Σκόπια: Προς το σχηματισμό της τρίτης κυβέρνησης Ζάεφ

Σκόπια: Προς το σχηματισμό της τρίτης κυβέρνησης Ζάεφ

Ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος SDSM και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για Οικονομικές Υποθέσεις, Συντονισμό Οικονομικών Τμημάτων και Επενδύσεις Fatmir Bytyqi πιστεύει ότι σύντομα θα έχουμε μια κυβέρνηση «Zaev 3», με επικεφαλής πάλι τον Zoran Zaev, με την αλλαγή έξι ή επτά υπουργών.

Για τον Πρόεδρο του VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, το πραγματικό ερώτημα δεν είναι το αν θα πέσει αυτή η κυβέρνηση, αλλά το πότε.

Ο Bilal Kasami, πρόεδρος του Κινήματος BESA, υπενθύμισε χθες ότι τα κομματικά όργανα αποφάσισαν να παραμείνουν στην αντιπολίτευση. Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας είτε με το SDSM είτε με το VMRO-DPMNE, αλλά αρνείται κατηγορηματικά να είναι μέρος μιας κυβέρνησης που θα περιλαμβάνει το DUI, που για το BESA είναι το κόκκινο πανί και ο λόγος που επέλεξε να φύγει από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Το Εναλλακτική, που συμμετείχε στον συνασπισμό με τη «Συμμαχία για τους Αλβανούς» θα αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα εάν θα είναι μέρος της νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και η απόφαση για το αν το κόμμα θα εισέλθει στην κυβέρνηση θα ληφθεί μετά την ανακοινωθείσα συνάντηση του αρχηγού του κόμματος Afrin Gashi με τον πρωθυπουργό Zoran Zaev.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Bytyqi δήλωσε χθες στην τηλεοπτική εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» ότι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης είναι προς την σωστή κατεύθυνση και πρέπει να υπάρξει κάποια αλλαγή στο προσωπικό. Μια νέα κυβέρνηση ή ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός, είπε, θα σήμαινε διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού για την ανακατανομή των υπουργείων, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι περίπλοκες.

«Όλοι πρέπει να ξανασκεφτούμε γιατί χάσαμε. Έχασαν όλοι στην κυβερνητική πλειοψηφία. Το μήνυμα από τον κόσμο ήταν ξεκάθαρο – αυτή η πορεία σε τοπικό επίπεδο δεν αρκεί. Οποιοσδήποτε λογικός πολιτικός θα το ξανασκεφτεί μετά από αυτό. Η απόφαση του DUI είναι απόφασή τους, αλλά δεν είναι αρνητικό για την κυβέρνηση να υπάρξει νέο προσωπικό γιατί φέρνουν νέες λύσεις», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για την οικονομία.

Σχετικά με τη διαδικασία παραίτησης του προέδρου του SDSM Zoran Zaev, ο Bytyqi ενημέρωσε ότι το Κεντρικό Συμβούλιο ζήτησε μόνο να αναβληθεί η απόφαση για την παραίτηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παραίτηση Zaev είναι μια πράξη υψηλής δημοκρατίας.

Από την άλλη, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev υπενθύμισε ότι δεν έχουν επαληθευτεί ακόμη οι παραιτήσεις των στελεχών του Κινήματος BESA, κάτι που εκ των πραγμάτων σημαίνει ότι εξακολουθούν να αποτελούν μέρος της Κυβέρνησης.

«Φυσικά το BESA είναι μέρος της Κυβέρνησης. Η Συνέλευση δεν επιβεβαίωσε την παραίτηση του υπουργού Arjanit Hoxha, ούτε των άλλων στελεχών του BESA. Γι' αυτό είναι λογικό να είναι μέρος της Κυβέρνησης, είπε ο Zaev για τον «Ελεύθερο Τύπο».

Ότι το BESA εξακολουθεί να είναι μέλος της Κυβέρνησης, πιστεύει ο βουλευτής Kastriot Rexhepi, ο οποίος δεν εμφανίστηκε στη συνεδρίαση της Βουλής στις 11 Νοεμβρίου για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Το κίνημα BESA δεν έφυγε από την Κυβέρνηση, γιατί δεν υπάρχει απόφαση. Δεν μπαίνεις στην Κυβέρνηση, ούτε βγαίνεις με δήλωση, στον τύπο ή σε ανάρτηση στο Facebook. Είμαι αντιπρόεδρος του BESA και ξέρω ποιος είναι το όργανο λήψης αποφάσεων. Ο αποκλεισμός των συνασπισμών γίνεται από το Κεντρικό Συμβούλιο, όταν το Κεντρικό Συμβούλιο αποφασίσει ότι το Κίνημα BESA δεν είναι μέρος της πλειοψηφίας, τότε εγώ ως μέλος του BESA θα πρέπει να σκεφτώ να σεβαστώ αυτή την απόφαση. Αυτή τη στιγμή, το όργανο που έχει εντολή να αποφασίσει είναι το Κεντρικό Συμβούλιο και το κίνημα BESA βρίσκεται στον κυβερνητικό συνασπισμό, είπε ο Rexhepi, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή.

Στις 12 Νοεμβρίου παραιτήθηκε ο υπουργός Γεωργίας, Δασοκομίας και Υδατικής Οικονομίας, Arjanit Hoxha, μαζί με τους δύο υφυπουργούς από το κίνημα BESA. Οι παραιτήσεις, όπως είχε δηλώσει τότε ο Hoxha, υποβλήθηκαν ως ηθική πράξη και σεβασμό στα όργανα του Κινήματος BESA.

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Κινήματος BESA, Kasami, σε δήλωσή του στην εκπομπή «200» της τηλεόρασης Alsat διέψευσε χθες ότι οποιοσδήποτε άλλος βουλευτής του κόμματός του θα μπορούσε να αποφασίσει να παραμείνει μέλος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα όργανα του κόμματος έχουν αποφασίσει και το BESA είναι μέρος της αντιπολίτευσης.

«Οι βουλευτές του Κινήματος BESA με την ελεύθερη βούλησή τους βρίσκονται σε αυτή τη θέση, μέρος της αντιπολίτευσης σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβε το κόμμα. «Εκτός και αν συμβεί κάτι, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους δύο βουλευτές του BESA, όπως είχα απόλυτη εμπιστοσύνη και στους τρεις», είπε ο Kasami.

Είναι δε πεπεισμένος ότι ο 61ος βουλευτής που χρειάζεται για νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν θα είναι από το Κίνημα BESA.

«Αυτό που μένει ως θέση του Κινήματος BESA είναι η πτώση της Κυβέρνησης. «Από τη στιγμή που θα πέσει η κυβέρνηση, εκτιμούμε ότι θα δημιουργηθεί μια εντελώς νέα κατάσταση, μια εντελώς διαφορετική πλειοψηφία, πολύ πιο σταθερή από ό,τι συζητείται και εκτιμώ ότι η χώρα χρειάζεται μια πολιτική κυβέρνηση που θα επιταχύνει την ενσωμάτωση στην ΕΕ» είπε.

Ερωτηθείς εάν το VMRO-DPMNE έκανε λάθος εκτίμηση με την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ο Mickoski είπε σε συνέντευξή του στο Politika του Βελιγραδίου ότι δεν ήταν λάθος εκτίμηση, αλλά μια πραγματική απόφαση που έφερε στο φως «την πλήρη αδυναμία της κυβέρνησης και των μηχανισμών διακυβέρνησής της».

«Ήξερα από την αρχή ότι οι πιθανότητες είναι μικρές, ειδικά από τη στιγμή που κάθε δημοκρατική κίνηση θα κατασταλεί από πιέσεις, απειλές και εκβιασμούς, αλλά ήθελα να δω ολόκληρο το εγχώριο και διεθνές κοινό που αντιμετωπίζουμε στο εσωτερικό της χώρας. Δεν υπάρχει λάθος στιγμή για μια κίνηση που εξέθεσε για άλλη μια φορά την Κυβέρνηση. Δείξαμε την ικανότητα να ενώσουμε πολλές οντότητες που έχουν τις διαφορές τους, αλλά ενωνόμαστε στη δέσμευση να αλλάξουμε και να φέρουμε ένα νέο μέλλον, είπε ο Mickoski.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποτυχία της πρωτοβουλίας δεν είναι επιτυχία ή αποτυχία κανενός, αλλά «μόνο αναβολή του περιβόητου τέλους της Κυβέρνησης που θα γίνει αργά ή γρήγορα».

«Εν ολίγοις, το πραγματικό ερώτημα δεν είναι αν, αλλά πότε θα πέσει αυτή η κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια κυβέρνηση που έχει την υποστήριξη των βουλευτών που παρασχέθηκε ως αποτέλεσμα μιας απαγωγής. Ο βουλευτής που άλλαξε σελίδα εξαφανίστηκε μυστηριωδώς για να εμφανιστεί αργότερα, κάτι που σημαίνει ότι η πολιτική κρίση βαθαίνει», προσθέτει ο αρχηγός του VMRO-DPMNE.

«Σχετικά με τη δήλωση του Rexhepi ότι η απόφασή του να μην υποστηρίξει την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης «είναι αποτέλεσμα της πεποίθησης που έλαβε από αξιωματούχους των ΗΠΑ και της ΕΕ ότι η χώρα θα λάβει ημερομηνία για διαπραγματεύσεις τον Δεκέμβριο και ότι η διαμάχη με τη Βουλγαρία θα έχει επιλυθεί», ο Mickoski είπε ότι δεν υπάρχουν τέτοιες πληροφορίες και ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ακούσει ότι κάποιο από αυτά τα κέντρα εξουσίας το έχει επιβεβαιώσει.

Για την παραίτηση του πρωθυπουργού Zaev, το Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο αναφέρει πως ο Mickoski τονίζει ότι δεν χρειάζεται μόνο η παραίτησή του, αλλά και ολόκληρης της κυβέρνησης, μετά την οποία «η μόνη λογική και λογική έκβαση» θα είναι οι πρόωρες εκλογές.

«Τώρα έχουμε μια μη βιώσιμη κατάσταση όπου έχουμε μια κυβέρνηση χωρίς πλειοψηφία βουλευτών η οποία είναι επιπλέον χωρίς νομιμότητα, αποχαρακτηρισμένη από τις αυτοδιοικητικές εκλογές που έγιναν πριν από δύο εβδομάδες. Οι εκλογές είναι μια λύση για να ρωτήσουμε τον κόσμο για το τι πιστεύει για όλη αυτή την κατάσταση. Αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση που δυναμώνει, καθώς και την πολιτική κρίση που ακολουθεί. Όσο για τον Zaev κοροϊδεύει για άλλη μια φορά την κοινή γνώμη και για άλλη μια φορά δεν κράτησε τον λόγο του και ότι δηλαδή αν χάσει τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα φύγει από την πολιτική. Ωστόσο, η παραμονή του στην πολιτική θα είναι η συνέχεια της κρίσης και δεν μπορεί να είναι καθοριστικός σε κανένα κομμάτι για οποιαδήποτε καλή λύση για τη χώρα», είπε ο Mickoski σε συνέντευξή του στο «Politika» του Βελιγραδίου.

Ο αρχηγός της Εναλλακτικής, Afrim Gashi, ανακοίνωσε ότι η απόφαση για το εάν το κόμμα θα είναι μέρος της νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θα ληφθεί μετά την προαναγγελθείσα συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Zoran Zaev.

Ο Gashi σε δήλωσή του για το «MKD.mk» επισημαίνει ότι έχει ξεκινήσει εσωτερική συζήτηση στο κόμμα από την οποία θα πρέπει να προκύψει συγκεκριμένη θέση για το συγκεκριμένο θέμα.

Από την άλλη, το μέλος της Εναλλακτικής, Zeqirija Ibrahimi για την «Plusinfo» είπε ότι θα πραγματοποιήσει συνεδρίαση του Κεντρικού Προεδρείου του κόμματος στις 23 Νοεμβρίου και στη συνέχεια θα πρέπει να επιβεβαιωθεί η απόφαση που θα λάβει αυτό το κομματικό όργανο από τη Συνέλευση του κόμματος, που είναι το ανώτατο όργανο της Εναλλακτικής.

Σύμφωνα με τον Ibrahimi, προς το παρόν παραμένουν στην αντιπολίτευση, αλλά «θα μιλούν για κάθε νέα πρόκληση».

Το θέμα της ενδεχόμενης ένταξης της Εναλλακτικής στην Κυβέρνηση Zaev έγινε επίκαιρο την περασμένη εβδομάδα, όταν απέτυχε η προσπάθεια του VMRO-DPMNE να σχηματίσει νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να ψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας στο κυβερνητικό υπουργικό συμβούλιο. Η Εναλλακτική είναι αυτή τη στιγμή σε συνασπισμό με τη Συμμαχία για τους Αλβανού.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου