ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δ. Βαλκανίων

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δ. Βαλκανίων

Το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και με την Αλβανία, έστειλε εκ νέου σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές όσον αφορά την ενταξιακή προοπτική όλων των Δυτικών Βαλκανίων πως θα πρέπει να τηρούν τα συμφωνημένα και σημείωσε ότι υπάρχει η γνωστή αιρεσιμότητα, η οποία αποτυπώνεται στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου. Ειδικότερα, αναφέρονται στις υποχρεώσεις για την εφαρμογή των διμερών συμφωνιών. Επικαλούμενος τη φράση από συνέντευξη του Νίκου Δένδια, είπε πως «οι κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν, αλλά τα κράτη μένουν».

Ειδικότερα για τη Βόρεια Μακεδονία, υπογράμμισε πως η Ελλάδα ζητά την πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αναφερθείς στη χθεσινή επικοινωνία του Νίκου Δένδια με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, είπε πως μίλησαν αποκλειστικά για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια. Κατά την επικοινωνία, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την εντονότατη ανησυχία για τις εξελίξεις και ιδίως για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Γνωστοποίησε πως έγινε ανταλλαγή απόψεων και για τις εξελίξεις και σε άλλες χώρες της περιοχής και επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, που για την Ελλάδα δεν είναι απλώς σημαντική, αλλά θεμελιώδης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενημέρωσε πως η Βικτόρια Νούλαντ εξέφρασε την ικανοποίησή της, κάτι που είχε αναφέρει και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατά τη συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια, ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν στον ρόλο της Ελλάδας για να συνεχίσει να βοηθά τις χώρες στην ευρωπαϊκή τους προοπτική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

×
Ενημερώσεις

Μετά την εγγραφή σας, θα λαμβάνετε email για κάθε νέα δημοσίευση.

Yuri Kim: «Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να συνεργαστούν με...
Ξεπέρασε την πρόταση μομφής η κυβέρνηση Ζάεφ στα Σ...

Σχετικά άρθρα