Ενδεχόμενο μη συμμετοχής του Κοσόβου στη Σύνοδο Κορυφής των ΗΠΑ

Ενδεχόμενο μη συμμετοχής του Κοσόβου στη Σύνοδο Κορυφής των ΗΠΑ

Εδώ και αρκετές ημέρες τα μέσα ενημέρωσης στην Αλβανία, αλλά και στο Κόσοβο, δυσανασχετούν για ποιο λόγο οι ΗΠΑ και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Μπάιντεν "δεν έχουν προσκαλέσει το Κόσοβο" στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Σα να μην έφτανε αυτό οι δημοσιογράφοι «ζητούν και τα ρέστα», επιμένοντας πως πάση θυσία η κυβέρνηση του Κοσόβου θα πρέπει να παρευρεθεί στη σύνοδο.

Από πλευράς του το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν τελικά το Κόσοβο έχει προσκληθεί, με έναν εκπρόσωπο του State Department να αναφέρει πως οι προσκλήσεις δεν δημοσιοποιούνται.

Επίσης πηγές στην Ουάσιγκτον ανέφεραν στη Φωνή της Αμερικής (VOA) ότι τόσο η Σερβία όσο και το Κοσσυφοπέδιο θα προσκληθούν στη σύνοδο κορυφής, με την αμερικανική πρεσβεία στο Βελιγράδι να επιβεβαιώνει το νέο μόνο για τη Σερβία.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τα κύρια κόμματα του Κοσσυφοπεδίου αλληλοκατηγορήθηκαν για την έλλειψη πρόσκλησης, αφού το Politico δημοσίευσε τη λίστα με τις 100 χώρες που είχαν προσκληθεί στη σύνοδο κορυφής στην οποία δεν υπήρξε γραμμένο το όνομα του Κοσσυφοπεδίου.

Στη συγκεκριμένη σύνοδο, ηγέτες από τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα θα συναντηθούν για να καθορίσουν μια ατζέντα για την αντιμετώπιση των απειλών για τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο.

Η αρχική λίστα που δημοσίευσε το Politico δεν περιλάμβανε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, το Κοσσυφοπέδιο, τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Όπως όλα δείχνουν, η επιθυμία των Αλβανών του (Αλβανίας και Κοσόβου) να λάβει μέρος το Κοσσυφοπέδιο στη σύνοδο, έρχεται σε μια περίοδο δύσκολη για τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου οι ΗΠΑ φαίνεται να αποτελούν τη μόνη υποστηρικτική δύναμη η οποία μπορεί να κρατήσει κυριολεκτικά όρθιο το νέο κράτος του Κοσόβου, το οποίο φυσικά και δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί από αρκετές χώρες στον κόσμο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου