Τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» προς υπογραφή μνημονίου αδειών ελεύθερης εργασίας

Τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» προς υπογραφή μνημονίου αδειών ελεύθερης εργασίας

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου προχώρησαν ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ, στο πλαίσιο της κοινής διάσκεψης για την υλοποίηση της συμφωνίας των «Ανοιχτών Βαλκανίων». Όπως αναφέρει το ATA, η συνέχεια των διαβουλεύσεων θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους στα Τίρανα.

Βούτσιτς: Η πρωτοβουλία δημιουργήθηκε για κάθε πόλη και χωριό

«Πιστεύω ότι στη σύνοδο κορυφής των Τιράνων, αφού θα έχουμε συνάντηση μετά τα Χριστούγεννα, θα είναι 26, 27 ή 28 Δεκεμβρίου, εναπόκειται στον οικοδεσπότη Έντι Ράμα να αποφασίσει, θα υπογράψουμε το μνημόνιο για τις άδειες εργασίας που πρέπει να είναι η πραγματική συμφωνία, που θα πρέπει να έχει νομική ισχύ, γιατί το μόνο πράγμα που μπορεί να κρατήσει τους ανθρώπους στην περιοχή είναι να μπορούν να εργάζονται οπουδήποτε στην περιοχή. Αντίθετα, όπως είχαμε την έως σήμερα κατάσταση, θα είχαμε περισσότερους Τούρκους, Ινδούς, Κούρδους όταν έχουμε την ευκαιρία να στηρίξουμε τον λαό μας…

Αυτή η πρωτοβουλία δεν δημιουργήθηκε λόγω του Έντι Ράμα, του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, του Ζάεφ ή του Ντιμιτρόφ, αλλά άνοιξε για τους ανθρώπους που ζουν σε κάθε πόλη και χωριό», είπε ο Βούτσιτς.

Ντιμιτρόφ: Η περιφερειακή συνεργασία είναι μια έξυπνη επιλογή

«Η περιφερειακή συνεργασία είναι μια έξυπνη επιλογή, η σωστή επιλογή και η ευρωπαϊκή επιλογή. Η Βόρεια Μακεδονία αποδίδει σημασία στην περιφερειακή συνεργασία και στην πρωτοβουλία "Ανοιχτά Βαλκάνια", και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι βρίσκομαι σήμερα εδώ στο Βελιγράδι. Η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται σε μια περίπλοκη κατάσταση, ωστόσο αυτή η πρωτοβουλία είναι πραγματικά σημαντική και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε αυτές τις συναντήσεις μεταξύ των τριών χωρών», είπε ο Σκοπιανός εκπρόσωπος.

«Αυτή η πρωτοβουλία, σημείωσε, στοχεύει στην οικοδόμηση αλληλεγγύης με τη δημιουργία μιας κοινής περιφερειακής αγοράς όπου θα υπάρχει ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, ανθρώπων, υπηρεσιών, η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία αλλά και η αλληλοβοήθεια για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών».

Έχουμε καταστρώσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για να ξεπεράσουμε αυτές τις ελλείψεις της αργής ολοκλήρωσης. Έχουμε δείξει πολιτική βούληση να το κάνουμε αυτό και να μετατρέψουμε αυτή την πολιτική βούληση σε εμπορική συμφωνία, αλλά αυτό που μας λείπει είναι η εστίαση στην εφαρμογή. Στη συνάντησή μας στα τέλη Δεκεμβρίου στα Τίρανα θέλουμε να κηρύξουμε μια σειρά από νίκες που περιλαμβάνουν λύσεις στα προβλήματα που ανέφερα προηγουμένως…

Στα έγγραφα που εγκρίθηκαν σε αυτή τη συνάντηση, έχουμε δηλώσει ότι η περιφερειακή συνεργασία δεν αποτελεί εναλλακτική λύση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά υπηρετεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Αλλά δεν θα ήταν λογικό για εμάς, στις συνθήκες που υπονομεύεται η ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και μένουμε και δεν κάνουμε τίποτα. Εμείς ως χώρες πρέπει να κάνουμε προσπάθειες και αυτό θα μας κάνει πιο πειστικούς στα μάτια της ΕΕ», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της σκοπιανής κυβέρνησης Ντιμιτρόφ.

Ράμα: Τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» είναι ανοιχτά για όλους

«Στη σημερινή κοινή θέση έχουμε επαναπροσδιορίσει για άλλη μια φορά όλους εκείνους που προσποιούνται ότι δεν καταλαβαίνουν ή δεν θέλουν να καταλάβουν ότι τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» είναι ανοιχτά, περιεκτικά και ανήκουν σε όλους, όχι μόνο της Αλβανίας, της Σερβίας ή της Βόρειας Μακεδονία.

Αλλά ακόμη και αυτές οι χώρες που αποφάσισαν να προχωρήσουν πιο γρήγορα δεν θα περιμένουν να πειστούν όλοι οι άλλοι. Έχω ακούσει τους λόγους για τους οποίους άλλοι είναι δύσπιστοι ή απορρίπτουν τα «Ανοιχτά Βαλκάνια». Έχω ακούσει επίσης τους λόγους του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και πολύ προσεκτικά τους λόγους του Κοσσυφοπεδίου. Λυπάμαι, αλλά τους θεωρώ παράλογους. Τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» είναι ανοιχτά και αυτές οι συναντήσεις είναι για τα οικονομικά συμφέροντα αυτών των χωρών…»

Τέλος ο Ράμα αναφέρθηκε στην άμεση ενίσχυση των οικονομικών συμφερόντων της Αλβανίας από την συγκεκριμένη συμφωνία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου