Ρουμάνος ψευδεπίσκοπος θέλει να προσηλυτίσει τους Βλάχους του Ελμπασάν

Ρουμάνος ψευδεπίσκοπος θέλει να προσηλυτίσει τους Βλάχους του Ελμπασάν

Στις τελευταίες προσπάθειες ρουμανικών κύκλων να προσηλυτίσουν τους βλάχικους πληθυσμούς ανά την αλβανική επικράτεια, έρχεται να προστεθεί μια ακόμη πιο πρόσφατη.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Ελμπασάν, Σπαθίας και Λιμπράζντ της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, εδώ και μερικές ημέρες, ένας φερόμενος ως «Αρχιεπίσκοπος» της «Ρουμανικής Εκκλησίας», (παλαιοημερολογητών), προσπαθεί να προσηλυτίσει τους βλάχους της συγκεκριμένης μητρόπολης.

Ο ίδιος προχώρησε μάλιστα και σε μια ψευδο – χειροτονία ενός νεαρού της περιοχής, ο οποίος μάλιστα υπήρξε μέλος στο ποίμνιο της Μητρόπολης του Ελμπασάν, ωστόσο φαίνεται να απομακρύνθηκε και τώρα έχει γίνει δεκανίκι των συγκεκριμένων προπαγανδιστών.

Εκτός αυτού οι συγκεκριμένοι έχουν προχωρήσει και στην τέλεση «ακολουθιών» σε κάποιο σπιτικό κελάρι, το οποίο χαρακτηρίζουν ως «κατακόμβη» και μαζί με την ανάρτηση της σημαίας της Ρουμανίας, προσπαθούν να συγκεντρώσουν τους βλάχους γύρω τους, κάνοντας και τα δικά τους πατριωτικά κηρύγματα.

Η Ιερά Μητρόπολη Ελμπασάν, Σπαθίας και Λιμπράζντ, στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως οι ορθόδοξοι της πόλεως αγωνίζονται να κρατήσουν με κάθε τρόπο την Ορθοδοξία τους και καταγγέλλει δημόσια αυτές τις προπαγανδιστικές κινήσεις.

Αν και πρόκειται πραγματικά για ένα περιστατικό που δεν πρόκειται να επηρεάσει αισθητά το ορθόδοξο ποίμνιο της περιοχής, δεν παύει να αφορά μία ακόμη προσπάθεια προσέλκυσης των Βλάχων στο ρουμανισμό και επίσης φανερώνει πως η "πόρτα" για τέτοιες παρόμοιες κινήσεις στην Αλβανία, παραμένει ανοιχτή.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου