Η Αλβανία στις χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού κατά του COVID-19

Η Αλβανία στις χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού κατά του COVID-19

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τη μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα του COVID-19 αυξάνεται και πολλές κυβερνήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής νέων περιορισμών. Αλλά αυτό το κύμα επηρεάζει ορισμένες χώρες πολύ περισσότερο από άλλες. Από τα Βαλκάνια έως την περιοχή της Βαλτικής, έχουν εμφανιστεί ορισμένες πιο ευάλωτες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων χωρών χαμηλού εμβολιασμού.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το ποσοστό θνησιμότητας από τον Covid-19 έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ στη Βουλγαρία, τη Λετονία και τη Ρουμανία, σύμφωνα με το The Economist. Την εβδομάδα έως τις 8 Νοεμβρίου, επιβεβαιώθηκαν στη Βουλγαρία 22,8 θάνατοι ανά 1 εκατομμύριο άτομα. Στη Ρουμανία, το ποσοστό αυτό ήταν 21,8 και στη Λετονία 18,8. Ωστόσο, για την ΕΕ συνολικά, ήταν μόνο 3,0. Ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται σε εκείνες τις χώρες που επλήγησαν σοβαρά, αλλά τώρα αυξάνεται στην Κροατία, την Εσθονία, τη Λιθουανία, τη Σλοβενία και την Ουκρανία.

Όλες οι χώρες που αντιμετωπίζουν υψηλά ποσοστά θνησιμότητας έχουν μείνει πίσω στη διαδικασία εμβολιασμού. Μόνο το 23% των Βουλγάρων και το 34% των Ρουμάνων έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις. Στη Λετονία, αυτό το ποσοστό είναι 57%, αλλά ήταν πολύ χαμηλότερο πριν από ένα μήνα όταν εξαπλώθηκε το τρέχον κύμα. Στην ΕΕ συνολικά, το 66% των ανθρώπων εμβολιάζονται με δύο δόσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόσφατα ένα γράφημα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο δείχνει ότι όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό εμβολιασμού, τόσο χαμηλότερο είναι το ποσοστό θνησιμότητας. «Οι άνθρωποι που είναι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τον Covid-19 από εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί», ανέφερε το μήνυμα που συνοδεύει το διάγραμμα.

Σύμφωνα με το γράφημα, η Πορτογαλία, η οποία έχει εμβολιάσει πλήρως το 92% του ενήλικου πληθυσμού σε μια περίοδο 14 ημερών, είχε 10 θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους. Ενώ η Βουλγαρία, η οποία είναι η χώρα της ΕΕ με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού με το 29% του πληθυσμού να λαμβάνει και τις δύο δόσεις, είχε 325 θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, πολύ υψηλότερο από τις χώρες που έχουν εμβολιάσει περισσότερο από το 70% του πληθυσμού.

Η Ρουμανία, η οποία έχει εμβολιάσει πλήρως το 43% του πληθυσμού, είχε 267 θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, ο δεύτερος υψηλότερος στην ΕΕ μετά τη Βουλγαρία. Περίπου 90 ασθενείς έχουν μεταφερθεί στη Δανία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία και αλλού. Ομάδες γιατρών πετούν από όλη την Ευρώπη για να βοηθήσουν τους καταπονημένους συναδέλφους τους, σύμφωνα με το The Economist.

Η Αλβανία, μεταξύ των χωρών με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στην Ευρώπη

Τα δεδομένα Worldindata δείχνουν ότι η Αλβανία εξακολουθεί να είναι μία από τις χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στην Ευρώπη. Μέχρι τις 22 Νοεμβρίου, περίπου το 33% είχε εμβολιαστεί πλήρως και το 37% είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση. Επίσης η χαρά βρίσκεται σε καλύτερη μόνο από τη Βοσνία, η οποία έχει εμβολιάσει πλήρως το 22% του πληθυσμού, και τη Βουλγαρία (29%).

Αν και στην Αλβανία γίνεται εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού, οι πολίτες δεν έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα, εκτός από όσους έχουν υποχρεωθεί από το κράτος να εμβολιαστούν λόγω της εργασίας τους στο δημόσιο τομέα, όπου ο εμβολιασμός κατέστη εδώ και αρκετούς μήνες υποχρεωτικός.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου