Πρωτοβουλίες της Ελλάδας για τις «πράσινες λωρίδες» στα Δ. Βαλκάνια

Πρωτοβουλίες της Ελλάδας για τις «πράσινες λωρίδες» στα Δ. Βαλκάνια

Για τις "δυναμικές πρωτοβουλίες" που έχει αναλάβει η Ελλάδα με "ηγετικό ρόλο" στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων μιλά σε άρθρο του σήμερα στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) του Υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννης Σμυρλής.

Πρωτοβουλίες, όπως τονίζει, "ικανές αφενός να αναδείξουν τον πρωταγωνιστικό της ρόλο ως πόλου ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή και αφετέρου να θέσουν τα θεμέλια μιας πολύπλευρης και ουσιαστικής συνεργασίας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, γεγονός που αποτυπώνεται και στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας".

Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει ότι "η συνδεσιμότητα στις μεταφορές είναι ένας τομέας ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής". Υπό αυτό το πρίσμα "έχοντας επίγνωση του υψηλού επιπέδου αλληλεξάρτησης, η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας επέκτασης των "πράσινων λωρίδων" μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και των κρατών-μελών της EE, όπως επιβεβαιώθηκε και στο περιθώριο του Thessaloniki Summit". Παράλληλα, όπως εξηγεί "υποστηρίζουμε τις επενδύσεις σε στρατηγικές υποδομές και δίκτυα μεταφορών, ενώ εργαζόμαστε για την αποτελεσματικότερη διασύνδεση των ελληνικών λιμένων και του σιδηροδρομικού δικτύου με τα αντίστοιχα των χωρών της περιοχής.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Σμυρλής υπογραμμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αξιοποίηση όλων των διεθνών ευκαιριών συνεργασίας. "Ισχυρή βούλησή μας" αναφέρει "είναι η οικοδόμηση σταθερών θεμελίων και η ανάληψη κατάλληλων πρωτοβουλιών, ώστε το προφίλ της χώρας μας να αναβαθμιστεί προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και ιδίως των Ελλήνων πολιτών".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Τυποποιημένα βιολογικά προϊόντα από τους μαθητές Σ...
Εξιτήριο πήρε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και αύριο ...
 

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη
Επισκέπτης
Σάββατο 27/11/21, 04:55

Εικόνα Captcha

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη