Varhelyi: Σύντομα χωρίς βίζα οι Κοσοβάροι στην ΕΕ

Varhelyi: Σύντομα χωρίς βίζα οι Κοσοβάροι στην ΕΕ

Ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Oliver Varhelyi εξέφρασε την αισιοδοξία του λέγοντας ότι ο λαός του Κοσσυφοπεδίου θα μπορεί σύντομα να ταξιδεύει χωρίς βίζα στις χώρες της ΕΕ.

Αυτά τα σχόλια έκανε μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διοργάνωσαν η Πρεσβεία της Ουγγαρίας στο Κοσσυφοπέδιο και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ρότσεστερ στο Κοσσυφοπέδιο (RITK), με θέμα «Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης».

Στο εν λόγω συνέδριο αναφέρθηκε και σε επενδύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια ύψους 30 δισ. ευρώ.

Επίσης χαρακτήρισε τη νεολαία του Κοσόβου ως το πιο πολύτιμο αγαθό, λέγοντας ότι η φωνή τους θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, καθιστώντας τους κρατικούς θεσμούς υπεύθυνους για τις ανάγκες των πολιτών.

Ακόμη πρόσθεσε ότι η ΕΕ στηρίζει τους νέους Αλβανούς Κοσοβάρους μέσω έργων αξίας άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Εκτός αυτούς, ο επικεφαλής του Γραφείου της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Thomas Szunyog, είπε ότι η απελευθέρωση του καθεστώτος βίζα βρίσκεται πλέον στα χέρια του Συμβουλίου Υπουργών. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου προσπαθεί να επικοινωνήσει με τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ για να τα πείσει για την ψήφο υπέρ της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών του.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ ειδικά το τελευταίο διάστημα έχουν ταχθεί στο πλευρό των Αλβανών του Κοσόβου με μεγάλη αφοσίωση, και δεν φαίνεται να αντιδρούν ούτε στις αναφορές των Αλβανών αξιωματούχων για το ενδεχόμενο δημιουργίας της "Μεγάλης Αλβανίας".

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου