβίας ή των Βαλκανίων, αλλά στενές πηγές λένε ότι η επιχείρηση λαθρεμπορίου ήταν χαρακτηριστική του τρόπου με τον οποίο συνεργάζονται βαλκανικές και κολομβιανές μαφίες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου