Ο Αλβανός ΠτΔ απορρίπτει συγκεντρωτικό νόμο του Ράμα

Ο Αλβανός ΠτΔ απορρίπτει συγκεντρωτικό νόμο του Ράμα

Ο Αλβανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα επέστρεψε στη Βουλή για αναθεώρηση, τον λεγόμενο «νόμο για τη συγκυβέρνηση» της σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Μέτα, ο νόμος είναι παράνομος καθώς δημιουργεί παράλληλες δομές που παραβιάζουν τις αρμοδιότητες της εκτελεστικής εξουσίας και συγκεντρώνει υπερβολική εξουσία στα χέρια ενός θεσμού που εξαρτάται άμεσα από τον Πρωθυπουργό.

Ο εν λόγω νόμος ήταν ένα από τα βασικά νομοσχέδια που τόνισε ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα κατά την πρώτη συνεδρίαση της κυβέρνησής του τον Σεπτέμβριο και εγκρίθηκε από τη Βουλή στις 4 Νοεμβρίου.

Ο νόμος φαινομενικά στοχεύει να διευρύνει τη συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων και να αυξήσει τη λογοδοσία. Επιδιώκει να το πράξει μέσω της δημιουργίας μιας υπηρεσίας και μιας διαδικτυακής πλατφόρμας την οποία οι πολίτες και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται για να λαμβάνουν πληροφορίες, να αφήνουν σχόλια και να υποβάλλουν καταγγελίες.

Ο οργανισμός θα έχει έναν διευθυντή που θα απαντά στον Πρωθυπουργό και στους συντονιστές σε κάθε κυβερνητικό όργανο επιφορτισμένο με τη διερεύνηση καταγγελιών και τη διασφάλιση της συμμόρφωσης.

Η εν λόγω πύλη (shqiperiaqeduam.al / η Αλβανία που θέλουμε) έχει μια αμφιλεγόμενη ιστορία. Δημιουργήθηκε το 2017 ως μέρος της προεκλογικής εκστρατείας του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Το σύνθημά της, «Η Αλβανία που θέλουμε», συμπεριλήφθηκε σε πανό σε όλα τα κρατικά ιδρύματα. Εκείνη την εποχή, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (KQZ) κατηγόρησε το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα για παραβίαση του εκλογικού νόμου.

Το βέτο από πλευράς του Προέδρου Μέτα απηχεί τις ανησυχίες που εγείρει το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο κατηγορεί τη Σοσιαλιστική πλειοψηφία ότι θολώνει τα όρια μεταξύ κόμματος και κυβέρνησης με αυτόν τον νόμο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου