Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σταθεροποίησης και σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αλβανίας, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα που αφορούν την ενοποίηση Αλβανίας - Κοσόβου κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
O ευρωβουλευτής της ΝΔ τονίζει ότι αυτές οι δηλώσεις δεν συμβάλλουν αφενός στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων και παραπέμπουν αφετέρου σε ακραίους εθνικιστικούς και δήθεν αλυτρωτικούς κύκλους της Αλβανίας που ομιλούν για τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας που θα εμπεριέχει όχι μόνο την ενοποίηση Αλβανίας Κοσόβου αλλά και τμήματα των Σκοπίων και ολόκληρες περιοχές της Ελλάδας. Κάτι που δεν συνάδει ασφαλώς στις σχέσεις καλής γειτονίας».
Αναλυτικά η ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή:
Θέμα:Σχέδιο ενοποίησης Αλβανίας και Κοσόβου
Σχέδιο ενοποίησης Αλβανίας και Κοσόβου ανακοίνωσαν στα Τίρανα οι πρωθυπουργοί των δύο κρατών. Κατά τους Αλβανούς ηγέτες, η «ενοποιητική πλατφόρμα» προβλέπει τη μεταξύ των δύο κρατών κατάργηση των συνόρων, ενοποίηση των αγορών, τελωνειακή ένωση κ.ά.
Η υλοποίηση των παραπάνω θα σημάνει τη δημιουργία de facto μιας μεγαλύτερης Αλβανίας ως πρώτο βήμα για τη «Μεγάλη» Αλβανία, με την ενοποίηση, όπως την ονειρεύεται ο αλβανικός αλυτρωτισμός, τμημάτων της ΠΓΔΜ, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Ελλάδας.
Ο Έντι Ράμα ανέφερε ότι η κατάργηση των συνόρων θα επέλθει οπωσδήποτε με την ένταξη Αλβανίας και Κοσόβου στην ΕΕ. Είναι γνωστό ότι και οι δύο χώρες απέχουν πολύ από το να γίνουν μέλη της ΕΕ. Οι δύο πρωθυπουργοί θεωρούν έτσι ότι θα εκβιάσουν την ένταξή των χωρών τους στην ΕΕ, όταν η Αλβανία δεν πληροί παρά ελάχιστα κριτήρια ενώ το Κόσοβο (το οποίο δεν έχει αναγνωριστεί ως κρατική οντότητα από ένα μεγάλο αριθμό κρατών) κανένα.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αυτού του είδους οι «αθώες» ενοποιήσεις μπορεί να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε μία ευαίσθητη περιοχή.
Και αυτό που εμπνέει όλους τους Ευρωπαίους, αλλά πρέπει να χαρακτηρίζει και όλους εκείνους που έχουν φιλοδοξίες να ενταχθούν στην Ένωση, είναι ο πλήρης σεβασμός του διεθνούς δικαίου.
Ερωτάται η Επιτροπή:
—Ποιες είναι οι θέσεις της στις παραπάνω ενέργειες και ιδιαίτερα για μια χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ;
Σχόλια