Η Αλβανία χώρα προέλευσης και εμπορίας ανθρώπων

Η Αλβανία χώρα προέλευσης και εμπορίας ανθρώπων

Η αλβανική κυβέρνηση ενέκρινε ένα σχέδιο δράσης κατά της εμπορίας ανθρώπων ως μέρος μιας νέας στρατηγικής για τη στόχευση του οργανωμένου εγκλήματος, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Μπλέντι Τσούτσι την Τρίτη (10 Νοεμβρίου).

Εγκεκριμένο από το Υπουργικό Συμβούλιο, το νέο σχέδιο θα περιλαμβάνει τις ενέργειες πολλαπλών κρατικών φορέων για την καταπολέμηση του φαινομένου. Η Αλβανία είναι χώρα προέλευσης, διέλευσης και προορισμού για τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων. Αυτά περιλαμβάνουν άτομα που διακινούνται για σεξουαλική εκμετάλλευση, καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών και άλλες μορφές καταναγκαστικής εργασίας.

Η Αλβανία είναι ο κύριος προμηθευτής δυνητικών θυμάτων της σύγχρονης δουλείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με στοιχεία από τον Εθνικό Μηχανισμό Αναφοράς, NRM, το πλαίσιο του ΗΒ για την αναφορά και την υποστήριξη των θυμάτων.

Επίσης η χώρα κατέχει τον υψηλότερο αριθμό όταν συνδυαστεί ο αριθμός των ενηλίκων και των παιδιών πιθανών θυμάτων της σύγχρονης δουλείας, εξήγησε το NRM.

Ο όρος χρησιμοποιείται από ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου ως ομπρέλα για να καλύψει διάφορα αδικήματα, όπως η εμπορία ανθρώπων, η δουλεία, η υποτέλεια και η καταναγκαστική ή υποχρεωτική εργασία.

Τα τελευταία στοιχεία του NRM, από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2016 δείχνουν συνολικά 147 περιπτώσεις στις οποίες η πλειοψηφία, 84, αφορούσε περιπτώσεις πιθανής σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2016, από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, έφερε επίσης την Αλβανία στην πρώτη θέση μεταξύ των εθνών όσον αφορά αυτή την παράμετρο, με 191 πιθανά θύματα, ακολουθούμενη από το Βιετνάμ, με 119.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2016, ο μεγαλύτερος αριθμός πιθανών θυμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν επίσης Αλβανοί, με 183, εκ των οποίων 131 αφορούσαν πιθανή σεξουαλική εκμετάλλευση, ακολουθούμενες από 39 περιπτώσεις εργασιακής εκμετάλλευσης.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 έχουν καταγραφεί συνολικά 520 περιπτώσεις Αλβανών που έχουν αναφερθεί ως εκμετάλλευση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο συνολικός αριθμός για ολόκληρο το έτος αναμένεται να είναι υψηλότερος εφόσον συμπεριληφθεί το χρονικό πλαίσιο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε πρώτο στο Reporter.al, εκατοντάδες ανήλικοι Αλβανοί θύματα εμπορίας αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στη Βρετανία για να καταλήξουν ως θύματα της σύγχρονης δουλείας.

Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά προέρχονται από το φτωχό βόρειο τμήμα της Αλβανίας. Οι γονείς τους υποστηρίζουν τη μετανάστευση τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς να βλέπουν καμία πιθανότητα να βρουν επικερδή εργασία στο σπίτι.

Παρά τις παραπάνω αναφορές σε παλαιότερα έτη, η Αλβανία συνεχίζει να αποτελεί την κεντρικότερη χώρα εμπορίας ανθρώπων, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με την πρόοδο που αρκετοί εκπρόσωποι της ΕΕ παρατηρούν και ταυτόχρονα η εισχώρηση της μαφίας σε κάθε κρατικό θεσμό αποτελεί την πλήρη αντίθεση στα λεγόμενά τους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου