Η Δημοκρατία Σέρπσκα επιμένει στην απόσχιση από την Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Η Δημοκρατία Σέρπσκα επιμένει στην απόσχιση από την Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Η Δημοκρατία της Σέρπσκα θα συνεχίσει να αποδυναμώνει το κράτος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στο οποίο ανήκει, μεταβιβάζοντας τις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης σε τοπικούς θεσμούς, παρά την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μετά από συνάντηση με τον αναπληρωτή υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γκάμπριελ Εσκομπάρ τη Δευτέρα στο Σεράγεβο, ο ηγέτης της Δημοκρατίας Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος είναι επίσης ένα από τα τρία μέλη της Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, επανέλαβε ότι οι Σέρβοι θα εμείνουν στην απόφασή τους να εγκαταλείψουν το βοσνιακό στρατό, τα δικαστήρια, την εισαγγελία και την φορολογική αρχή.

«Η Δημοκρατία Σέρπσκα θα συνεχίσει να φροντίζει τον εαυτό της, ως ο μόνος τρόπος για να σώσει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη», δήλωσε μετά τη συνάντηση, ανέφερε το RFE.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αποτελείται από δύο οντότητες: τη Δημοκρατία Σέρπσκα που διοικείται από Σέρβους της Βοσνίας και την Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης που κυβερνάται από Βόσνιους και Κροάτες. Το πολιτειακό σύνταγμα βασίζεται στη συμφωνία του Ντέιτον του 1995, η οποία έβαλε τέλος στον πόλεμο της Βοσνίας, αφού περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μόλις 3 χρόνια.

Ο Ντόντικ έχει επανειλημμένα απειλήσει ότι θα διαλύσει τη χώρα ανακηρύσσοντας τη Δημοκρατία της Σέρπσκα ανεξάρτητη.

Μετά από ξεχωριστές συναντήσεις και με τα τρία μέλη της προεδρίας της Βοσνίας, ο Γκάμπριελ Εσκομπάρ διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί πόλεμος στη Βοσνία, μια δήλωση που υποστήριξε και ο Ντόντικ, ο οποίος είπε ότι η απόφαση των Σέρβων να αποσυρθούν από τους θεσμούς δεν βλάπτει την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας.

Τέλος, τα μέλη της προεδρίας Šefik Džaferović και Željko Komšić, δήλωσαν ότι έλαβαν την υποστήριξη των ΗΠΑ για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, την καταπολέμηση του εγκλήματος και της διαφθοράς και την ενσωμάτωσή της στην ΕΕ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου