Επιτροπή Βενετίας: Παρέμβαση στις συνταγματικές αλλαγές της Αλβανίας

Επιτροπή Βενετίας: Παρέμβαση στις συνταγματικές αλλαγές της Αλβανίας

Η Επιτροπή της Βενετίας υπέβαλε στο Αλβανικό Κοινοβούλιο ένα σχέδιο γνωμοδότησης που προτείνει να εγκριθούν συνταγματικές τροποποιήσεις για την παράταση της λήξεως εντολής των δικαστικών οργάνων ελέγχου.

Όπως αναφέρουν αλβανικά μέσα ενημέρωσης, πρόσφατα η σοσιαλιστική πλειοψηφία ζήτησε τη γνώμη του συμβουλευτικού οργάνου του Συμβουλίου της Ευρώπης εάν μια τέτοια τροποποίηση του συντάγματος θα συνάδει με το τελευταίο, ενώ η τελική γνώμη μετά το σημερινό προσχέδιο αναμένεται να δημοσιευθεί εντός του μήνα.

Επίσης στο πλαίσιο της εκτεταμένης μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης της Αλβανίας, δύο επιτροπές έχουν επιφορτιστεί με τον έλεγχο όλων των δικαστών και των εισαγγελέων. Σύμφωνα με το σύνταγμα, η θητεία τους λήγει τον Ιούνιο του 2022, αλλά μόνο οι μισοί δικαστές της χώρας έχουν περάσει από τη διαδικασία.

Ακόμη η σοσιαλιστική πλειοψηφία στη Βουλή ζητά την παράταση της θητείας τους για άλλα δύο χρόνια, με την υποστήριξη των Διεθνών Επιχειρήσεων Παρακολούθησης (ONM), της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Τέλος, εάν το Αλβανικό Κοινοβούλιο δεν εγκρίνει την παράταση της θητείας τους, τότε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο θα ελέγξει τους υπόλοιπους δικαστές.

Όσον αφορά την αλβανική αντιπολίτευση, εκείνη δεν αντιτίθεται στην παράταση, αλλά ζητά την έγκριση των δικών της συνταγματικών τροποποιήσεων για την αλλαγή του ισχύοντος εκλογικού συστήματος και τη θέσπιση της διαδικασίας ελέγχου για βουλευτές και άλλους υψηλόβαθμους πολιτικούς.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου